U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Dichter

Dichter worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een dichter? Lees de functieomschrijving.

Een dichter is iemand die gedichten schrijft.

De dichter schrijft gedichten over verschillende onderwerpen waarvan zijn gevoelens, zijn eigen leven, de maatschappij en de liefde de onderwerpen zijn die in gedichten het meest worden gebruikt. De dichter probeert met of zonder rijm zijn gevoelens en gedachten op papier te zetten om zo aan de lezer te laten zien hoe hij over bepaalde onderwerpen denkt. Als de dichter genoeg gedichten geschreven heeft kan hij een manuscript naar een uitgeverij sturen om te kijken of deze zijn dichtbundel willen uitgeven of de gedichten uitbrengen in eigen beheer. Ook kan de dichter gedichten schrijven voor theaterprogramma's, cabaretvoorstellingen, kranten, tijdschriften en programma''s op de radio of televisie.

Alhoewel veel dichters zich alleen op het schrijven van de gedichten richten is er de laatste tijd ook een opmars van dichters die naast het schrijven van gedichten hun gedichten ook voordragen. Er worden in Nederland veel voordraagavonden en literaire avonden georganiseerd waar dichters uit eigen werk kunnen voordragen. Ook zijn er veel dichters die, met komische gedichten, tijdens cabaretvoorstellingen of open podia met hun gedichten de mensen aan het lachen willen brengen. 

Daarnaast bestaat er ook het fenomeen ''Poetry Slam''. Dit is een wedstrijd waarin meerdere dichters het tegen elkaar opnemen om Poetry Slam winnaar te worden. Tijdens deze wedstrijden wordt de dichter die zijn gedichten op de mooiste of bijzonderste manier voordraagt  door een jury en het publiek uitgeroepen tot winnaar. Ook is er vaak een onderdeel waarin de dichter ter plekke op een onderwerp een nieuw gedicht moet verzinnen. Het mooie aan deze wedstrijden is de diversiteit van de dichters; elke dichter draagt op een andere toon en tempo en met een andere uitdrukking of lichaamstaal voor.

Het hoogst haalbare voor de Nederlandse dichter is (naast het worden van stadsdichter) het worden van Dichter Des Vaderlands. Deze dichter draagt tijdens belangrijke gebeurtenissen, evenementen en op televisie speciaal voor die gelegenheid geschreven gedichten voor. Op het moment van schrijven zijn er vier Dichters Des Vaderlands geweest en is Ramsey Nasr op dit moment Dichter Des Vaderlands.

Mensen vonden ons op: Job Dichter, Baan Dichter, Dichter Worden, Functie-eisen Dichter, Verantwoordelijkheden Dichter, Functieprofiel Dichter, Wat doet een Dichter, Werken als Dichter.

Dichter worden: Opleiding tot dichter

Er zijn verschillende opleidingen tot dichter, alhoewel het poëziegenre meestal in allround schrijversopleidingen worden gegeven. De bekendste hiervan zijn Writing for Performance in Utrecht en Schrijversvakschool in Groningen. Daarnaast zijn er door heel Nederland cursussen met betrekking tot het schrijven van poëzie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Dichter, Dichter Worden, Opleidingsniveau Dichter, Scholing Dichter, Studie Dichter, Bijscholing Dichter, Omscholing Dichter.

Organisaties waar een dichter doorgaans werkzaam is

Het type organisatie waarin de dichter werkt is per dichter verschillend. Sommigen werken onafhankelijk en alleen, anderen werken voor tijdschriften, kranten, uitgeverijen, theater of cabaretvoorstellingen of televisie of radioprogramma's.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Dichter, Dichter Worden, Opleidingsniveau Dichter, Scholing Dichter, Studie Dichter, Bijscholing Dichter, Omscholing Dichter.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden dichter

Het salaris van een dichter verschilt per persoon en het werk dat hij aflevert. Een dichter kan geld verdienen met de verkoop van zijn boeken, met gedichten die hij geschreven heeft voor kranten, tijdschriften, theater, cabaret of televisieprogramma's en met optredens waarin hij voordraagt uit eigen werk. Wat een dichter voor deze optredens vraagt is ook per persoon verschillend; een bekendere dichter heeft een hogere marge dan een dichter die nog maar net begint.

Daarnaast kan de dichter extra bijverdienen door gedichten te gaan schrijven voor televisiereclames of reclamespotjes op de radio.

Mensen vonden ons op: Salaris Dichter, Loon Dichter, Wat verdien je als Dichter, Salarisschaal Dichter, Salarisindicatie Dichter, Bonus Dichter, CAO Dichter, Brutoloon Dichter, Nettoloon Dichter, Vakantiedagen Dichter, Pensioen Dichter.

Competenties, skills & vaardigheden dichter

 • Analytisch
 • Discipline
 • Ambitie
 • Conceptueel denken
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Dichter, Vaardigheden Dichter, Attitude Dichter, Kwalificaties Dichter, Competentieprofiel Dichter.

Boeken voor het beroep dichter

Wil je meer weten over het beroep dichter? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je dichter bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken dichter te komen.

Gedichten | Djelal Al Din Rumi

De Perzische dichter Rumi (1207-1273) is een van de belangrijkste vertolkers van mystiek getinte poëzie - Nederlands | Druk: 6 | Paperback | 9789020209730 | 112 pagina's

De Perzische dichter Rumi (1207-1273) is een van de belangrijkste vertolkers van mystiek getinte poëzie. Zijn gedichten zijn opmerkelijk actueel en overbruggen met gemak de zeven eeuwen die ons van hem scheiden. Rumi is de initiator van de soefi-orde der ...

In het huis van de dichter | Jan Brokken

roman - Nederlands | Druk: 13 | Paperback | 9789045037721 | 384 pagina's

Youri Egorov gold als de dichter onder de Russische meesterpianisten. Op tweeëntwintigjarige leeftijd ontvluchtte hij de Sovjet-Unie en vestigde zich in Amsterdam. Vijf jaar later leerde Jan Brokken hem kennen. 'In het huis van de dichter' is het meeslepe...

Leaves of grass / Grasbladen | W. Whitman

vertaald door 21 dichters - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789021487571 | 190 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Dichter, Dichter ebooks, boek Dichter.

Persoonstypen dichter

Omdat het schrijven van gedichten een zeer precies en nauwkeurig beroep is en de dichter zeer accuraat en analytisch te werk moet gaan zijn de meeste dichters echte perfectionisten. Daarnaast schrijven de meeste dichters gedichten over zichzelf of de wereld om hen heen en moeten ze hiervoor goed kunnen waarnemen. (de perfectionist en de waarnemer).

De meeste mensen hebben bij het beeld van een dichter ook vaak het beeld van de romanticus, dit omdat de meeste dichters gedichten schrijven over de liefde.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Dichter, Karakter Dichter.

Netwerk dichter

Alhoewel de meeste dichters zelfstandig en onafhankelijk werken hebben zij wel te maken met uitgeverijen (naar wie zijn de gedichten opsturen om te kijken of deze de gedichten willen publiceren) en redacteuren (die de gedichten op spelfouten nakijken).

Daarnaast hebben de dichters die eigen werk voordragen ook te maken met collega's en publiek en hebben de dichters die voor voorstellingen of televisieprogramma's schrijven ook te maken met de mensen die daar werken of de mensen die hun gedichten in de voorstellingen moeten gaan voordragen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Dichter, Medewerkers Dichter.

Is het beroep dichter iets voor jou?

Zou je graag dichter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als dichter bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Dichter, beroepskeuzetest Dichter, beroep Dichter kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden dichter

Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden hangen af van de dichter in kwestie. Waar sommige dichters zich echt alleen willen concentreren op het schrijven van gedichten voor dichtbundels treden andere dichters op. 

Naast het schrijven van dichtbundels en het voordragen uit eigen werk tijdens voorstellingen kan de dichter ook gedichten schrijven voor televisieprogramma's,kranten, tijdschriften, radioprogramma's, theater en cabaretvoorstellingen en voor reclamespots op televisie of radio.

Arbeidsmarktperspectief score dichter

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep dichter. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Dichter, Promotie mogelijkheden Dichter, Carriere Dichter.

Solliciteren op de functie dichter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als dichter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor dichter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als dichter. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Dichter, CV Dichter, sollicitatie Dichter.

Interviews met dichter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen dichter

Vacatures dichter

Op zoek naar een nieuwe baan als Dichter? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dichter. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een dichter is iemand die gedichten schrijft. De dichter schrijft gedichten over verschillende onderwerpen waarvan zijn gevoelens, zijn eigen leven, de maatschappij en de liefde de onderwerpen zijn die in gedichten het meest worden gebruikt. De dichter probeert met of zonder rijm zijn gevoelens en gedachten op papier te zetten om zo aan de lezer te laten zien hoe hij over bepaalde onderwerpen denkt.

Beoordeling Dichter

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Dichter' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Dichter

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik wil ook dichter worden ik ben nu 16 kan je daar ook voor studeren of hebben jullie opties? alfast bedankt

Door: liza v.d bergen

Beste Liza,voor dichter of dichteres kan je niet studeren.Goed je best doen op school speciaal Ned.taal.Als er iets in je opkomt,schrijf het op.

Door: Moniek

Reageer op dit beroep