U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Geoloog

Geoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een geoloog? Lees de functieomschrijving.

Geologie is de wetenschap die zich bezig houdt met de bestudering van de opbouw en het ontstaan van de aardkorst. Een Geoloog is iemand die deze wetenschap beoefent. Het onderzoek van een Geoloog wordt vaak gedaan door bodemonderzoek in een bepaald gebied, waarbij de geoloog monsters van de grond neemt en deze onderzoekt. Hierbij wordt dan bijvoorbeeld de samenstelling van de grond vastgesteld. De werkzaamheden van een Geoloog zullen dus deels in de buitenlucht plaatsvinden, bijvoorbeeld bij het nemen van bodemmonsters bij opgravingen, en deels binnen, waar een Geoloog bijvoorbeeld in een laboratorium de samenstelling van de grond vaststelt. Andere werkzaamheden van een Geoloog kunnen zijn: het maken van (3D-)grondmodelen, het in kaart brengen van een bepaald gebied en het interpreteren van gegevens en het vergelijken met andere data.

Het onderzoek van een Geoloog kan verschillende doelen hebben, afhankelijk van het bedrijf waar de Geoloog werkzaam voor is. Een Geoloog die werkzaam is voor een oliebedrijf zal werkzaam kunnen zijn op een olieplatform waar zijn werkzaamheden bestaan uit het onderzoeken en interpreteren van de bodem naar olie en het in kaart brengen van het oliewingebied. Zijn onderzoek is dan gericht op het winstoogmerk van de oliemaatschappij. Een Geoloog kan ook werkzaam zijn bij een infrastructuurbedrijf. Zijn onderzoek is dan gericht op het uitbrengen van een advies over de bodemkwaliteit op het gebied waar men bijvoorbeeld de weg wil aanleggen.

Ook het werkgebied van een Geoloog is afhankelijk van het doel van het onderzoek. Iemand die Geoloog wil worden moet rekening houden dat het beroep vaak niet louter in Nederland beoefend gaat worden. Er zijn veel gebieden waar geologisch onderzoek gedaan moet worden, bijvoorbeeld  in berggebieden, bij gletsjers, bij de zee, bij rivieren of bij mijnen. Vooral bij vergelijkend onderzoek kan het zijn dat de werkzaamheden deels in Nederland en deels in het buitenland verricht moet worden. 

Mensen vonden ons op: Job Geoloog, Baan Geoloog, Geoloog Worden, Functie-eisen Geoloog, Verantwoordelijkheden Geoloog, Functieprofiel Geoloog, Wat doet een Geoloog, Werken als Geoloog.

Geoloog worden: Opleiding tot geoloog

Een Geoloog is altijd universitair geschoold. Enkele universiteiten bieden een opleiding ‘Geologie’ aan, maar vaker wordt het specifieke geologie ondergebracht in de meer algemene opleiding ‘Aardwetenschappen’. Binnen deze opleiding kan er dan na een jaar voor de specificatie ‘geologie‘ gekozen worden. De opleiding duurt in totaal drie jaar, waarna nog een master gevolgd kan worden, waarbij een student zich kan specialiseren op een bepaald deel van de aarde. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Geoloog, Geoloog Worden, Opleidingsniveau Geoloog, Scholing Geoloog, Studie Geoloog, Bijscholing Geoloog, Omscholing Geoloog.

Organisaties waar een geoloog doorgaans werkzaam is

Een Geoloog doet onderzoek en geeft advies. Hierdoor kan een Geoloog bij veel verschillende soorten bedrijven aan de slag. Het merendeel van de Geologen is werkzaam bij een studie- of adviesbureau, waar ze in het stadium van het vooronderzoek advies geven, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de ondergrond op de plaats waar een bedrijf infrastructuur wilt aanleggen. Daarnaast zijn er ook Geologen werkzaam bij de overheid, bij olie- en gasbedrijven, bij watermaatschappijen, in het onderwijs en bij natuurbeschermingsorganisaties. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Geoloog, Geoloog Worden, Opleidingsniveau Geoloog, Scholing Geoloog, Studie Geoloog, Bijscholing Geoloog, Omscholing Geoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden geoloog

Het salaris van een Geoloog ligt gemiddeld rond de 5500,- bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband die vaak 40 uur per week bedraagt. Vermeld moet worden dat een Geoloog vaak op projectbasis werkt en dat hierdoor deze 40 uur per week niet altijd gehaald kan worden of er soms weken zijn waar veel meer dan die 40 uur gewerkt dient te worden.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden wordt vaak een reiskostenvergoeding, pensioenregeling, spaarloonregeling en winstuitkering genoemd. Vooral de reiskostenvergoeding kan een flinke toeslag zijn, omdat veel Geologen gedurende enige tijd in het buitenland verblijven.

Mensen vonden ons op: Salaris Geoloog, Loon Geoloog, Wat verdien je als Geoloog, Salarisschaal Geoloog, Salarisindicatie Geoloog, Bonus Geoloog, CAO Geoloog, Brutoloon Geoloog, Nettoloon Geoloog, Vakantiedagen Geoloog, Pensioen Geoloog.

Competenties, skills & vaardigheden geoloog

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Geoloog, Vaardigheden Geoloog, Attitude Geoloog, Kwalificaties Geoloog, Competentieprofiel Geoloog.

Boeken voor het beroep geoloog

Wil je meer weten over het beroep geoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je geoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken geoloog te komen.

Een geoloog op zoek naar olie | P.A.J. Coelewij

veldgeoloog in Borneo en Cambodja - Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789402113600 | 181 pagina's

Iedereen gebruikt aardolie: benzine voor de auto, gas om te koken en voor verwarming, zonder zich te realiseren wie de aardolie in de aardkorst heeft gevonden. Aan het aardoppervlak is niets te zien. Wie kan er in de bodem kijken en daar de aardolie ontde...

Chemie und Umwelt | Guido A. Reinhardt

Ein Studienbuch Fur Chemiker, Physiker, Biologen Und Geologen - Duitstalig | Druk: 3. Aufl. 1993 | Paperback | 9783528263492 | 282 pagina's

Die zunehmende Belastung der ErdoberfHiche und der Lufthiille durch Umweltchemikalien und die damit verbundene Gefahrdung des Lebens ist eine Tatsache geworden, die heute von niemandem mehr ernsthaft bestritten wird. Einigkeit herrscht auch weitgehend dar...

F d ralisme, Socialisme Et Antith ologisme | Michel Bakounine

Franstalig | Paperback | 9781503206731 | 100 pagina's

"Federalisme socialisme et antitheologisme" par Michel Bakounine. Michel Bakounine etait un revolutionnaire russe, theoricien et philosophe de l'anarchisme (1814-1876)"...

Mensen vonden ons op: boeken voor Geoloog, Geoloog ebooks, boek Geoloog.

Persoonstypen geoloog

Een Geoloog is een echte waarnemer, omdat hij tijdens het doen van het onderzoek nauwkeurig, analytisch en inzichtelijk te werk dient te gaan om dit onderzoek naar verwachting af te ronden. Naast een waarnemer is een Geoloog een succesvolle werker, omdat hij doelgericht en zelfverzekerd alles moet doen om uiteindelijk een zinvol advies aan de opdrachtgever te kunnen geven.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Geoloog, Karakter Geoloog.

Netwerk geoloog

Een Geoloog verricht zijn onderzoek of andere werkzaamheden vaak zelfstandig, maar projectmatig in samenwerking met andere wetenschappers, zoals biologen, geografen of archeologen.  Een Geoloog moet hierbij zijn gegevens combineren met de gegevens van de andere onderzoekers om een advies te geven of om het onderzoek in totaal succesvol verricht te hebben. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Geoloog, Medewerkers Geoloog.

Is het beroep geoloog iets voor jou?

Zou je graag geoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als geoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Geoloog, beroepskeuzetest Geoloog, beroep Geoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden geoloog

De arbeidsmarkt van een Geoloog is goed. De opleiding tot Geoloog is van WO-niveau en levert daardoor een vrij kleine selectie af terwijl er veel vraag naar is, omdat het advies van een Geoloog in sommige gevallen onmisbaar is.

Doorgroeimogelijkheden van een Geoloog zijn er weinig. Het is een specifiek beroep, waar een relatief zware opleiding aan vooraf gegaan is. Een Geoloog is vaak in dienst van een bepaald bedrijf en doet in het kader daarvan onderzoek naar de bodem of geeft daar advies over. Hij doet dit werk zelfstandig en er staat geen leidinggevende boven hem. Een Geoloog kan zijn expertise wel uitbreiden, door bijvoorbeeld ook kennis van geografie te verwerven waardoor hij ook als geograaf aan de slag kan, maar dit vereist veel discipline. Veel geologen zullen deze mogelijkheid dan ook niet benutten.

Arbeidsmarktperspectief score geoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep geoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Geoloog, Promotie mogelijkheden Geoloog, Carriere Geoloog.

Solliciteren op de functie geoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als geoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor geoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als geoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Geoloog, CV Geoloog, sollicitatie Geoloog.

Interviews met geoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen geoloog

Vacatures geoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Geoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Geoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Geologie is de wetenschap die zich bezig houdt met de bestudering van de opbouw en het ontstaan van de aardkorst. Een Geoloog is iemand die deze wetenschap beoefent. Het onderzoek van een Geoloog wordt vaak gedaan door bodemonderzoek in een bepaald gebied, waarbij de geoloog monsters van de grond neemt en deze onderzoekt.

Beoordeling Geoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Geoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Geoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Voor een vluchteling uit Syrie, werkzaam geweest als geoloog, zoek ik een stage/ werkervaringsplaats zodat  hij kan toetsen of zijn kennis voldoende is om hier in Nederland als geoloog aan het werk te gaan 

Reacties graag naar rjoziasse@vwon.nl 

Door: Rik Joziasse

Reageer op dit beroep