U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Klimatoloog

Klimatoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een klimatoloog? Lees de functieomschrijving.

De Klimatoloog houdt zich bezig met het klimaat en de klimatologie. De klimatologie is de wetenschap die het klimaat en de klimaatverandering bestudeert. In termen van de natuurkunde en scheikunde wordt geprobeerd de klimaatsverschijnselen te begrijpen. De klimatologie is nauw verbonden met de meteorologie, de wetenschap die zich richt op het weer.

Het klimaat is de gemiddelde weerstoestand gezien over een periode van meestal dertig jaar. De Klimatoloog verzamelt hier gegevens over en interpreteert deze. Aan de hand van deze gegevens kan de Klimatoloog voorspellingen doen over de ontwikkeling van het klimaat en de klimaatverandering. De Klimatoloog probeert de bepalen wanneer het klimaat afwijkt van de standaard. Om dit te kunnen bepalen wordt gebruik gemaakt van rekenmethoden uit de wiskunde en natuurkunde. Ook wordt kennis uit de geologie en meteorologie toegepast. Hiermee is het beroep van de Klimatoloog zeer interdisciplinair.

Het klimaat kan per regio op aarde verschillen. Ook kan de Klimatoloog het klimaat op verschillende niveaus bestuderen. Zo kan de Klimatoloog zich richten op het klimaat hoog in de atmosfeer, maar ook op de invloed van een temperatuurverhoging op het leven in de oceaan. Klimaatverandering is een steeds belangrijker onderwerp en ook praktische toepassingen hiervan, bijvoorbeeld in de landbouw, kunnen van belang zijn.

Mensen vonden ons op: Job Klimatoloog, Baan Klimatoloog, Klimatoloog Worden, Functie-eisen Klimatoloog, Verantwoordelijkheden Klimatoloog, Functieprofiel Klimatoloog, Wat doet een Klimatoloog, Werken als Klimatoloog.

Klimatoloog worden: Opleiding tot klimatoloog

In Nederland zijn er geen specifieke opleidingen op het gebied van de klimatologie. Universitaire studies als Meteorologie en Aardwetenschappen houden zich wel bezig met het klimaat. Ook kunnen Natuurkunde en Biologie dienen als vooropleiding voor de Klimatoloog. In aanvulling op een van deze bacheloropleidingen kan de Klimatoloog tijdens de masteropleiding zich verdiepen in de klimatologie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Klimatoloog, Klimatoloog Worden, Opleidingsniveau Klimatoloog, Scholing Klimatoloog, Studie Klimatoloog, Bijscholing Klimatoloog, Omscholing Klimatoloog.

Organisaties waar een klimatoloog doorgaans werkzaam is

De Klimatoloog kan bij verschillende typen organisaties werkzaam zijn, zowel in Nederland als in het buitenland. Zo kan de Klimatoloog onderzoek doen op een universiteit of ander onderzoeksinstituut. Ook kan de Klimatoloog bij een meteorologisch instituut werken door de nauwe verwantschap met de meteorologie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Klimatoloog, Klimatoloog Worden, Opleidingsniveau Klimatoloog, Scholing Klimatoloog, Studie Klimatoloog, Bijscholing Klimatoloog, Omscholing Klimatoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden klimatoloog

De Klimatoloog heeft doorgaans een goed salaris. Voor de startende Klimatoloog kan dit zo rond de €2100,- zijn, maar als de Klimatoloog succesvol en ervaren is kan dit oplopen tot ongeveer €3900,-. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waar de Klimatoloog werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Klimatoloog, Loon Klimatoloog, Wat verdien je als Klimatoloog, Salarisschaal Klimatoloog, Salarisindicatie Klimatoloog, Bonus Klimatoloog, CAO Klimatoloog, Brutoloon Klimatoloog, Nettoloon Klimatoloog, Vakantiedagen Klimatoloog, Pensioen Klimatoloog.

Competenties, skills & vaardigheden klimatoloog

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Plannen en organiseren
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Klimatoloog, Vaardigheden Klimatoloog, Attitude Klimatoloog, Kwalificaties Klimatoloog, Competentieprofiel Klimatoloog.

Boeken voor het beroep klimatoloog

Wil je meer weten over het beroep klimatoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je klimatoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken klimatoloog te komen.

Hoe gaan we dit uitleggen | Jelmer Mommers

Onze toekomst op een steeds warmere aarde - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789082942149 | 240 pagina's

We stoten al meer dan honderd jaar zo veel broeikasgassen uit dat de aarde nu gevaarlijk opwarmt. Als we zo doorgaan, stevenen we af op een onleefbare planeet. Maar de grote omwenteling is begonnen. In dit boek beschrijft Jelmer Mommers een van de grootst...

Hoe gaan we dit uitleggen | Jelmer Mommers

Onze toekomst op een steeds warmere aarde - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789082942156 | 240 pagina's

We stoten al meer dan honderd jaar zo veel broeikasgassen uit dat de aarde nu gevaarlijk opwarmt. Als we zo doorgaan, stevenen we af op een onleefbare planeet. Maar de grote omwenteling is begonnen. In dit boek beschrijft Jelmer Mommers een van de grootst...

Cosmos | Carl Sagan

Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780345539434 | 396 pagina's

RETURNING TO TELEVISION AS AN ALL-NEW MINISERIES ON FOX Cosmos is one of the bestselling science books of all time. In clear-eyed prose, Sagan reveals a jewel-like blue world inhabited by a life form that is just beginning to discover its own identity and...

Mensen vonden ons op: boeken voor Klimatoloog, Klimatoloog ebooks, boek Klimatoloog.

Persoonstypen klimatoloog

De Klimatoloog moet interdisciplinair ingesteld zijn en geïnteresseerd zijn in verschillende vakgebieden. Ook moet de Klimatoloog een goed analytisch inzicht hebben omdat soms ingewikkelde berekeningen moeten worden uitgevoerd (Waarnemer). Ook moet de Klimatoloog gegevens goed kunnen analyseren en hier de juiste conclusies aan verbinden. Het doen van onderzoek behoort tot een groot deel van de werkzaamheden van de Klimatoloog. Doelgericht kunnen werken is dan ook belangrijk (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Klimatoloog, Karakter Klimatoloog.

Netwerk klimatoloog

De klimatologie is nauw verbonden met de meteorologie. De Klimatoloog heeft doorgaans dan ook contact met de Meteoroloog, zeker als de Klimatoloog werkzaam is bij een meteorologisch instituut. Als de Klimatoloog werkzaam is bij een onderzoeksinstelling behoren andere onderzoekers vaak tot het netwerk van de Klimatoloog.

Mensen vonden ons op: Collega’s Klimatoloog, Medewerkers Klimatoloog.

Is het beroep klimatoloog iets voor jou?

Zou je graag klimatoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als klimatoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Klimatoloog, beroepskeuzetest Klimatoloog, beroep Klimatoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden klimatoloog

Het klimaat en klimaatverandering is een populair onderwerp. Toch bestaat er geen directe opleiding voor de functie van Klimatoloog. Het is een beroep waar langzaam in gegroeid moet worden. Het is daarom ook lastig te bepalen hoe groot het arbeidsmarktperspectief voor de Klimatoloog is.

Arbeidsmarktperspectief score klimatoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep klimatoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Klimatoloog, Promotie mogelijkheden Klimatoloog, Carriere Klimatoloog.

Solliciteren op de functie klimatoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als klimatoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor klimatoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als klimatoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Klimatoloog, CV Klimatoloog, sollicitatie Klimatoloog.

Interviews met klimatoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen klimatoloog

Vacatures klimatoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Klimatoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Klimatoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Klimatoloog houdt zich bezig met het klimaat en de klimatologie. De klimatologie is de wetenschap die het klimaat en de klimaatverandering bestudeert. In termen van de natuurkunde en scheikunde wordt geprobeerd de klimaatsverschijnselen te begrijpen.

Beoordeling Klimatoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Klimatoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Klimatoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep