Zonnepanelen monteur worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Zonnepanelen monteur worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Zonnepanelen monteur worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Zonnepanelen monteur? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Zonnepanelen monteur goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Zonnepanelen monteur?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Zonnepanelen monteur wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Zonnepanelen monteur.

Alles over hoe je Zonnepanelen monteur kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Zonnepanelen monteur?

Je kan zonnepanelen monteur worden als je een (V)MBO opleiding elektrotechniek hebt gevolgt of een ander type (elekrto)monteursopleiding. 

Het is echter ook mogelijk om een specifieke opleiding zonnepanelen monteur te volgen of via omscholing tot zonnepanelen monteur. Er zijn diverse leerling zonnepanelen monteur vacatures en speciale omschoolvacatures voor zonnepanelen monteur.

Als je monteur zonnepanelen wilt worden is het belangrijkste is dat technische aanleg hebt, lef, energie en doorzettingsvermogen. Je hebt natuurlijk lef nodig omdat je vaak op grote hoogtes werkt, dat moet je leuk vinden. Verder is het ook lichamelijk intensief werk dus energie en doorzettingvermogen is nodig. 

Welke vaardigheden heb je nodig om Zonnepanelen monteur te worden?

Om Zonnepanelen monteur te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Zonnepanelen monteur zijn Doorzettingsvermogen, Ambitie en Positiviteit. Ook zijn Consequent handelen, Bereid om risico's te nemen en Besluitvaardigheid belangrijke vaardigheden als je Zonnepanelen monteur wilt worden. Verder zijn Vitaliteit, Levenslust en Doelgericht werken ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Zonnepanelen monteur te worden?

Als je Zonnepanelen monteur wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Zonnepanelen monteur

 • Accuratesse
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Durf
 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Technisch inzicht

Welke eigenschappen heb je nodig om Zonnepanelen monteur te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Zonnepanelen monteur te worden zijn Optimisme, Energiek en Vindingrijkheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid.


Met welke persoonstypen kun je Zonnepanelen monteur worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Zonnepanelen monteur. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Zonnepanelen monteur zijn de Levensgenieter en de Succesvolle werker.

Een Zonnepanelen monteur moet het leuk vinden om een prestatie te leveren. Deze prestatie is een afgerond project waarbij de zonnepanelen op een meest efficiënte en visueel aantrekkelijke wijze zijn geplaatst. Dit betreft het persoonstype Succesvolle Werker.

Verder heeft een Zonnepanelen monteur plezier in zijn werk. Hij werkt graag samen met collega's en vind het mooi om iedere dag een fijn uitzicht (van hoge daken) te hebben en buiten te werken. Dit betreft het persoontype Levensgenieter.

Opleiding Zonnepanelen monteur

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Zonnepanelen monteur kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Zonnepanelen monteur. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Zonnepanelen monteur. Maar ook cursussen en trainingen voor de Zonnepanelen monteur.

Top 5 opleidingen Zonnepanelen monteur

Cursus Inspectie en oplevering van PV Installaties
Zoekt u een cursus Inspectie en oplevering van PV installaties , solarsystemen en zonnepanelen? Erkend en praktisch ingevuld? De cursus van Ingenium dé opleider is precies wat u zoekt! Zoekt …
Cursus Inspectie en oplevering van PV Installaties
PV-systemen: installatie en inspectie van zonnepanelen
De inzet van zonnepanelen (Photo Voltaic panels) als alternatief voor fossiele brandstoffen neemt een enorme vlucht. Keerzijde is het ontstaan van veel branden door onjuiste montage en aansluitingen. Toepassing van …
PV-systemen: installatie en inspectie van zonnepanelen
BTW bij vastgoed en zonnepanelen
Inleiding Op de aan- en verkoop van onroerende zaken is veel BTW-regelgeving van toepassing. Dit maakt het kopen en verkopen van vastgoed tot een complexe aangelegenheid. Ook de overdrachtsbelasting komt …
BTW bij vastgoed en zonnepanelen
Cursus Zonnepanelen (3-daagse cursus)
Doel van de cursus is dat je een dusdanige kennis opdoet waarmee je:  · Een bewuste keuze kunt maken, welk systeem te gaan gebruiken  · Het systeem aan kunt sluiten; …
Cursus Zonnepanelen (3-daagse cursus)
SCIOS Scope 12 - Veiligheidsinspecties Zonnepanelen
Ben jij aankomend inspecteur of installateur en wil jij Scope 12 gecertificeerd zijn? Dan is deze training iets voor jou! Tijdens de cursus leer je meer over de normen en …
SCIOS Scope 12 - Veiligheidsinspecties Zonnepanelen

Omscholen tot Zonnepanelen monteur

Hoe kan je omscholen tot Zonnepanelen monteur? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Zonnepanelen monteur zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Gratis omscholen tot Installatiemonteur met Baangarantie!
→ Diverse werkgevers
Krijg jij altijd alles aan de praat? Hou je van lekker actief bezig zijn? Heb je aanleg voor techniek en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Zonnepanelen monteur?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Zonnepanelen monteur. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Zonnepanelen monteur?

Als je wilt omscholen tot Zonnepanelen monteur is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Om Zonnepanelen monteur te worden moet je enige technische aanleg hebben. Je moet het leuk vinden om in de buitenlucht te werken en vooral op grote hoogte. Een Monteur zonnepanelen heeft dus wel lef nodig. Je moet ervan houden om in teamverband te werken en om iets te willen presteren. Een Zonnepanelen monteur voelt namelijk voldoening wanneer een (grote) klus is geklaard.  

Salaris Zonnepanelen monteur

Wat verdient een Zonnepanelen monteur? Het salaris van een Zonnepanelen monteur begint bij €2500,- bruto per maand. Een ervaren Zonnepanelen monteur verdient tot maximaal €3300,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Zonnepanelen monteur

PV-Panelen en Zonnestroom

PV-Panelen en Zonnestroom

Zonnestroom wordt voor netgekoppelde toepassingen behandeld, aandacht gevend aan aansluitvoorschriften. De workshop behandelt de installatie die nog op een laagspanningsnet aangesloten wordt. Waarom de cursus PV-Panelen en Zonnestroom? Zonnestroom wordt met name voor netgekoppelde toepassingen behandeld, waarbij veel aandacht wordt …

 • Onderwerp opleiding Zonnepanelen monteur
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 530,00
 • Duur 8 uren
Masterclass Zonne-energie

Masterclass Zonne-energie

Ontdek de wereld van Zonne-energie in één dag Deze masterclass werpt een blik op zonne-energie en belicht de rol ervan in de wereld van duurzame energie en duiken we dieper in de basisprincipes van zonne-energie en onderzoeken we de ontwikkeling …

 • Onderwerp opleiding Zonnepanelen monteur
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 875,00
 • Duur 8 uren