Klimatoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Klimatoloog? Lees de functieomschrijving.

De Klimatoloog houdt zich bezig met het klimaat en de klimatologie. De klimatologie is de wetenschap die het klimaat en de klimaatverandering bestudeert. In termen van de natuurkunde en scheikunde wordt geprobeerd de klimaatsverschijnselen te begrijpen. De klimatologie is nauw verbonden met de meteorologie, de wetenschap die zich richt op het weer.

Het klimaat is de gemiddelde weerstoestand gezien over een periode van meestal dertig jaar. De Klimatoloog verzamelt hier gegevens over en interpreteert deze. Aan de hand van deze gegevens kan de Klimatoloog voorspellingen doen over de ontwikkeling van het klimaat en de klimaatverandering. De Klimatoloog probeert de bepalen wanneer het klimaat afwijkt van de standaard. Om dit te kunnen bepalen wordt gebruik gemaakt van rekenmethoden uit de wiskunde en natuurkunde. Ook wordt kennis uit de geologie en meteorologie toegepast. Hiermee is het beroep van de Klimatoloog zeer interdisciplinair.

Het klimaat kan per regio op aarde verschillen. Ook kan de Klimatoloog het klimaat op verschillende niveaus bestuderen. Zo kan de Klimatoloog zich richten op het klimaat hoog in de atmosfeer, maar ook op de invloed van een temperatuurverhoging op het leven in de oceaan. Klimaatverandering is een steeds belangrijker onderwerp en ook praktische toepassingen hiervan, bijvoorbeeld in de landbouw, kunnen van belang zijn.

Wil je werken als Klimatoloog?

Werk je al als Klimatoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Klimatoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Klimatoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Klimatoloog in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Meteoroloog

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2100 tot €3900

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Klimatoloog

Wat verdient een Klimatoloog?

De Klimatoloog heeft doorgaans een goed salaris. Voor de startende Klimatoloog kan dit zo rond de €2100,- zijn, maar als de Klimatoloog succesvol en ervaren is kan dit oplopen tot ongeveer €3900,-. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waar de Klimatoloog werkzaam is.

Salarisschaal Klimatoloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Klimatoloog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Klimatoloog

Hoe goed is de toekomst voor de Klimatoloog? 

Het klimaat en klimaatverandering is een populair onderwerp. Toch bestaat er geen directe opleiding voor de functie van Klimatoloog. Het is een beroep waar langzaam in gegroeid moet worden. Het is daarom ook lastig te bepalen hoe groot het arbeidsmarktperspectief voor de Klimatoloog is.

Baankans Klimatoloog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Klimatoloog worden: Opleidingen tot Klimatoloog

Hoe word je een Klimatoloog? 

In Nederland zijn er geen specifieke opleidingen op het gebied van de klimatologie. Universitaire studies als Meteorologie en Aardwetenschappen houden zich wel bezig met het klimaat. Ook kunnen Natuurkunde en Biologie dienen als vooropleiding voor de Klimatoloog. In aanvulling op een van deze bacheloropleidingen kan de Klimatoloog tijdens de masteropleiding zich verdiepen in de klimatologie.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Klimatoloog

Meer opleidingen Klimatoloog

Weet je nog niet of je Klimatoloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Klimatoloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Klimatoloog

Met wie werkt een Klimatoloog samen? 

De klimatologie is nauw verbonden met de meteorologie. De Klimatoloog heeft doorgaans dan ook contact met de Meteoroloog, zeker als de Klimatoloog werkzaam is bij een meteorologisch instituut. Als de Klimatoloog werkzaam is bij een onderzoeksinstelling behoren andere onderzoekers vaak tot het netwerk van de Klimatoloog.


  • Meteoroloog
Klimatoloog


Organisaties waar een Klimatoloog werkzaam is

Waar werkt een Klimatoloog meestal? 

De Klimatoloog kan bij verschillende typen organisaties werkzaam zijn, zowel in Nederland als in het buitenland. Zo kan de Klimatoloog onderzoek doen op een universiteit of ander onderzoeksinstituut. Ook kan de Klimatoloog bij een meteorologisch instituut werken door de nauwe verwantschap met de meteorologie.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Klimatoloog

Waar kun je het beste werken als Klimatoloog? Hieronder vindt je de best door de Klimatoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Klimatoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Klimatoloog:

Welke competenties heeft een een Klimatoloog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Klimatoloog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Klimatoloog nodig? 

De Klimatoloog moet interdisciplinair ingesteld zijn en geïnteresseerd zijn in verschillende vakgebieden. Ook moet de Klimatoloog een goed analytisch inzicht hebben omdat soms ingewikkelde berekeningen moeten worden uitgevoerd (Waarnemer). Ook moet de Klimatoloog gegevens goed kunnen analyseren en hier de juiste conclusies aan verbinden. Het doen van onderzoek behoort tot een groot deel van de werkzaamheden van de Klimatoloog. Doelgericht kunnen werken is dan ook belangrijk (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Klimatoloog


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Klimatoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Klimatoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Klimatoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Klimatoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Klimatoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Klimatoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Klimatoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Klimatoloog iets voor je?

Zou je graag Klimatoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Klimatoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Klimatoloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar