U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Postbezorger

Postbezorger worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een postbezorger? Lees de functieomschrijving.

Postbezorgen is een baan waar iedereen in ieder geval wekelijks mee te maken heeft. Niet alleen omdat iedereen weleens een poststuk bezorgd krijgt, maar ook omdat er een hoop Postbezorgers in Nederland werkzaam zijn en deze dagelijks op straat gezien kunnen worden. Daarom wordt een Postbezorger gezien als een vertrouwd, en daarom ook belangrijk, beroep.

Een Postbezorger bezorgt tussen de één en zes dagen per week per fiets de post in een bepaalde wijk. De post wordt ’s ochtend bij een depot opgehaald, of, als er geen depot in de buurt aanwezig is, thuis bezorgd. Deze post is al gesorteerd, dus er kan meteen aan de slag gegaan worden. De route die een postbezorger loopt is vastgesteld en daar mag in principe niet van afgeweken worden. Hierin komt het verschil met de functie Postbode naar voren. Deze bepaalt namelijk zelf zijn bezorgroute. Daarnaast sorteert een Postbode de poststukken ook zelf, dit betaat uit gewone brieven en bijvoorbeeld ook pakketjes die door de brievenbus heen kunnen, of luchtkussenenveloppen. Grotere pakketten worden bezorgd door de pakketbezorger. 

De werktijden liggen tussen 10:00 uur en 17:00 uur, afhankelijk van het aantal te bezorgen poststukken. Gemiddeld is een Postbezorger 10 uur per week met de baan bezig. Hierdoor wordt postbezorging gezien als een zogeheten “deeltijdbaan” en ideaal gevonden als bijbaan voor bijvoorbeeld scholieren of studenten. Dit zijn echter niet alleen de groep die in deze functie geïnteresseerd is. Voor mensen die graag zelfstandig in de buitenlucht bezig zijn en niet fulltime aan de slag willen of kunnen wordt postbezorging namelijk ook als perfecte baan zien. Omdat post bezorgen een baan is die uitsluitend in de buitenlucht plaatsvindt, het fysiek redelijk zwaar werk is en een grote mate van zelfstandigheid en nauwkeurigheid verwacht wordt, is het geen baan die voor iedereen geschikt is.

Mensen vonden ons op: Job Postbezorger, Baan Postbezorger, Postbezorger Worden, Functie-eisen Postbezorger, Verantwoordelijkheden Postbezorger, Functieprofiel Postbezorger, Wat doet een Postbezorger, Werken als Postbezorger.

Postbezorger worden: Opleiding tot postbezorger

Voor het beroep Postbezorger is geen opleiding vereist. Wel is er, nadat je de sollicitatieprocedure doorstaan heb en dus als postbezorger aangenomen bent, een interne opleiding. Deze opleiding bestaat uit het meelopen met een ervaren postbezorger om zo de fijne kneepjes van het vak te leren. Om Postbezorger te worden is dan ook helemaal geen specifiek opleidingsniveau noodzakelijk. Er zijn hierdoor ook geen opleidingsrichtingen die zorgen voor een gemakkelijkere instroom voor de functie van Postbezorger. De enige eisen voor de functie zijn: de leeftijd van 16 jaar bereikt hebben en de Nederlandse taal beheersen. Er zijn hiernaast wel nog persoonlijke eigenschappen die noodzakelijk zijn.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Postbezorger, Postbezorger Worden, Opleidingsniveau Postbezorger, Scholing Postbezorger, Studie Postbezorger, Bijscholing Postbezorger, Omscholing Postbezorger.

Organisaties waar een postbezorger doorgaans werkzaam is

In de functie van Postbezorger ben je werkzaam voor een postbedrijf. Nederland telt drie grote bedrijven waar Postbezorgers nodig zijn. Deze bedrijven hebben tienduizenden werknemers in dienst, met tientallen verschillende functies. Ondanks deze getallen, is een Postbezorger een onmisbare baan voor deze bedrijven.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Postbezorger, Postbezorger Worden, Opleidingsniveau Postbezorger, Scholing Postbezorger, Studie Postbezorger, Bijscholing Postbezorger, Omscholing Postbezorger.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden postbezorger

Het salaris van een postbezorger ligt tussen de 450 en de 1400 euro bruto per maand bij een dienstverband van 38 uur per week. Het grote verschil tussen deze salarissen ligt aan het feit dat men vanaf de leeftijd van 16 jaar postbezorger kan worden en dat bij deze leeftijd het minimumjeugdloon gehanteerd wordt. De gegeven salarissen zijn bij een volledig dienstverband, maar hierbij moet wel gemeld worden dat je als postbezorger vaak een contract tussen de 10 en 15 uur per week krijgt, waar enkele uitschieters van maximaal 25 uur per week te vinden zijn. Het maximale salaris van 1400 euro bruto per maand zal in de praktijk dan ook haast niet voorkomen. Postbezorgers hebben geen salarisschaal zoals veel bedrijven dat wel hebben. Er zijn namelijk maar vier schalen, waardoor bij een doorlopend dienstverband van drie jaar is de maximale schaal al bereikt.

Als postbezorger heb je ook secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze houden een jaarlijkse winstuitkering, jaarlijks vakantiegeld, pensioenopbouw, fietstassen en reparaties aan je fiets in.

Mensen vonden ons op: Salaris Postbezorger, Loon Postbezorger, Wat verdien je als Postbezorger, Salarisschaal Postbezorger, Salarisindicatie Postbezorger, Bonus Postbezorger, CAO Postbezorger, Brutoloon Postbezorger, Nettoloon Postbezorger, Vakantiedagen Postbezorger, Pensioen Postbezorger.

Competenties, skills & vaardigheden postbezorger

 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Postbezorger, Vaardigheden Postbezorger, Attitude Postbezorger, Kwalificaties Postbezorger, Competentieprofiel Postbezorger.

Boeken voor het beroep postbezorger

Wil je meer weten over het beroep postbezorger? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je postbezorger bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken postbezorger te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Postbezorger, Postbezorger ebooks, boek Postbezorger.

Persoonstypen postbezorger

Het is erg belangrijk dat een Postbezorger doorzettingsvermogen heeft. Niet alleen is het letterlijk zwaar werk omdat er gewerkt wordt met poststukken van maximaal 25 kilo per rit, maar ook moet de post dagelijks bezorgd worden. Dus ook bij slecht weer. Het streven is altijd het in goede staat en op tijd bezorgen van de poststukken (succesvolle werker). Daarnaast in een Postbezorger loyaal (loyalist), omdat hij beseft dat hij de laatste schakel is in een heel proces en dat hij dit proces daardoor kan maken of breken.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Postbezorger, Karakter Postbezorger.

Netwerk postbezorger

Een postbezorger werk veelal zelfstandig. Dit betekent echter niet dat hij ook eigen baas is. Een Postbezorger maakt namelijk deel uit van een groot, landelijk systeem. Nadat een Postbezorger ingewerkt is door een ervaren postbezorger, is er alleen geregeld nog contact met de medewerkers Postsorteerders op het moment dat de post bij het depot opgehaald wordt. Bij vragen of problemen is er wel een leidinggevende bereikbaar, maar daar is normaal gesproken geen tot zeer weinig contact mee.

Mensen vonden ons op: Collega’s Postbezorger, Medewerkers Postbezorger.

Is het beroep postbezorger iets voor jou?

Zou je graag postbezorger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als postbezorger bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Postbezorger, beroepskeuzetest Postbezorger, beroep Postbezorger kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden postbezorger

Ondanks dat het aantal poststukken wat op een dag bezorgd moet worden sinds de opkomst van het internet drastisch omlaag gegaan is, zal de functie van Postbezorger voorlopig niet verdwijnen. Dit omdat er altijd mensen, maar vooral ook instanties, zijn die hun mededelingen via de post willen doen. Het bezorgen van post wordt vaak tijdelijk gedaan, bijvoorbeeld als bijbaan voor een student, waardoor de circulatie binnen deze functie groot is. Een baan als postbezorger zal dan ook vrij gemakkelijk te vinden zijn, er zijn altijd veel vacatures postbezorger te vinden.
Doorgroeimogelijkheden zijn er binnen het post bezorgen in principe niet. Er zijn wel andere functies binnen het bedrijf, zoals leidinggevende, maar deze functies hebben niets te maken met de feitelijke werkzaamheden van een Postbezorger en hiervoor moet dan ook apart gesolliciteerd worden.

Arbeidsmarktperspectief score postbezorger

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep postbezorger. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Postbezorger, Promotie mogelijkheden Postbezorger, Carriere Postbezorger.

Solliciteren op de functie postbezorger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als postbezorger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor postbezorger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als postbezorger. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Postbezorger, CV Postbezorger, sollicitatie Postbezorger.

Interviews met postbezorger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen postbezorger

Vacatures postbezorger

Op zoek naar een nieuwe baan als Postbezorger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Postbezorger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Postbezorgen is een baan waar iedereen in ieder geval wekelijks mee te maken heeft. Niet alleen omdat iedereen weleens een poststuk bezorgd krijgt, maar ook omdat er een hoop Postbezorgers in Nederland werkzaam zijn en deze dagelijks op straat gezien kunnen worden. Daarom wordt een Postbezorger gezien als een vertrouwd, en daarom ook belangrijk, beroep.

Beoordeling Postbezorger

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Postbezorger' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Postbezorger

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep