U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Fietsenmaker

Fietsenmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een fietsenmaker? Lees de functieomschrijving.

Een fietsenmaker is iemand die fietsen verkoopt en repareert. Het beroep bestaat al lang, en beslaat oorspronkelijk enkel “normale” fietsen. Sinds een aantal jaar wordt de term op sommige plekken vervangen door ‘fietstechnicus’ of ‘rijwieltechnicus’. Dit heeft ermee te maken dat veel fietsen geavanceerder worden, en daarmee moeilijker te repareren door mensen zelf (bijvoorbeeld door hulpmotortjes, technisch complexe versnellingen, bromfietsen, enz.).

Het beroep van fietsenmaker is in Nederland echter nog verre van uitgestorven. Nederland is een echt fietsland (meer fietsen dan mensen), en In iedere woonplaats zijn wel fietsenmakers te vinden, wat grotendeels komt door het feit dat veel mensen simpele klusjes (band plakken e.d.) aan hun fiets liever door de fietsenmaker laten doen. Ook gaan fietsen door vandalisme, intensief gebruik of juist te weinig gebruik simpelweg om de zoveel tijd iets mankeren wat niet door iemand zonder het juiste gereedschap gerepareerd kan worden. En deze dingen betekenen werk voor de fietsenmaker.

Mensen vonden ons op: Job Fietsenmaker, Baan Fietsenmaker, Fietsenmaker Worden, Functie-eisen Fietsenmaker, Verantwoordelijkheden Fietsenmaker, Functieprofiel Fietsenmaker, Wat doet een Fietsenmaker, Werken als Fietsenmaker.

Fietsenmaker worden: Opleiding tot fietsenmaker

Er is een mbo-opleiding (niveau 2) tweewieltechniek (fietstechnicus). Deze opleiding is uitermate geschikt voor het beroep van fietsenmaker, en bereidt de fietsenmaker in spe voor op de veranderende arbeidsmarkt. Fietsenmakers kunnen in principe gewoon voor zichzelf beginnen, zonder opleiding, maar een diploma zorgt wel voor de expertise die broodnodig is voor het opbouwen en onderhouden van een bestand van vaste klanten.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Fietsenmaker, Fietsenmaker Worden, Opleidingsniveau Fietsenmaker, Scholing Fietsenmaker, Studie Fietsenmaker, Bijscholing Fietsenmaker, Omscholing Fietsenmaker.

Organisaties waar een fietsenmaker doorgaans werkzaam is

De fietsenmaker werkt voor een fietsenmaker of fietsenwinkel. Soms werkt de fietsenmaker alleen, dan “is” hij simpelweg de fietsenmaker.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Fietsenmaker, Fietsenmaker Worden, Opleidingsniveau Fietsenmaker, Scholing Fietsenmaker, Studie Fietsenmaker, Bijscholing Fietsenmaker, Omscholing Fietsenmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden fietsenmaker

Fietsenmakers hebben meestal een klein bedrijf, en hebben hooguit een paar man personeel in dienst. Hierdoor is het inkomen vaak variabel, en zal de fietsenmaker zelden enkele maanden achter elkaar hetzelfde bedrag overhouden. Dit inkomen varieert dan ook tussen de 800 en ergens boven de 2000. Sommige gespecialiseerde fietsenwinkels met veel personeel kunnen hierboven zitten met een inkomen van 2800 per maand of hoger, maar voor veel fietsenmakers is een maandsalaris van pakweg 2300 het maximaal haalbare.

Mensen vonden ons op: Salaris Fietsenmaker, Loon Fietsenmaker, Wat verdien je als Fietsenmaker, Salarisschaal Fietsenmaker, Salarisindicatie Fietsenmaker, Bonus Fietsenmaker, CAO Fietsenmaker, Brutoloon Fietsenmaker, Nettoloon Fietsenmaker, Vakantiedagen Fietsenmaker, Pensioen Fietsenmaker.

Competenties, skills & vaardigheden fietsenmaker

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Flexibiliteit
 • Discipline
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Fietsenmaker, Vaardigheden Fietsenmaker, Attitude Fietsenmaker, Kwalificaties Fietsenmaker, Competentieprofiel Fietsenmaker.

Boeken voor het beroep fietsenmaker

Wil je meer weten over het beroep fietsenmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je fietsenmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken fietsenmaker te komen.

Kasper de fietsenmaker | Lars Klinting

Nederlands | Druk: Heruitgave | Hardcover | 9789048308989 | 33 pagina's

Kasper en Flip zijn terug met een nieuw avontuur. Ze trekken er een dagje op uit. Op de fiets. Ze gaan picknicken. Maar plotseling kan Kasper niet verder fietsen. Hij heeft een lekke band! Als je een lekke band hebt, moet je hem plakken. Banden plakken is...

De fietsenmakers | Will Jones

88 creatieve ontwerpers - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789072975133 | 288 pagina's

Innovatieve fietsen en hun ontwerpers in beeld Dit boek is een ode aan de creativiteit en het vakmanschap van de meest innovatieve fietsenontwerpers ter wereld. De fietsenmakers vertelt het verhaal van 88 spraakmakende 'maatbouwers' van beach cruisers, cr...

Assistant fietsenmaker de praktische route | Sven Andersson

de praktische route - Nederlands | Druk: 1 | Losbladig | 9789066745711 | 212 pagina's

Assistant fietsenmaker de praktische route 1e druk is een boek van S. Andersson uitgegeven bij Mk Publishing. ISBN 9789066745711 Assistant fietsenmaker de praktische route is een boek van S. Andersson...

Mensen vonden ons op: boeken voor Fietsenmaker, Fietsenmaker ebooks, boek Fietsenmaker.

Persoonstypen fietsenmaker

De fietsenmaker is een aanpakker: belangrijk is dat klussen snel geklaard (kunnen) worden, zodat er op een dag zo veel mogelijk klanten geholpen kunnen worden. De fietsenmaker is dus primair een Succesvolle werker. Daarnaast is voor een fietsenmaker het contact met de klant heel belangrijk, omdat vertrouwen in de kwaliteiten van de fietsenmaker doorgaans leidt tot terugkerende klanten. De fietsenmaker heeft dus eveneens eigenschappen van de Loyalist en de Gever.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Fietsenmaker, Karakter Fietsenmaker.

Netwerk fietsenmaker

De fietsenmaker staat in zijn alledaagse werk vooral in contact met klanten. Hiernaast zal hij natuurlijk bezig moeten zijn met het nabestellen van onderdelen en natuurlijk ook gewoon verkoopklare fietsen. Ook leveranciers en contactpersonen bij de bedrijven die deze onderdelen verkopen behoren dus tot het netwerk van de fietsenmaker.

Mensen vonden ons op: Collega’s Fietsenmaker, Medewerkers Fietsenmaker.

Is het beroep fietsenmaker iets voor jou?

Zou je graag fietsenmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als fietsenmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Fietsenmaker, beroepskeuzetest Fietsenmaker, beroep Fietsenmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden fietsenmaker

Het arbeidsmarktperspectief van de fietsenmaker is niet fantastisch, maar wel degelijk. Er zijn altijd wel een paar fietsenmakers die extra personeel zoeken, maar de kans is er natuurlijk wel dat deze uit de buurt liggen. Iedere plaats heeft immers een beperkt aantal fietsenmakers. Als fietsenmaker kun je natuurlijk ook simpelweg voor jezelf beginnen, maar dit is lang niet overal een goed idee. Op veel plaatsen is de markt al verzadigd, en hebben fietsenmakers het er zonder concurrentie al druk zat mee om rond te komen. Doorgroeimogelijkheden zijn er niet of nauwelijks.

Arbeidsmarktperspectief score fietsenmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep fietsenmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Fietsenmaker, Promotie mogelijkheden Fietsenmaker, Carriere Fietsenmaker.

Solliciteren op de functie fietsenmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als fietsenmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor fietsenmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als fietsenmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Fietsenmaker, CV Fietsenmaker, sollicitatie Fietsenmaker.

Interviews met fietsenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen fietsenmaker

 • Tweewieltechnicus
 • Fietstechnicus
 • Bromfietstechnicus

Vacatures fietsenmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Fietsenmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fietsenmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een fietsenmaker is iemand die fietsen verkoopt en repareert. Het beroep bestaat al lang, en beslaat oorspronkelijk enkel “normale” fietsen. Sinds een aantal jaar wordt de term op sommige plekken vervangen door ‘fietstechnicus’ of ‘rijwieltechnicus’.

Beoordeling Fietsenmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Fietsenmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Fietsenmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het is alleen jammer dat de doorsnee fietsenmaker geen technicus meer is maar fiets poetser. Geen wonder dat er zo weinig nieuwe aanwas van jong personeel meer is en dat de kleinere opleider ermee stopt.

Door: J.Haarsma

Met de bromfiets en scooter er bij,blijft er nog genoeg techniek over.

Door: willem

Waarom wordt op de site www.kansopwerk.nl aangegeven dat er veel mogelijkheden zijn, terwijl de teneur van de berichten negatief is. Het zou een van de beroepen zijn waar nog wel werk in is te vinden.

 

Door: William Nederpelt

Ik ben het eens met William.Altijd na schooltijd en in de  vacanties bij een fietsenmaker gewerkt.k had graag door gegaan,maar ik werd te duur.

Door: Evert

Ik werk vanaf mijn 16de(ik ben nu 25)bij nog steeds dezelfde z.g.fietsenmaker.Het is nu natuurlijk veel meer dan fietsen repereren,denk aan e-fietsen,brommers en scooters.Het lijkt wel of het steeds drukker wordt.Volgens mij,genoeg werk in deze branche.Gr.

Door: willem

ben altijd al bezig in de techniek 33 jaar automonteur nu als fietsenmaker maar door resessie buiten spel gezet, ben nu driftig op zoek naar een baan in de fietsen dat blijft me trekken. wie o wie kan mij helpen aan een fietsenmakers baan..

Door: Ad van Barneveld

Hallo Ad,ik wil je adviseren om regelmatig de NationaleVacatureBank,te raadplegen.Ik ben ook via hun aan mijn huidige baan gekomen.Sucses,Michiel

Door: michiel

Ad van Barneveld heb je al werk.?

 

wij hebben een baan voor je als Fietsenmaker.

 

hoor graag van je terug.

 

vriendelijke groet

 

steinie

Door: Steinie

Hoe is dit afgelopen?

Door: Willem

Ik ben ook benieuwd.Gr.

Door: dirk

zit er hier iemand tussen die in utrecht woont werk zoekt en ervaren is ?

Door: sean

Hallo,

Ik woon in Eindhoven en ben ik opzoek naar een school van fietsmaker opleidingen van A tot Z

Als iemand weet een school in eindhoven of de omgeving graag wil ik him/Jullie mij latenweten

alvast bedankt voor jullie reageren

watsapp

0684612205

 

 

Door: Nashwan

Reageer op dit beroep