Fietsenmaker worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Fietsenmaker? Lees de functieomschrijving.

Een fietsenmaker is iemand die fietsen verkoopt en repareert. Het beroep bestaat al lang, en beslaat oorspronkelijk enkel “normale” fietsen. Sinds een aantal jaar wordt de term op sommige plekken vervangen door ‘fietstechnicus’ of ‘rijwieltechnicus’. Dit heeft ermee te maken dat veel fietsen geavanceerder worden, en daarmee moeilijker te repareren door mensen zelf (bijvoorbeeld door hulpmotortjes, technisch complexe versnellingen, bromfietsen, enz.).

Het beroep van fietsenmaker is in Nederland echter nog verre van uitgestorven. Nederland is een echt fietsland (meer fietsen dan mensen), en In iedere woonplaats zijn wel fietsenmakers te vinden, wat grotendeels komt door het feit dat veel mensen simpele klusjes (band plakken e.d.) aan hun fiets liever door de fietsenmaker laten doen. Ook gaan fietsen door vandalisme, intensief gebruik of juist te weinig gebruik simpelweg om de zoveel tijd iets mankeren wat niet door iemand zonder het juiste gereedschap gerepareerd kan worden. En deze dingen betekenen werk voor de fietsenmaker.

Wil je werken als Fietsenmaker?

Werk je al als Fietsenmaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Fietsenmaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Fietsenmaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Fietsenmaker in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Leverancier
  • Inside sales engineer
  • Fietstechnicus

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €800 tot €2300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

9


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Fietsenmaker

Wat verdient een Fietsenmaker?

Fietsenmakers hebben meestal een klein bedrijf, en hebben hooguit een paar man personeel in dienst. Hierdoor is het inkomen vaak variabel, en zal de fietsenmaker zelden enkele maanden achter elkaar hetzelfde bedrag overhouden. Dit inkomen varieert dan ook tussen de 800 en ergens boven de 2000. Sommige gespecialiseerde fietsenwinkels met veel personeel kunnen hierboven zitten met een inkomen van 2800 per maand of hoger, maar voor veel fietsenmakers is een maandsalaris van pakweg 2300 het maximaal haalbare.

Salarisschaal Fietsenmaker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Fietsenmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Fietsenmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fietsenmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Fietsenmaker vacatures

Scooter monteur
Actief Werkt! s-Hertogenbosch
Sleutel jij graag aan brommers? Heb jij technisch inzicht? En ben jij leergierig? Dan zoeken wij jou! Je gaat aan de slag als scooter monteur. Je werkzaamheden zullen bestaan uit …
Fietsenmaker
Actief Werkt! s-Hertogenbosch
Sleutel jij graag aan fietsen? Heb jij technisch inzicht? En ben jij leergierig? Dan zoeken wij jou! Je gaat aan de slag als elektrische- fietsenmaker. Je werkzaamheden zullen bestaan uit …
Werkmeester allround
Olympia Uitzendbureau
De functie van werkmeester is gericht op het begeleiden van deelnemers naar werk door het geven van vaktechnische en arbeidsgerichte trainingen. Per groep duurt het re-integratietraject 4 weken. Het doel …
Fietsenmaker
Maintec Bikeflex
De functie is veelzijdig, je krijgt een eigen service bus en hier ben je veel mee onderweg. Je rijdt van klant naar klant om onderhoud- en garantiewerkzaamheden uit te voeren …
Fietstechnicus
Maintec Bikeflex
Als fietstechnicus voer je verschillende taken uit, bijvoorbeeld het controleren en repareren van fietsen maar ook als er een lading fietsen rijklaar gemaakt moeten worden. Er wordt goede service verleent …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Fietsenmaker

Hoe goed is de toekomst voor de Fietsenmaker? 

Het arbeidsmarktperspectief van de fietsenmaker is niet fantastisch, maar wel degelijk. Er zijn altijd wel een paar fietsenmakers die extra personeel zoeken, maar de kans is er natuurlijk wel dat deze uit de buurt liggen. Iedere plaats heeft immers een beperkt aantal fietsenmakers. Als fietsenmaker kun je natuurlijk ook simpelweg voor jezelf beginnen, maar dit is lang niet overal een goed idee. Op veel plaatsen is de markt al verzadigd, en hebben fietsenmakers het er zonder concurrentie al druk zat mee om rond te komen. Doorgroeimogelijkheden zijn er niet of nauwelijks.

Baankans Fietsenmaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

9


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Fietsenmaker worden: Opleidingen tot Fietsenmaker

Hoe word je een Fietsenmaker? 

Er is een mbo-opleiding (niveau 2) tweewieltechniek (fietstechnicus). Deze opleiding is uitermate geschikt voor het beroep van fietsenmaker, en bereidt de fietsenmaker in spe voor op de veranderende arbeidsmarkt. Fietsenmakers kunnen in principe gewoon voor zichzelf beginnen, zonder opleiding, maar een diploma zorgt wel voor de expertise die broodnodig is voor het opbouwen en onderhouden van een bestand van vaste klanten.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Fietsenmaker

Fietsenmaker
Fietsen zit in ons bloed. Elk jaar leggen we samen zo’n vijftien miljard fietskilometers af. Stads, race, bak of elektronisch, het maakt niet uit: als we maar een windje voelen …
Meer opleidingen Fietsenmaker

Weet je nog niet of je Fietsenmaker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Fietsenmaker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Fietsenmaker

Met wie werkt een Fietsenmaker samen? 

De fietsenmaker staat in zijn alledaagse werk vooral in contact met klanten. Hiernaast zal hij natuurlijk bezig moeten zijn met het nabestellen van onderdelen en natuurlijk ook gewoon verkoopklare fietsen. Ook leveranciers en contactpersonen bij de bedrijven die deze onderdelen verkopen behoren dus tot het netwerk van de fietsenmaker.


  • Leverancier
  • Inside sales engineer
  • Fietstechnicus
Fietsenmaker


Organisaties waar een Fietsenmaker werkzaam is

Waar werkt een Fietsenmaker meestal? 

De fietsenmaker werkt voor een fietsenmaker of fietsenwinkel. Soms werkt de fietsenmaker alleen, dan “is” hij simpelweg de fietsenmaker.


Best beoordeelde werkgevers Fietsenmaker

Waar kun je het beste werken als Fietsenmaker? Hieronder vindt je de best door de Fietsenmaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Fietsenmaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Fietsenmaker:

Welke competenties heeft een een Fietsenmaker nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Fietsenmaker

Wat voor persoonlijkheid heb je als Fietsenmaker nodig? 

De fietsenmaker is een aanpakker: belangrijk is dat klussen snel geklaard (kunnen) worden, zodat er op een dag zo veel mogelijk klanten geholpen kunnen worden. De fietsenmaker is dus primair een Succesvolle werker. Daarnaast is voor een fietsenmaker het contact met de klant heel belangrijk, omdat vertrouwen in de kwaliteiten van de fietsenmaker doorgaans leidt tot terugkerende klanten. De fietsenmaker heeft dus eveneens eigenschappen van de Loyalist en de Gever.

Bekijk de persoonstypen voor Fietsenmaker


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Fietsenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Fietsenmaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Fietsenmaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Fietsenmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Fietsenmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Fietsenmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Fietsenmaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Fietsenmaker iets voor je?

Zou je graag Fietsenmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Fietsenmaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Fietsenmaker

sean

zit er hier iemand tussen die in utrecht woont werk zoekt en ervaren is ?

Nashwan

Hallo, Ik woon in Eindhoven en ben ik opzoek naar een school van fietsmaker opleidingen van A tot Z Als iemand weet een school in eindhoven of de omgeving graag wil ik him/Jullie mij latenweten alvast bedankt voor jullie reageren watsapp 0684612205    

dirk

Ik ben ook benieuwd.Gr.

Steinie

Ad van Barneveld heb je al werk.?   wij hebben een baan voor je als Fietsenmaker.   hoor graag van je terug.   vriendelijke groet   steinie

Willem

Hoe is dit afgelopen?

Ad van Barneveld

ben altijd al bezig in de techniek 33 jaar automonteur nu als fietsenmaker maar door resessie buiten spel gezet, ben nu driftig op zoek naar een baan in de fietsen dat blijft me trekken. wie o wie kan mij helpen aan een fietsenmakers baan..

michiel

Hallo Ad,ik wil je adviseren om regelmatig de NationaleVacatureBank,te raadplegen.Ik ben ook via hun aan mijn huidige baan gekomen.Sucses,Michiel

William Nederpelt

Waarom wordt op de site www.kansopwerk.nl aangegeven dat er veel mogelijkheden zijn, terwijl de teneur van de berichten negatief is. Het zou een van de beroepen zijn waar nog wel werk in is te vinden.  

Evert

Ik ben het eens met William.Altijd na schooltijd en in de  vacanties bij een fietsenmaker gewerkt.k had graag door gegaan,maar ik werd te duur.

willem

Ik werk vanaf mijn 16de(ik ben nu 25)bij nog steeds dezelfde z.g.fietsenmaker.Het is nu natuurlijk veel meer dan fietsen repereren,denk aan e-fietsen,brommers en scooters.Het lijkt wel of het steeds drukker wordt.Volgens mij,genoeg werk in deze branche.Gr.

J.Haarsma

Het is alleen jammer dat de doorsnee fietsenmaker geen technicus meer is maar fiets poetser. Geen wonder dat er zo weinig nieuwe aanwas van jong personeel meer is en dat de kleinere opleider ermee stopt.

willem

Met de bromfiets en scooter er bij,blijft er nog genoeg techniek over.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar