U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hostess

Hostess worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hostess? Lees de functieomschrijving.

 

De hostess is het aanspreekpunt voor mensen op publieke aangelegenheden als evenementen, congressen en/of beurzen. De hostess ontvangt gasten, maakt deze wegwijs en beantwoordt eventuele vragen. Verder kan de hostess ingezet worden voor aanvullende taken zoals horecawerkzaamheden, het bijhouden van de absentenlijst en/of het maken en uitdelen van badges. Tevens kan de hostess werken voor een reisorganisatie. In dat geval is de hostess het aanspreekpunt gedurende de hele vakantieperiode van de gasten.

De hostess is bevoegd om alle vragen te beantwoorden die betrekking hebben op de plek en organisatie waar gewerkt wordt en er wordt van de hostess verwacht dat de informatie die zij verschaft zo compleet en duidelijk mogelijk is. Indien de hostess het antwoord op een vraag niet of niet volledig weet, dient zij naar een andere medewerker van de organisatie te gaan om vervolgens de persoon in kwestie daarna alsnog de goede informatie te geven. De hostess mag ook uit eigen initiatief op mensen af stappen om te vragen of alles naar wens is. Het is de taak van de hostess om gasten het gevoel te geven dat er aandacht is voor hen en dat zij met al hun vragen bij haar terecht kunnen.

De hostess is medeverantwoordelijk voor het goede verloop van de aangelegenheid. Tevens dient de hostess ten alle tijden vriendelijk en behulpzaam te blijven aangezien zij het gezicht is van de desbetreffende organisatie. 

Mensen vonden ons op: Job Hostess, Baan Hostess, Hostess Worden, Functie-eisen Hostess, Verantwoordelijkheden Hostess, Functieprofiel Hostess, Wat doet een Hostess, Werken als Hostess.

Hostess worden: Opleiding tot hostess

De MBO opleiding ‘Stewardess Receptioniste Hostess’  ( SRH ) leidt op tot hostess. Hiervoor is een VMBO diploma noodzakelijk. Om hostess te worden, is de beheersing van vreemde talen een pre. Een vakkenpakket met talen en of een profiel ‘Cultuur en Maatschappij’ sluit daarom het beste aan bij deze opleiding. Indien er wordt getwijfeld over de juiste voorkennis van de student, vindt er en gesprek plaats waarna de student alsnog kan worden toegelaten. Als er interesse bestaat voor het werken als hostess voor reisorganisaties, sluit de opleiding MBO ‘ Toerisme en recreatie’ ook goed aan

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hostess, Hostess Worden, Opleidingsniveau Hostess, Scholing Hostess, Studie Hostess, Bijscholing Hostess, Omscholing Hostess.

Organisaties waar een hostess doorgaans werkzaam is

 

De organisaties waar de hostess veelal komt te werken variëren. Dit kan een reisorganisatie zijn maar ook een hostessbemiddeling bureau. In het laatste geval wordt de hostess ingezet voor verschillende bedrijven en organisaties. Dit kunnen commerciële bedrijven zijn maar ook non profit organisaties. Ook bestaat de mogelijkheid om  als hostess freelance te werken. In dit geval huren bedrijven de hostess direct in en komt er geen bemiddelingsbureau aan te pas. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hostess, Hostess Worden, Opleidingsniveau Hostess, Scholing Hostess, Studie Hostess, Bijscholing Hostess, Omscholing Hostess.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hostess

 

Het salaris van een hostess ligt tussen de E1600 en de E2800.

Het salaris van een hostess is van veel factoren afhankelijk. Zo spelen leeftijd en ervaring een rol maar ook kan het afhankelijk zijn van de opdrachtgever. Is de opdrachtgever een commerciële instelling dan zal de hostess meer verdienen dan bij een non profit organisatie. Tevens zijn er ook hostessbureaus die werken met studenten. Zij verdienen uiteraard minder dan hostesses die een passende opleiding hebben gevolgd. Tot slot is er een verschil tussen een hostess die freelance werkt en hostess die vast in dienst is.

Onkostenvergoeding hoort vrijwel altijd bij de secundaire arbeidsvoorwaarden van een hostess. Als de hostess werkt voor een reisorganisatie wordt er voor onderkomen gezorgd door de betreffende organisatie. 

Mensen vonden ons op: Salaris Hostess, Loon Hostess, Wat verdien je als Hostess, Salarisschaal Hostess, Salarisindicatie Hostess, Bonus Hostess, CAO Hostess, Brutoloon Hostess, Nettoloon Hostess, Vakantiedagen Hostess, Pensioen Hostess.

Competenties, skills & vaardigheden hostess

 • Sociabiliteit
 • Conflicten beheersen
 • Aanpassingsvermogen
 • Presenteren
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Hostess, Vaardigheden Hostess, Attitude Hostess, Kwalificaties Hostess, Competentieprofiel Hostess.

Boeken voor het beroep hostess

Wil je meer weten over het beroep hostess? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hostess bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hostess te komen.

Sex in Public: Volume 2 – Mile High Club: Air Hostess & Pilot | Jennifer Rowling

Engels | E-book | 9781476059181

Mark opened the door and pulled me inside. We wasted no time. He grabbed my tits and started kissing me. He did not take off my clothes. That would have been too time consuming. He carried me and put my butt on the sink. He took out his already erect cock...

The Twinkies Cookbook, Twinkies 85th Anniversary Edition | Hostess

A New Sweet and Savory Recipe Collection for America's Most Iconic Snack Cake - Engels | Druk: 85 | Hardcover | 9781607747710 | 124 pagina's

A comeback cookbook for the perennially popular snack cake, with unique sweet and savory recipes that highlight the whimsical nostalgia of America's favorite dessert. In celebration of the 85th anniversary of Twinkies®, Hostess® has updated and expanded t...

Cabin Fever | Mandy Smith

The Sizzling Secrets of a Virgin Air Hostess - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781910198148 | 244 pagina's

Shortlisted for The People's Book Prize 2015. BUCKLE UP FOR THE RIDE OF YOUR LIFE... Mandy Smith spent twelve years strutting down the aisles as one of Richard Branson's sexy and sassy flight attendants. In Cabin Fever she tells the good, the bad and the ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hostess, Hostess ebooks, boek Hostess.

Persoonstypen hostess

 

De hostess dient te beschikken over een open persoonlijkheid. De hostess is er om mensen te informeren en op hun gemak te stellen en hiervoor is het belangrijk dat mensen zich geroepen voelen naar de hostess toe te gaan met vragen. Tevens moet de hostess empatisch zijn. Zij moet kunnen aanvoelen wanneer iemand genoeg heeft aan een kort antwoord of misschien nog even door wil praten. Hiervoor is het belangrijk dat de hostess mensen aanvoelt en goed in kan spelen op verschillende karakters en situaties. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hostess, Karakter Hostess.

Netwerk hostess

 

Binnen de organisatie waar de hostess werkzaam is, heeft zij zowel te maken met andere hostesses als met andere werknemers van de organisatie. Variërend van horecamedewerkers en organisatoren tot specialisten. Indien de hostess werkzaam is voor een reisorganisatie zal er veel contact zijn met andere werknemers van de betreffende reisorganisatie zoals buschauffeurs en hotelmedewerkers. In elke organisatie dient de hostess verantwoording af te leggen aan de opdrachtgever. Indien de hostess direct voor een bepaalde organisatie werkt, is dit de leidinggevende van de desbetreffende organisatie. Indien de hostess werkzaam is voor een hostessbemiddelingsbureau dient zij verantwoordelijkheid af te leggen aan de leidinggevende van het bureau in kwestie.

Buiten de organisatie heeft de hostess veel contact met gasten die zij informatie verschaft

Mensen vonden ons op: Collega’s Hostess, Medewerkers Hostess.

Is het beroep hostess iets voor jou?

Zou je graag hostess willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hostess bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hostess, beroepskeuzetest Hostess, beroep Hostess kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hostess

 

Het arbeidsmarktperspectief voor de hostess is redelijk goed. Er zijn veel verschillende organisaties en branches waar hostesses ingezet kunnen worden. Echter, ook hiervoor geldt dat het ook afhankelijk is van de werkgever. Is de werkgever van de hostess een reisorganisatie dan zal er gewerkt worden met een contract hetgeen (tijdelijke) zekerheid biedt. Als de hostess werkt voor een bemiddelingsbureau dan is de werkgelegenheid van de hostess afhankelijk van het aantal externe aanvragen dat het bureau binnenkrijgt. 

De hostess heeft zondermeer doorgroeimogelijkheden. Enerzijds in het werk zelf: hoe meer ervaring de hostess heeft, hoe meer verantwoordelijkheid en hoe meer werk zij krijgt. Tevens is het voor doorgroeimogelijkheden van de hostess belangrijk dat de werkgever kan zien dat de hostess over goede kwaliteiten beschikt. Anderzijds is het ook mogelijk als hostess door te groeien naar een leidinggevende functie waarin  de hostess andere hostesses aanstuurt in hun werk. Ook hiervoor is het belangrijk dat de hostess zichzelf eerst op de kaart zet en kan tonen dat zij beschikt over relevante kwaliteiten voor deze functie.

 

Arbeidsmarktperspectief score hostess

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hostess. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hostess, Promotie mogelijkheden Hostess, Carriere Hostess.

Solliciteren op de functie hostess

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hostess dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hostess belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hostess. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hostess, CV Hostess, sollicitatie Hostess.

Interviews met hostess

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hostess

Vacatures hostess

Op zoek naar een nieuwe baan als Hostess? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hostess. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   De hostess is het aanspreekpunt voor mensen op publieke aangelegenheden als evenementen, congressen en/of beurzen. De hostess ontvangt gasten, maakt deze wegwijs en beantwoordt eventuele vragen. Verder kan de hostess ingezet worden voor aanvullende taken zoals horecawerkzaamheden, het bijhouden van de absentenlijst en/of het maken en uitdelen van badges.

Beoordeling Hostess

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hostess' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hostess

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik word later ook een hostess en daar heb ik nu al zin in, ik zit in de 3e klas dus ik moet nog wel even!

Door: pascal den braase

Reageer op dit beroep