U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Leraar Frans

Leraar Frans worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een leraar Frans? Lees de functieomschrijving.

Als Docent Frans sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van de Franse Taal en Cultuur. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er nog het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. Ook het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort bij je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.

Mensen vonden ons op: Job Leraar Frans, Baan Leraar Frans, Leraar Frans Worden, Functie-eisen Leraar Frans, Verantwoordelijkheden Leraar Frans, Functieprofiel Leraar Frans, Wat doet een Leraar Frans, Werken als Leraar Frans.

Leraar Frans worden: Opleiding tot leraar Frans

De meeste Docenten Frans hebben een 1e of 2e graads HBO Opleiding Franse Taal gevolgd (tegenwoordig Bachelor / Master of Education in French Language). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster Frans te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare taalkundige kennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar Frans, Leraar Frans Worden, Opleidingsniveau Leraar Frans, Scholing Leraar Frans, Studie Leraar Frans, Bijscholing Leraar Frans, Omscholing Leraar Frans.

Organisaties waar een leraar Frans doorgaans werkzaam is

Een Leraar Frans komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar Frans, Leraar Frans Worden, Opleidingsniveau Leraar Frans, Scholing Leraar Frans, Studie Leraar Frans, Bijscholing Leraar Frans, Omscholing Leraar Frans.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden leraar Frans

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Frans die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of in het hoger onderwijs komt  in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Frans doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2014)

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.445,-
€ 2.460,-
€ 2.470,-

€ 3.739,-
€ 4.361,-
€ 4.962,-

 

Mensen vonden ons op: Salaris Leraar Frans, Loon Leraar Frans, Wat verdien je als Leraar Frans, Salarisschaal Leraar Frans, Salarisindicatie Leraar Frans, Bonus Leraar Frans, CAO Leraar Frans, Brutoloon Leraar Frans, Nettoloon Leraar Frans, Vakantiedagen Leraar Frans, Pensioen Leraar Frans.

Competenties, skills & vaardigheden leraar frans

 • Stressbestendigheid
 • Coachen
 • Motiveren
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Pedagogische en didactische vaardigheden
 • Verhalen vertellen
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Integriteit
Mensen vonden ons op: Kennis Leraar Frans, Vaardigheden Leraar Frans, Attitude Leraar Frans, Kwalificaties Leraar Frans, Competentieprofiel Leraar Frans.

Boeken voor het beroep leraar frans

Wil je meer weten over het beroep leraar frans? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je leraar frans bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken leraar frans te komen.

10 mindframes om leren zichtbaar te maken | John Hattie

Denkkaders voor goede leraren en docenten - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789461182555 | 182 pagina's

Hoe leraren denken over leren en over hun eigen rol hierin, is een van de belangrijkste invloeden op de leerprestaties van leerlingen. Samen met Klaus Zierer beschrijft John Hattie de mindframes of denkkaders die leraren zich eigen kunnen maken om het max...

De reflectieve leraar | Robert Marzano

bouwen aan excellentie - Nederlands | Druk: 2e druk | Hardcover | 9789461181725 | 224 pagina's

De Reflectieve Leraar bevat een grote hoeveelheid breed bruikbare kennis waarbij theorieën en research over reflectie en ontwikkeling van professionals gekoppeld worden aan effectieve manieren van lesgeven. Dit boek (eventueel met de erbij ontwikkelde tra...

Oude Mannen Om Middernacht | Chaim Potok

trilogie bestaat uit: De arkenbouwer , De oorlogsdokter , De troop-leraar - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789055019434 | 285 pagina's

De novelle DE ARKENBOUWER is gloednieuw en verhaalt de belevenissen van Davita die Engelse les moet geven aan een ongewone leerling. Noah Stremin is een Poolse jongen die het vernietigingskamp in de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, maar er wel een tra...

Mensen vonden ons op: boeken voor Leraar Frans, Leraar Frans ebooks, boek Leraar Frans.

Persoonstypen leraar Frans

De Leraar Frans moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel, soms in groepsverband, de Franse taal, literatuur en het land te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Fransstaan er bij uitstek om bekend dat zij continu met taal en cultuur bezig zijn. Om dat te kunnen doen moet de Leraar Frans grip hebben op zijn leerlingen. Een goede Docent Frans moet echter ook in staat zijn liefde voor het Frans en Frankrijk over tebrenben op de leerlingen (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Leraar Frans, Karakter Leraar Frans.

Netwerk leraar Frans

Een Leraar Frans komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.

Mensen vonden ons op: Collega’s Leraar Frans, Medewerkers Leraar Frans.

Is het beroep leraar Frans iets voor jou?

Zou je graag leraar Frans willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als leraar Frans bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Leraar Frans, beroepskeuzetest Leraar Frans, beroep Leraar Frans kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden leraar Frans

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Frans (of iemand die zoek naar een baan als leraar Frans) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij talen en overige vakken juist niet het geval. De kranten staan dagelijks vol met vacatures in deze secties.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Frans zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap,  en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Arbeidsmarktperspectief score leraar Frans

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep leraar Frans. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Leraar Frans, Promotie mogelijkheden Leraar Frans, Carriere Leraar Frans.

Solliciteren op de functie leraar Frans

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als leraar Frans dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor leraar Frans belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als leraar Frans. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Leraar Frans, CV Leraar Frans, sollicitatie Leraar Frans.

Interviews met leraar Frans

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen leraar Frans

Vacatures leraar frans

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Frans? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Frans. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Docent Frans sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van de Franse Taal en Cultuur. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.

Beoordeling Leraar Frans

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Leraar Frans' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Leraar Frans

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

hoi,

Ik ben franse man , asfgestuderd in franse taal en ik wil graag docent in franse taal worden .Wat moet ik doen ?MERCI

mijn email adresse:metisse_65@hotmail.com

Door: karim

ik heb frans taal gestudeerd en ik wil verder studeren in het gebied om een leraar in frans taal te worden .wat moet ik doen?

baso@hotmail.nl

Door: baso

Ik ben frans, ben afgestudeerde in franse taal en geslaagd voor NT2 2. Ik wil graag frans leraar worden maar weet niet hoe. Hulp!! lyazidin@yahoo.fr

Door: nawal

Ik heb informatie nodig over de frans docent , ik wil graag dat iemand mij kunnen helpen om algemen informatie geven, adres email  maestro797@hotmail.com bedankt alvast .

Door: toufik

Om franse taal in Nederland te doceren moet je de lerarenopleiding af gezond hebben. Een diploma is een must. Ik ben zelf docent Frans.

Door: knowledge

De informatie hierboven is correct .Gr.

Door: leraar frans

Om Frans docent worden moet ik erst bepald niveau in nederlands taal of niet?

Door: Bouchra

Hoog nivo Nederlands is vereist.Anders is lesgeven geen optie.Gr.

Door: Jean

Bovenstaande informatie is inderdaad correct, ik kan vrijwel alles beamen (sta inmiddels 16 jaar voor de klas, master behaald  in Frans).

Door: Jan

Reageer op dit beroep