Fietsenmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Fietsenmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Fietsenmaker. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Fietsenmaker nodig heeft.Wat doet een Fietsenmaker? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Fietsenmaker?

Een fietsenmaker is iemand die fietsen verkoopt en repareert. Het beroep bestaat al lang, en beslaat oorspronkelijk enkel “normale” fietsen. Sinds een aantal jaar wordt de term op sommige plekken vervangen door ‘fietstechnicus’ of ‘rijwieltechnicus’. Dit heeft ermee te maken dat veel fietsen geavanceerder worden, en daarmee moeilijker te repareren door mensen zelf (bijvoorbeeld door hulpmotortjes, technisch complexe versnellingen, bromfietsen, enz.).

Het beroep van fietsenmaker is in Nederland echter nog verre van uitgestorven. Nederland is een echt fietsland (meer fietsen dan mensen), en In iedere woonplaats zijn wel fietsenmakers te vinden, wat grotendeels komt door het feit dat veel mensen simpele klusjes (band plakken e.d.) aan hun fiets liever door de fietsenmaker laten doen. Ook gaan fietsen door vandalisme, intensief gebruik of juist te weinig gebruik simpelweg om de zoveel tijd iets mankeren wat niet door iemand zonder het juiste gereedschap gerepareerd kan worden. En deze dingen betekenen werk voor de fietsenmaker.

Past het beroep Fietsenmaker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Fietsenmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Fietsenmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fietsenmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Fietsenmaker per ervaringsniveau

junior Fietsenmaker vacatures startend Fietsenmaker vacatures senior Fietsenmaker vacatures beginnend Fietsenmaker vacatures trainee Fietsenmaker vacatures leidinggevend Fietsenmaker vacatures medior Fietsenmaker vacatures aankomend Fietsenmaker vacatures ervaren Fietsenmaker vacatures leerling Fietsenmaker vacatures vacatures omscholen tot Fietsenmaker vacatures opleiding tot Fietsenmaker

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Fietsenmaker

Wat verdient een Fietsenmaker?

Fietsenmakers hebben meestal een klein bedrijf, en hebben hooguit een paar man personeel in dienst. Hierdoor is het inkomen erg afhankelijk van hoe goed de zaken lopen.

Voor een Fietsenmaker in loondienst is het startsalaris van een 18-jarige is € 841 bruto per maand in de functie van assistent mobilitietsbranche. Het eindsalaris ligt met meerdere jaren ervaring op € 2.243 bruto per maand. De salarissen zijn conform de CAO Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf 2021. Tijdens de opleiding wordt er salaris uitgekeerd door de werkgever.

Salarisschaal Fietsenmaker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Fietsenmaker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Fietsenmaker


Bekijk het salaris Fietsenmaker per ervaringsniveau

Salaris junior Fietsenmaker Wat verdient een startend Fietsenmaker? Wat is het loon senior Fietsenmaker? beginnend Fietsenmaker salaris Maximaal salaris trainee Fietsenmaker Hoeveel verdient een leidinggevend Fietsenmaker? Wat is het salaris van een medior Fietsenmaker? Salaris aankomend Fietsenmaker Wat verdient een ervaren Fietsenmaker? Welk salaris krijgt een leerling Fietsenmaker?


Fietsenmaker worden: Opleidingen tot Fietsenmaker

Wil je Fietsenmaker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Fietsenmaker.

Hoe word je een Fietsenmaker? 

Er is een mbo-opleiding (niveau 2) tweewieltechniek (fietstechnicus). Deze opleiding is uitermate geschikt voor het beroep van fietsenmaker, en bereidt de fietsenmaker in spe voor op de veranderende arbeidsmarkt. Fietsenmakers kunnen in principe gewoon voor zichzelf beginnen, zonder opleiding, maar een diploma zorgt wel voor de expertise die broodnodig is voor het opbouwen en onderhouden van een bestand van vaste klanten.

Opleidingen Fietsenmaker

Fietsenmaker
Tijdens de thuisstudie Fietsenmaker leer je alles wat je moet weten over het favoriete vervoersmiddel van Nederland. Van technische kennis over fietsonderdelen tot praktische zaken Fietsen zit in ons bloed. …
Fietsenmaker
Fietsenmaker E-Learning
Opleiding Fietsenmaker: leer fietsen repareren en onderhoudenDroom jij van een carrière als fietsenmaker, of ben je fietsfanaat en wil je zelf al het onderhoud aan je geliefde tweewielers kunnen uitvoeren? …
Fietsenmaker E-Learning
Fietsenmaker Thuisstudie
Opleiding Fietsenmaker: leer fietsen repareren en onderhoudenDroom jij van een carrière als fietsenmaker, of ben je fietsfanaat en wil je zelf al het onderhoud aan je geliefde tweewielers kunnen uitvoeren? …
Fietsenmaker ThuisstudieFietsenmaker worden: Omscholen tot Fietsenmaker

Als je je wilt omscholen tot Fietsenmaker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Fietsenmaker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Fietsenmaker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures Fietsenmaker

Vacature Fietsenmaker Leerling
Intro Personeel
Tevreden steekt de klant zijn duim omhoog. ''Hij fietst weer als vanouds!'' Daar doe je het voor als Fietsenmaker Leerling en Fietstechnicus. In deze fulltime functie van Fietsenmaker Leerling word …
Vacature Fietsenmaker Leerling
Intro Personeel
Tevreden steekt de klant zijn duim omhoog. ''Hij fietst weer als vanouds!'' Daar doe je het voor als Fietsenmaker Leerling en Fietstechnicus.  In deze fulltime functie van Fietsenmaker Leerling word …
Vacature Fietsenmaker Leerling
Intro Personeel
Tevreden steekt de klant zijn duim omhoog. ''Hij fietst weer als vanouds!'' Daar doe je het voor als Fietsenmaker Leerling en Fietstechnicus. In deze fulltime functie van Fietsenmaker Leerling word …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Fietsenmaker

Als je Fietsenmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Fietsenmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Fietsenmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Fietsenmaker?


Competenties en Vaardigheden Fietsenmaker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Fietsenmaker.

Welke competenties heeft een Fietsenmaker nodig?

Een Fietsenmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Fietsenmaker

 • Vasthoudendheid
 • Methodisch werken
 • Zelfmanagement
 • Inlevingsvermogen
 • Doelgericht
 • Afwegen
 • Analytisch vermogen
 • Eigen mening
 • Ambitie
 • Wendbaarheid
 • Flexibel gedrag
 • Punctueel
 • Aandacht voor details
 • Klantvriendelijkheid
 • Dienstverlenend
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratie
 • Resultaatgerichtheid
 • Begripvol
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Fietsenmaker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Fietsenmaker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Fietsenmaker nodig? 

De fietsenmaker is een aanpakker: belangrijk is dat klussen snel geklaard (kunnen) worden, zodat er op een dag zo veel mogelijk klanten geholpen kunnen worden. De fietsenmaker is dus primair een Succesvolle werker. Daarnaast is voor een fietsenmaker het contact met de klant heel belangrijk, omdat vertrouwen in de kwaliteiten van de fietsenmaker doorgaans leidt tot terugkerende klanten. De fietsenmaker heeft dus eveneens eigenschappen van de Loyalist en de Gever.

Bekijk de persoonstypen voor Fietsenmaker


Eigenschappen Fietsenmaker

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Fietsenmaker

Wat zijn de baankansen voor een Fietsenmaker?

Het arbeidsmarktperspectief van de fietsenmaker is niet fantastisch, maar wel degelijk. Er zijn altijd wel een paar fietsenmakers die extra personeel zoeken, maar de kans is er natuurlijk wel dat deze uit de buurt liggen. Iedere plaats heeft immers een beperkt aantal fietsenmakers. Als fietsenmaker kun je natuurlijk ook simpelweg voor jezelf beginnen, maar dit is lang niet overal een goed idee. Op veel plaatsen is de markt al verzadigd, en hebben fietsenmakers het er zonder concurrentie al druk zat mee om rond te komen. Doorgroeimogelijkheden zijn er niet of nauwelijks.

De actuele kans op werk voor een Fietsenmaker

Het beroep Fietsenmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Rijwielmonteurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Rijwielmonteurs is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

45

Baankans Fietsenmaker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Fietsenmaker

Je kunt als Fietsenmaker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Fietsenmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Rijwielmonteurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Fietsenmaker


Organisaties waar een Fietsenmaker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Fietsenmaker meestal werkt.

Waar werkt een Fietsenmaker?

De fietsenmaker werkt voor een fietsenmaker of fietsenwinkel. Soms werkt de fietsenmaker alleen, dan “is” hij simpelweg de fietsenmaker.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Netwerk Fietsenmaker

Met wie werkt een Fietsenmaker samen? 

De fietsenmaker staat in zijn alledaagse werk vooral in contact met klanten. Hiernaast zal hij natuurlijk bezig moeten zijn met het nabestellen van onderdelen en natuurlijk ook gewoon verkoopklare fietsen. Ook leveranciers en contactpersonen bij de bedrijven die deze onderdelen verkopen behoren dus tot het netwerk van de fietsenmaker.


 • Leverancier
 • Inside sales engineer
 • Fietstechnicus
Fietsenmaker

Interview met een Fietsenmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Fietsenmaker in één oogopslag

Netwerk:

 • Leverancier
 • Inside sales engineer
 • Fietstechnicus

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €841 tot €2300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

45Ga direct naar