U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bosbouwtechnicus

Bosbouwtechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bosbouwtechnicus? Lees de functieomschrijving.

Een Bosbouwtechnicus heeft technische en toezichthoudende taken op het gebied van bosmanagement, conservatie van bos, bosbouwkundig onderzoek, ontbossing en milieubescherming.

Voorbeelden van de taken van een Bosbouwtechnicus zijn het ondersteunen van bosmanagement met gecomputeriseerde informatiesystemen, het doen van veldmetingen en tellingen, technisch werk en toezicht bij aanleg van bosbouwkundige projecten en toegangswegen en toezien bij houtkap. Maar ook meer coördinerend werk valt onder het takenpakket van de Bosbouwtechnicus.Te denken valt aan het coördineren van bestrijding van bosbranden, ziektes en insecten, maar ook van protesten van particulieren wanneer bossen gekapt moeten worden.

Als Bosbouwtechnicus ben je dus voornamelijk bezig met taken direct gerelateerd aan je kennis over bosbouw, maar er zit ook een meer menselijke kant aan. Niet alleen in het geval van protesten, maar ook als er met derden moet worden samengewerkt ben jij degene die in de gaten houdt of de regels op bijvoorbeeld het gebied van milieu worden nageleefd.

Mensen vonden ons op: Job Bosbouwtechnicus, Baan Bosbouwtechnicus, Bosbouwtechnicus Worden, Functie-eisen Bosbouwtechnicus, Verantwoordelijkheden Bosbouwtechnicus, Functieprofiel Bosbouwtechnicus, Wat doet een Bosbouwtechnicus, Werken als Bosbouwtechnicus.

Bosbouwtechnicus worden: Opleiding tot bosbouwtechnicus

Om Bosbouwtechnicus te kunnen worden is de meest logische keuze een HBO opleiding in de richting van de Natuurtechniek en Landschapstechniek. Een afstudeerrichting daarbinnen is vaak Bosbouw.

Deze HBO opleiding duurt vier jaar, maar vaak zijn vrijstellingen mogelijk wanner je al ervaring hebt in het werkgebied.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bosbouwtechnicus, Bosbouwtechnicus Worden, Opleidingsniveau Bosbouwtechnicus, Scholing Bosbouwtechnicus, Studie Bosbouwtechnicus, Bijscholing Bosbouwtechnicus, Omscholing Bosbouwtechnicus.

Organisaties waar een bosbouwtechnicus doorgaans werkzaam is

Afhankelijk van de eigenaar van het gebied en dus de opdrachtgever van het bosbouwkundig project kan een Bosbouwtechnicus onder profit of non-profit vallen. Echter veel gebieden waar een Bosbouwtechnicus mee aan het werk is zullen in handen zijn van een overheid en daarmee deel uit maken van de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bosbouwtechnicus, Bosbouwtechnicus Worden, Opleidingsniveau Bosbouwtechnicus, Scholing Bosbouwtechnicus, Studie Bosbouwtechnicus, Bijscholing Bosbouwtechnicus, Omscholing Bosbouwtechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bosbouwtechnicus

Als Bosbouwtechnicus verdien je meestal bruto ergens tussen de €3000 en de €4000 per maand. Dit is afhankelijk van de werkgever en de precieze taken die je mag uitvoeren, maar ook van je leeftijd, opleidingsniveau en aantal dienstjaren.

Een bonusregeling en dergelijke zijn niet van toepassing in deze sector. Afhankelijk van de werkgever is er soms wel een reiskostenvergoeding. In ieder geval wel wanneer werkzaamheden op locatie moeten worden uitgevoerd.

Mensen vonden ons op: Salaris Bosbouwtechnicus, Loon Bosbouwtechnicus, Wat verdien je als Bosbouwtechnicus, Salarisschaal Bosbouwtechnicus, Salarisindicatie Bosbouwtechnicus, Bonus Bosbouwtechnicus, CAO Bosbouwtechnicus, Brutoloon Bosbouwtechnicus, Nettoloon Bosbouwtechnicus, Vakantiedagen Bosbouwtechnicus, Pensioen Bosbouwtechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden bosbouwtechnicus

 • Analytisch
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Inzicht in omgeving
 • Zelfontwikkeling
 • Plannen en organiseren
 • Anticiperen
 • Communicatief vaardig
 • Diplomatiek
Mensen vonden ons op: Kennis Bosbouwtechnicus, Vaardigheden Bosbouwtechnicus, Attitude Bosbouwtechnicus, Kwalificaties Bosbouwtechnicus, Competentieprofiel Bosbouwtechnicus.

Boeken voor het beroep bosbouwtechnicus

Wil je meer weten over het beroep bosbouwtechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bosbouwtechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bosbouwtechnicus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Bosbouwtechnicus, Bosbouwtechnicus ebooks, boek Bosbouwtechnicus.

Persoonstypen bosbouwtechnicus

Als Bosbouwtechnicus vervul je veel ondersteunende taken, maar je zal incidenteel ook de rol van toezichthouder en coördinator hebben. Dat betekent dat je overwicht moet hebben en dat zelfvertrouwen in deze functie van belang is (Baas).

Daarnaast moet je als Bosbouwtechnicus kunnen analyseren en objectief kunnen zijn. Je hebt dat nodig voor de metingen die je doet voor onderzoeken, de technische ondersteuning die je biedt aan het management en het toezicht dat je houdt op derden en op het naleven van regels (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bosbouwtechnicus, Karakter Bosbouwtechnicus.

Netwerk bosbouwtechnicus

Als Bosbouwtechnicus leg je verantwoording af aan een leidinggevende tussenpersoon of direct aan het management. Je ondersteunt daarnaast het management dan wel onderzoekers op technisch gebied en werkt hierin mogelijk ook samen met andere bosbouwtechnici.

In je coördinerende en toezichthoudende rol krijg je te maken met medewerkers van diverse verschillende organisaties die bij de bosbouw betrokken zijn. Ook krijg je in sommige gevallen te maken met het grotere publiek en eventuele milieuorganisaties wanneer zij een zekere betrokkenheid of belang hebben bij de geplande activiteiten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Bosbouwtechnicus, Medewerkers Bosbouwtechnicus.

Is het beroep bosbouwtechnicus iets voor jou?

Zou je graag bosbouwtechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bosbouwtechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bosbouwtechnicus, beroepskeuzetest Bosbouwtechnicus, beroep Bosbouwtechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bosbouwtechnicus

Vacatures voor de functie van Bosbouwtechnicus zijn niet eenvoudig te vinden en als je eenmaal als Bosbouwtechnicus aan de slag gaat zijn de doorgroeimogelijkheden ook niet heel divers. Je start immers al in een functie met veel coördinerende en toezichthoudende taken. Je kunt doorstromen naar het management en eventueel binnen je eigen functie je ook bezig houden met interessantere bosbouwkundige projecten. Dit kan zijn in de zin van een gebied van grote(re) omvang, maar ook de gevoeligheid ten aanzien van de publieke opinie.

Arbeidsmarktperspectief score bosbouwtechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bosbouwtechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bosbouwtechnicus, Promotie mogelijkheden Bosbouwtechnicus, Carriere Bosbouwtechnicus.

Solliciteren op de functie bosbouwtechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bosbouwtechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bosbouwtechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bosbouwtechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bosbouwtechnicus, CV Bosbouwtechnicus, sollicitatie Bosbouwtechnicus.

Interviews met bosbouwtechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bosbouwtechnicus

Vacatures bosbouwtechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Bosbouwtechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bosbouwtechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Bosbouwtechnicus heeft technische en toezichthoudende taken op het gebied van bosmanagement, conservatie van bos, bosbouwkundig onderzoek, ontbossing en milieubescherming. Voorbeelden van de taken van een Bosbouwtechnicus zijn het ondersteunen van bosmanagement met gecomputeriseerde informatiesystemen, het doen van veldmetingen en tellingen, technisch werk en toezicht bij aanleg van bosbouwkundige projecten en toegangswegen en toezien bij houtkap. Maar ook meer coördinerend werk valt onder het takenpakket van de Bosbouwtechnicus.

Beoordeling Bosbouwtechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bosbouwtechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bosbouwtechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep