U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Cabaretier

Cabaretier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een cabaretier? Lees de functieomschrijving.

Een cabaretier is iemand die met een zelfgeschreven theaterprogramma mensen aan het lachen probeert te krijgen. Met dit theaterprogramma reist hij langs de Nederlandse theaters om mensen te amuseren, vermaken, en/of aan het denken te zetten.

Er zijn verschillende soorten cabaretiers. Zo heb je cabaretiers die door middel van verhalen, liedjes en gedichten mensen aan het lachen proberen te maken (de traditionele cabaretier), cabaretiers die met fysieke humor en slapstick mensen amuseren (fysieke cabaretiers), cabaretiers die zich op de maatschappij en politiek richten en mensen met hun visie op deze onderwerpen aan het lachen en denken willen brengen (maatschappijkritische cabaretiers) en cabaretiers die alleen grappen vertellen en met rare kwinkslagen en nonsens het publiek willen vermaken (nonsens en absurdische cabaretiers).

Daarnaast heb je ook cabaret op maat. Dit betekent dat cabaretiers met speciaal voor de gelegenheid geschreven materiaal bij een bedrijf of instelling komt optreden.

Mensen vonden ons op: Job Cabaretier, Baan Cabaretier, Cabaretier Worden, Functie-eisen Cabaretier, Verantwoordelijkheden Cabaretier, Functieprofiel Cabaretier, Wat doet een Cabaretier, Werken als Cabaretier.

Cabaretier worden: Opleiding tot cabaretier

Er zijn verschillende opleidingen en cursussen die cabaretiers op de weg kunnen helpen en ze door middel van lessen in bijvoorbeeld stemexpressie en lessen tekstschrijven helpen zich in het cabaretvak te onwikkelen. Zo heb je verschillende MBO opleidingen waarin de cursist tot artiest wordt opgeleid. In deze opleidingen speelt ook het cabaret een grote rol.

Daarnaast heb je ook HBO opleidingen voor cabaretiers en zijn er verschillende cursussen die vaak door bekendere cabaretiers worden gegeven. 

Zowel de MBO als HBO opleidingen duren meestal 4 jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Cabaretier, Cabaretier Worden, Opleidingsniveau Cabaretier, Scholing Cabaretier, Studie Cabaretier, Bijscholing Cabaretier, Omscholing Cabaretier.

Organisaties waar een cabaretier doorgaans werkzaam is

De cabaretier treedt op in theaters of tijdens festivals. Daarnaast kan de cabaretier als ''cabaretier op maat'' ook optreden bij instellingen en bedrijven.

Ook kan de cabaretier werkzaam zijn als tekstschrijver voor o.a. collega's, tv-programma's en/of muzikanten.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Cabaretier, Cabaretier Worden, Opleidingsniveau Cabaretier, Scholing Cabaretier, Studie Cabaretier, Bijscholing Cabaretier, Omscholing Cabaretier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden cabaretier

Elke situatie (van loon tot arbeidsvoorwaarden) verschilt per cabaretier, daarom valt hier geen precieze inschatting van en over te maken.

Mensen vonden ons op: Salaris Cabaretier, Loon Cabaretier, Wat verdien je als Cabaretier, Salarisschaal Cabaretier, Salarisindicatie Cabaretier, Bonus Cabaretier, CAO Cabaretier, Brutoloon Cabaretier, Nettoloon Cabaretier, Vakantiedagen Cabaretier, Pensioen Cabaretier.

Competenties, skills & vaardigheden cabaretier

 • Energie
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Motiveren
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Onafhankelijkheid
 • Zelfkennis
 • Zelfontwikkeling
Mensen vonden ons op: Kennis Cabaretier, Vaardigheden Cabaretier, Attitude Cabaretier, Kwalificaties Cabaretier, Competentieprofiel Cabaretier.

Boeken voor het beroep cabaretier

Wil je meer weten over het beroep cabaretier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je cabaretier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken cabaretier te komen.

Pil | Mike Bodde

hoe een cabaretier zijn depressie overwon - Nederlands | Druk: 14 | Paperback | 9789038802213 | 240 pagina's

Een cabaretier met een depressie: je zou bijna denken dat het een grap is. Maar de depressie die Mike Boddé begin jaren negentig overviel, was beslist niet om te lachen. In 2010 verscheen Pil, waarin Boddé op zijn volstrekt authentieke manier verslag doet...

Pil | Mike Bodde

hoe een cabaretier zijn depressie overwon - Nederlands | Druk: 15 | E-book | 9789038802244 | 228 pagina's

Een cabaretier met een depressie: je zou bijna denken dat het een grap is. Maar de depressie die Mike Boddé begin jaren negentig overviel, was beslist niet om te lachen. In 2010 verscheen Pil, waarin Boddé op zijn volstrekt authentieke manier verslag doet...

Hoe word ik grappig? | Silvester Zwaneveld

cabaretiers over grappig zijn. - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789490983239 | 150 pagina's

Met o.a. Guido Weijers, Veldhuis en Kemper, Eric van Sauers, Jan Jaap van der Wal, Joep van Deudekom, Howard Komproe, Pim Muda (Ashton Brothers), Ronald Goedemondt, Sara Kroos, Eric Koller en Hans Sibbel. Iedereen wil grappig zijn. Thuis, op kantoor, in d...

Mensen vonden ons op: boeken voor Cabaretier, Cabaretier ebooks, boek Cabaretier.

Persoonstypen cabaretier

De cabaretier is een waarnemer; hij kijkt om zich heen en bedenkt situaties en schrijft grappen, liedjes en verhalen over zijn eigen leven en de maatschappij. Hiervoor moet hij goed blijven opletten, nadenken en om zich heen blijven kijken.

Daarnaast werkt de cabaretier elke avond om zijn theaterprogramma nog beter te maken. Hij schrijft en schaaft aan zijn werktafel en op het toneel om grappen steeds scherper te maken, steeds beter te kunnen spelen en werkt elke avond aan zijn timing om zijn voorstelling te perfectioneren. De cabaretier is hierdoor een echte perfectionist.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Cabaretier, Karakter Cabaretier.

Netwerk cabaretier

De cabaretier werkt voor en met zijn publiek. Daarnaast kan hij ook teksten en liedjes schrijven voor collega cabaretiers (of kan hij in groepsverband optreden), tv-programma's en muzikanten en hebben de bekendere cabaretiers ook te maken met theaters en impresariaten/boekingskantoren die hem door theaters laten boeken en hem laten programmeren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Cabaretier, Medewerkers Cabaretier.

Is het beroep cabaretier iets voor jou?

Zou je graag cabaretier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als cabaretier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Cabaretier, beroepskeuzetest Cabaretier, beroep Cabaretier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden cabaretier

Het arbeidsperspectief en de doorgroeimogelijkheden liggen aan de ambitie en het talent van de desbetreffende cabaretier. De cabaretier met talent en ambitie kan ervoor zorgen dat hij binnen enkele jaren in steeds meer theaters kan spelen. Alleen door zoveel mogelijk te spelen kan hij zich ontwikkelen, en een goede ontwikkeling is cruciaal in de stap naar een echte theatertoernee. Belangrijk is dat de cabaretier een boekingskantoor of impresariaat weet te overtuigen van zijn talent. Ook moet hij het grote publiek aan zich weten te binden.

Om dit voor elkaar te krijgen doen de meeste beginnende cabaretiers mee aan een cabaretfestival. Tijdens zo'n festival strijden meerdere cabaretiers om een plek in de finale.
De eerste, tweede en derde prijswinnaar van het festival krijgen (voornamelijk bij de grotere festivals) door grote belangstelling van de pers landelijke bekendheid en een korte theatertoernee langs Nederlandse theaters zodat ze het publiek kennis kunnen laten maken met hun werk en hun theaterprogramma's.

Daarnaast werken veel cabaretiers ook als tekstschrijvers voor collega's, muzikanten en tv-programma's om zo aan extra inkomsten te komen.

Ook heb je cabaretiers op maat. Dit zijn cabaretiers die met een speciaal voor de gelegenheid geschreven materiaal bij bedrijven en instellingen optreden.

Arbeidsmarktperspectief score cabaretier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep cabaretier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Cabaretier, Promotie mogelijkheden Cabaretier, Carriere Cabaretier.

Solliciteren op de functie cabaretier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als cabaretier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor cabaretier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als cabaretier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Cabaretier, CV Cabaretier, sollicitatie Cabaretier.

Interviews met cabaretier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen cabaretier

Vacatures cabaretier

Op zoek naar een nieuwe baan als Cabaretier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Cabaretier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een cabaretier is iemand die met een zelfgeschreven theaterprogramma mensen aan het lachen probeert te krijgen. Met dit theaterprogramma reist hij langs de Nederlandse theaters om mensen te amuseren, vermaken, en/of aan het denken te zetten. Er zijn verschillende soorten cabaretiers.

Beoordeling Cabaretier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Cabaretier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Cabaretier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Dit wil ik graag worden 

Door: ik

Begin in kleine kring,b.v.verjaardagen.Als ze je  vragen,hoe laat je thuis moet zijn,de rest begrijp je wel.H.Gr.

Door: Carla

een goeie tip van Carla.En heeft Ik al opgetreden?

Door: Bianca

Reageer op dit beroep