Geoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Geoloog? Lees de functieomschrijving.

Geologie is de wetenschap die zich bezig houdt met de bestudering van de opbouw en het ontstaan van de aardkorst. Een Geoloog is iemand die deze wetenschap beoefent. Het onderzoek van een Geoloog wordt vaak gedaan door bodemonderzoek in een bepaald gebied, waarbij de geoloog monsters van de grond neemt en deze onderzoekt. Hierbij wordt dan bijvoorbeeld de samenstelling van de grond vastgesteld. De werkzaamheden van een Geoloog zullen dus deels in de buitenlucht plaatsvinden, bijvoorbeeld bij het nemen van bodemmonsters bij opgravingen, en deels binnen, waar een Geoloog bijvoorbeeld in een laboratorium de samenstelling van de grond vaststelt. Andere werkzaamheden van een Geoloog kunnen zijn: het maken van (3D-)grondmodelen, het in kaart brengen van een bepaald gebied en het interpreteren van gegevens en het vergelijken met andere data.

Het onderzoek van een Geoloog kan verschillende doelen hebben, afhankelijk van het bedrijf waar de Geoloog werkzaam voor is. Een Geoloog die werkzaam is voor een oliebedrijf zal werkzaam kunnen zijn op een olieplatform waar zijn werkzaamheden bestaan uit het onderzoeken en interpreteren van de bodem naar olie en het in kaart brengen van het oliewingebied. Zijn onderzoek is dan gericht op het winstoogmerk van de oliemaatschappij. Een Geoloog kan ook werkzaam zijn bij een infrastructuurbedrijf. Zijn onderzoek is dan gericht op het uitbrengen van een advies over de bodemkwaliteit op het gebied waar men bijvoorbeeld de weg wil aanleggen.

Ook het werkgebied van een Geoloog is afhankelijk van het doel van het onderzoek. Iemand die Geoloog wil worden moet rekening houden dat het beroep vaak niet louter in Nederland beoefend gaat worden. Er zijn veel gebieden waar geologisch onderzoek gedaan moet worden, bijvoorbeeld  in berggebieden, bij gletsjers, bij de zee, bij rivieren of bij mijnen. Vooral bij vergelijkend onderzoek kan het zijn dat de werkzaamheden deels in Nederland en deels in het buitenland verricht moet worden. 

Wil je werken als Geoloog?

Werk je al als Geoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Geoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Geoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Geoloog in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €4000 tot €7000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Geoloog

Wat verdient een Geoloog?

Het salaris van een Geoloog ligt gemiddeld rond de 5500,- bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband die vaak 40 uur per week bedraagt. Vermeld moet worden dat een Geoloog vaak op projectbasis werkt en dat hierdoor deze 40 uur per week niet altijd gehaald kan worden of er soms weken zijn waar veel meer dan die 40 uur gewerkt dient te worden.

Als secundaire arbeidsvoorwaarden wordt vaak een reiskostenvergoeding, pensioenregeling, spaarloonregeling en winstuitkering genoemd. Vooral de reiskostenvergoeding kan een flinke toeslag zijn, omdat veel Geologen gedurende enige tijd in het buitenland verblijven.

Salarisschaal Geoloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Geoloog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Geoloog

Hoe goed is de toekomst voor de Geoloog? 

De arbeidsmarkt van een Geoloog is goed. De opleiding tot Geoloog is van WO-niveau en levert daardoor een vrij kleine selectie af terwijl er veel vraag naar is, omdat het advies van een Geoloog in sommige gevallen onmisbaar is.

Doorgroeimogelijkheden van een Geoloog zijn er weinig. Het is een specifiek beroep, waar een relatief zware opleiding aan vooraf gegaan is. Een Geoloog is vaak in dienst van een bepaald bedrijf en doet in het kader daarvan onderzoek naar de bodem of geeft daar advies over. Hij doet dit werk zelfstandig en er staat geen leidinggevende boven hem. Een Geoloog kan zijn expertise wel uitbreiden, door bijvoorbeeld ook kennis van geografie te verwerven waardoor hij ook als geograaf aan de slag kan, maar dit vereist veel discipline. Veel geologen zullen deze mogelijkheid dan ook niet benutten.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Geoloog worden: Opleidingen tot Geoloog

Hoe word je een Geoloog? 

Een Geoloog is altijd universitair geschoold. Enkele universiteiten bieden een opleiding ‘Geologie’ aan, maar vaker wordt het specifieke geologie ondergebracht in de meer algemene opleiding ‘Aardwetenschappen’. Binnen deze opleiding kan er dan na een jaar voor de specificatie ‘geologie‘ gekozen worden. De opleiding duurt in totaal drie jaar, waarna nog een master gevolgd kan worden, waarbij een student zich kan specialiseren op een bepaald deel van de aarde. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Geoloog

Meer opleidingen Geoloog

Weet je nog niet of je Geoloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Geoloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Geoloog

Met wie werkt een Geoloog samen? 

Een Geoloog verricht zijn onderzoek of andere werkzaamheden vaak zelfstandig, maar projectmatig in samenwerking met andere wetenschappers, zoals biologen, geografen of archeologen.  Een Geoloog moet hierbij zijn gegevens combineren met de gegevens van de andere onderzoekers om een advies te geven of om het onderzoek in totaal succesvol verricht te hebben. 


Geoloog


Organisaties waar een Geoloog werkzaam is

Waar werkt een Geoloog meestal? 

Een Geoloog doet onderzoek en geeft advies. Hierdoor kan een Geoloog bij veel verschillende soorten bedrijven aan de slag. Het merendeel van de Geologen is werkzaam bij een studie- of adviesbureau, waar ze in het stadium van het vooronderzoek advies geven, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de ondergrond op de plaats waar een bedrijf infrastructuur wilt aanleggen. Daarnaast zijn er ook Geologen werkzaam bij de overheid, bij olie- en gasbedrijven, bij watermaatschappijen, in het onderwijs en bij natuurbeschermingsorganisaties. 

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Geoloog

Waar kun je het beste werken als Geoloog? Hieronder vindt je de best door de Geoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Geoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Geoloog:

Welke competenties heeft een een Geoloog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Geoloog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Geoloog nodig? 

Een Geoloog is een echte waarnemer, omdat hij tijdens het doen van het onderzoek nauwkeurig, analytisch en inzichtelijk te werk dient te gaan om dit onderzoek naar verwachting af te ronden. Naast een waarnemer is een Geoloog een succesvolle werker, omdat hij doelgericht en zelfverzekerd alles moet doen om uiteindelijk een zinvol advies aan de opdrachtgever te kunnen geven.

Bekijk de persoonstypen voor Geoloog


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Geoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Geoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Geoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Geoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Geoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Geoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Geoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Geoloog iets voor je?

Zou je graag Geoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Geoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Geoloog

Rik Joziasse

Voor een vluchteling uit Syrie, werkzaam geweest als geoloog, zoek ik een stage/ werkervaringsplaats zodat  hij kan toetsen of zijn kennis voldoende is om hier in Nederland als geoloog aan het werk te gaan  Reacties graag naar rjoziasse@vwon.nl 

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar