U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Koerier

Koerier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een koerier? Lees de functieomschrijving.

Koeriers bezorgen allerlei soorten post of pakketten. Deze post moet zo efficiënt mogelijk van de klant naar de bestemming gebracht worden. De Koerier moet zich dus goed kunnen navigeren en zijn werkgebied goed kennen. Post kan in de vorm van brieven of pakketten aangeleverd worden. De Koerier kan ofwel op de fiets of brommer met lichte post werken, ofwel met de auto rondrijden en zwaardere of grotere pakketten afleveren. Een Koerier is zo in ieder geval de hele dag buiten bezig. Met de opkomst van E-commerce is het aantal bezorgde pakketten fors toegenomen. Deze worden vooral door de Koerier bezorgd. Sommige van leze pakketten hoeven niet door een koerier te worden bezorgd maar gaan met de reguliere post mee, wanneer het pakket brievenbusgrootte heeft, zoals een bubbelenvelop. Dit wordt dan gedaan door de postbezorger.

Verschillende klanten hebben verschillende wensen, waardoor het er soms om gaat dat de Koerier zo snel mogelijk is, maar soms ook dat de Koerier zo voorzichtig mogelijk moet zijn. Op deze wensen moet de Koerier goed in kunnen spelen. Omdat hij het boegbeeld van het transportbedrijf is, is het belangrijk dat de klant een goede indruk heeft van de Koerier, en dat deze zijn werk foutloos en naar tevredenheid uitvoert. Hierbij moet ook op de verkeersregels worden gelet.

Een Koerier kan in een bepaald gebied werken, maar ook nationaal of internationaal post bezorgen. De precieze functie bepaalt hoe de Koerier te werk moet gaan en hoeveel eigen verantwoordelijkheid hij heeft. 

Mensen vonden ons op: Job Koerier, Baan Koerier, Koerier Worden, Functie-eisen Koerier, Verantwoordelijkheden Koerier, Functieprofiel Koerier, Wat doet een Koerier, Werken als Koerier.

Koerier worden: Opleiding tot koerier

Om Koerier te worden, heeft men minstens een rijbewijs nodig. Dit geldt natuurlijk niet voor Fietskoeriers.

Daarnaast helpt het als men een MBO opleiding in Logistiek heeft gevolgd, maar ook met een andere achtergrond kan men als Koerier aan het werk. Het is ook geschikt als bijbaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Koerier, Koerier Worden, Opleidingsniveau Koerier, Scholing Koerier, Studie Koerier, Bijscholing Koerier, Omscholing Koerier.

Organisaties waar een koerier doorgaans werkzaam is

De Koerier werkt voor een koeriersdienst. Dit bedrijf kan zowel lokaal als internationaal zijn, en kan dus zeer van grootte en structuur verschillen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Koerier, Koerier Worden, Opleidingsniveau Koerier, Scholing Koerier, Studie Koerier, Bijscholing Koerier, Omscholing Koerier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden koerier

Het salaris van een Koerier zal ongeveer tussen de €1500 en €2600 per maand uitkomen. Het vervoersmiddel en ongevallenverzekering zijn natuurlijk goed geregeld en verdere arbeidsvoorwaarden zijn ook op het werk van de Koerier toegespitst.

Mensen vonden ons op: Salaris Koerier, Loon Koerier, Wat verdien je als Koerier, Salarisschaal Koerier, Salarisindicatie Koerier, Bonus Koerier, CAO Koerier, Brutoloon Koerier, Nettoloon Koerier, Vakantiedagen Koerier, Pensioen Koerier.

Competenties, skills & vaardigheden koerier

 • Klantgerichtheid
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Behendigheid
 • Kunnen werken met wegenkaarten
Mensen vonden ons op: Kennis Koerier, Vaardigheden Koerier, Attitude Koerier, Kwalificaties Koerier, Competentieprofiel Koerier.

Boeken voor het beroep koerier

Wil je meer weten over het beroep koerier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je koerier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken koerier te komen.

De laatste getuige | Rochus Misch

ik was Hitlers koerier, telefonist en lijfwacht - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089752994 | 320 pagina's

'Misch - natuurlijk bent u nog nodig!' Zo weerklinkt in de ondergrondse Führerbuker op 22 april 1945 het barse bevel aan Rochus Misch. Vrijwel niemand verkeert tijdens de oorlogsjaren zo dicht in de onmiddellijke nabijheid van Hitler - tot diens zelfmoord...

Koerier voor Sarajevo | Tomas Ross

Nederlands | Druk: 8 | Bindwijze overig | 9789049802783 | 689 pagina's

Een naar Nederland gevluchte Bosniër wordt, samen met de dochter van een diplomaat, naar Sarajevo gestuurd voor een geheime missie. Als beiden spoorloos verdwijnen, wordt een tweede koerier gestuurd. Maar ook zijn leven loopt gevaar... Tomas Ross is de Go...

Michael Strogoff de koerier van de tsaar - 5cd luisterboek | Jules Verne

luisterboek - Michael Strogoff de koerier van de tsaar - Nederlands | Druk: 1 | Luisterboek op CD | 9789047613565 | 0 pagina's

Tijdens een opstand der Tartaren maakt Michael Strogoff als koerier van de tsaar een avontuurlijke en spannende tocht van Moskou naar Irkoetsk in Oost-Siberië. Het boek beschrijft een spannende tocht door tsaristisch Rusland. Hoorspel. . De hoofdpersoon, ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Koerier, Koerier ebooks, boek Koerier.

Persoonstypen koerier

De Koerier is loyaal aan zijn baas en daarom extra voorzichtig met de post die bezorgd moet worden. Er mag niets zoekraken of beschadigen onderweg (Loyalist). Verder is het natuurlijk belangrijk dat de Koerier er steeds voor zorgt dat post zo snel mogelijk op het goede adres aankomt. Alleen als de post op tijd is en bij de goede persoon terechtkomt, kan de Koerier zichzelf een succes noemen (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Koerier, Karakter Koerier.

Netwerk koerier

De Koerier wordt aangestuurd door de planner, van wie hij elke dag een schema krijgt. Verder contact is er met de klant en de ontvanger, die beide de post in handen krijgen en een handtekening moeten zetten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Koerier, Medewerkers Koerier.

Is het beroep koerier iets voor jou?

Zou je graag koerier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als koerier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Koerier, beroepskeuzetest Koerier, beroep Koerier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden koerier

Ondanks de professionalisering van postbezorging zijn er nog veel pakketten die door een koeriersdienst behandeld worden, dus is er nog voldoende werk voor een Koerier met de goede achtergrond te vinden, dat kan je zien aan het aantal vacatures koerier. Doorgroeimogelijkheden bestaan verder in de vorm van vergelijkbare functies waarbij de Koerier zich meer met de complexere, internationale opdrachten bezig gaat houden.

Arbeidsmarktperspectief score koerier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep koerier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Koerier, Promotie mogelijkheden Koerier, Carriere Koerier.

Solliciteren op de functie koerier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als koerier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor koerier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als koerier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Koerier, CV Koerier, sollicitatie Koerier.

Interviews met koerier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen koerier

Vacatures koerier

Op zoek naar een nieuwe baan als Koerier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Koerier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Koeriers bezorgen allerlei soorten post of pakketten. Deze post moet zo efficiënt mogelijk van de klant naar de bestemming gebracht worden. De Koerier moet zich dus goed kunnen navigeren en zijn werkgebied goed kennen.

Beoordeling Koerier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Koerier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Koerier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep