U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Lid Europees Parlement

Lid Europees Parlement worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een lid Europees Parlement? Lees de functieomschrijving.

Leden van het Europees Parlement, ook wel Europarlementariërs genoemd, zijn rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers. Het Europees Parlement telt 754 leden uit de 27 lidstaten van Europa. Nederland heeft momenteel recht op 26 zetels in het Europees Parlement. Leden worden gekozen voor een duur van 5 jaren.

De leden van het Europees Parlement organiseren zich in fracties, net als in de landelijke politiek. Naast de fractievergadering, waarin per fractie wordt overlegd, is er een plenaire vergadering waar het hele Europees Parlement aan deelneemt. Hierin wordt gestemd over wetsvoorstellen, voorgesteld door de leden van de Europese Commissie. Andere dingen die in deze vergadering aan bod komen zijn de mededelingen van de Raad of de Commissie, actuele kwesties in de Europese Unie of de internationale politiek.

Leden van het Europees Parlement gaan, wanneer er geen zitting is, vaak naar terug naar hun land en regio. Die tijd wordt gebruikt om de kiezer te laten zien wat hij of zij gedaan heeft. Zo houden veel Nederlandse Europarlementariërs spreekbeurten over hun werk. Europarlementariërs houden zich bezig met grensoverschrijdende problemen en worden geacht de belangen van de Europese burger te behartigen, en niet alleen de burgers van de respectievelijke lidstaten.

 
Mensen vonden ons op: Job Lid Europees Parlement, Baan Lid Europees Parlement, Lid Europees Parlement Worden, Functie-eisen Lid Europees Parlement, Verantwoordelijkheden Lid Europees Parlement, Functieprofiel Lid Europees Parlement, Wat doet een Lid Europees Parlement, Werken als Lid Europees Parlement.

Lid Europees Parlement worden: Opleiding tot lid Europees Parlement

Er worden geen eisen gesteld aan de vooropleiding van een lid van het Europees Parlement. Omdat ze door het volk worden gekozen komt iedereen hiervoor in aanmerking. In de praktijk echter, moet je wel iets kunnen inbrengen in de politiek om verkiesbaar te raken. In de meeste gevallen zal een toekomstig lid aansluiten bij een bestaande fractie. Binnen die fractie zal hij dan moeten opklimmen om op de lijst van verkiesbare personen te komen. Expertise op een politiek relevant gebied is wenselijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Lid Europees Parlement, Lid Europees Parlement Worden, Opleidingsniveau Lid Europees Parlement, Scholing Lid Europees Parlement, Studie Lid Europees Parlement, Bijscholing Lid Europees Parlement, Omscholing Lid Europees Parlement.

Organisaties waar een lid Europees Parlement doorgaans werkzaam is

Net als de Nederlandse overheid, is de Europese Unie een gecompliceerde organisatie. Als Lid van het Europees Parlement ben je een volksvertegenwoordiger, en heb je dus een verantwoordelijkheid tegenover de kiezer. Daarvan zijn er op dit moment zo'n half miljard. De leden van de Europese Commissie doen wetsvoorstellen en de leden van het Europees Parlement stemmen daar dan over. Ze kunnen hierin wijzigingen voorstellen. Dit is natuurlijk een samenspel van verschillende radartjes en dat maakt de organisatie tot een uitdagend geheel.

Het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland is het gezicht van het Europees Parlement in Nederland.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Lid Europees Parlement, Lid Europees Parlement Worden, Opleidingsniveau Lid Europees Parlement, Scholing Lid Europees Parlement, Studie Lid Europees Parlement, Bijscholing Lid Europees Parlement, Omscholing Lid Europees Parlement.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden lid Europees Parlement

Volgens het Statuut van het Europees parlement, verdienen de leden per maand €7956,82. Verder maken de leden aanspraak op onkostenvergoeding, dit om bijvoorbeeld administratie en kantoor te voeren in het land van herkomst. Dit bedrag is vastgesteld op €4299. Reis-, accomodatie-, en bijkomende kosten worden vergoed op basis van daadwerkelijke uitgaven, tot een maximum van €4234. Tenslotte ontvangen de leden €304 voor elke dag dat ze aanwezig zijn op de algemene vergadering. Op dit presentiegeld is overigens in het verleden flinke kritiek geweest.

Mensen vonden ons op: Salaris Lid Europees Parlement, Loon Lid Europees Parlement, Wat verdien je als Lid Europees Parlement, Salarisschaal Lid Europees Parlement, Salarisindicatie Lid Europees Parlement, Bonus Lid Europees Parlement, CAO Lid Europees Parlement, Brutoloon Lid Europees Parlement, Nettoloon Lid Europees Parlement, Vakantiedagen Lid Europees Parlement, Pensioen Lid Europees Parlement.

Competenties, skills & vaardigheden lid europees parlement

 • Samenwerken
 • Doorzettingsvermogen
 • Initiatief ontplooien
 • Plannen en organiseren
 • Visie
 • Politiek talent
 • Talen
Mensen vonden ons op: Kennis Lid Europees Parlement, Vaardigheden Lid Europees Parlement, Attitude Lid Europees Parlement, Kwalificaties Lid Europees Parlement, Competentieprofiel Lid Europees Parlement.

Boeken voor het beroep lid europees parlement

Wil je meer weten over het beroep lid europees parlement? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je lid europees parlement bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken lid europees parlement te komen.

Plichtsbetrachting... | J.W. van Houdt

ir. L. van der Waal twaalfeneenhalf jaar lid van het Europees Parlement - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789050308007 | 87 pagina's

Plichtsbetrachting......

Mensen vonden ons op: boeken voor Lid Europees Parlement, Lid Europees Parlement ebooks, boek Lid Europees Parlement.

Persoonstypen lid Europees Parlement

Als volksvertegenwoordiger is een lid van het Europees Parlement een teamspeler. Zowel binnen zijn fractie, als met leden van andere fracties moet hij vaak tot compromissen komen. De Europarlementariër heeft een eigen visie, en punten waar hij voor staat. Hij zit in het parlement om deze punten te implementeren. Hij mag zelf wetsvoorstellen doen of wijzigingen voorstellen op bestaande wetten en initiatieven. Hij moet taalvaardig zijn, zowel in zijn eigen taal als in de voertalen van Europa: Frans en Engels.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Lid Europees Parlement, Karakter Lid Europees Parlement.

Netwerk lid Europees Parlement

De Europarlementariër werkt natuurlijk nauw samen met de andere leden van het Europees Parlement. Dit om te overleggen, kijken waar de overeenkomsten in visie liggen, en om wetgeving te vormen. Verder hebben leden veel contact met de Ministers van de lidstaten, die samenkomen in de Raad van Ministers. In dit orgaan komen de Ministers op relevante bestuursterreinen (als het bijvoorbeeld over de Euro gaat, komen alle Ministers van Financiën bijeen) samen om te beslissen over beleid en budget. Op het thuisfront moeten ze natuurlijk houden met hun achterban, de kiezer, om verzekerd te zijn van politieke steun.

Mensen vonden ons op: Collega’s Lid Europees Parlement, Medewerkers Lid Europees Parlement.

Is het beroep lid Europees Parlement iets voor jou?

Zou je graag lid Europees Parlement willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als lid Europees Parlement bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Lid Europees Parlement, beroepskeuzetest Lid Europees Parlement, beroep Lid Europees Parlement kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden lid Europees Parlement

Zoals bij 'arbeidsvoorwaarden' te zien is, is Lid van het Europees Parlement een goedbetaalde baan. Doorgroeimogelijkheden bestaan er natuurlijk, zo zou men kunnen denken aan een functie als Minister in het land van herkomst, of wellicht als Eurocommissaris. Om Lid van het Europees Parlement te worden, is een logische stap om je aan te sluiten bij een fractie. Als jij de kiezers kan overtuigen dat jij iets kan toevoegen aan de Europese politiek, dan win je stemmen. Heb je genoeg stemmen, dan word je Lid van het Europees Parlement. Het is geen makkelijke opgave, maar met een duidelijke visie en een solide plan, is het mogelijk

Arbeidsmarktperspectief score lid Europees Parlement

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep lid Europees Parlement. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Lid Europees Parlement, Promotie mogelijkheden Lid Europees Parlement, Carriere Lid Europees Parlement.

Solliciteren op de functie lid Europees Parlement

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als lid Europees Parlement dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor lid Europees Parlement belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als lid Europees Parlement. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Lid Europees Parlement, CV Lid Europees Parlement, sollicitatie Lid Europees Parlement.

Interviews met lid Europees Parlement

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen lid Europees Parlement

 • Lid Europese Commissie
 • volksvertegenwoordiger

Vacatures lid europees parlement

Op zoek naar een nieuwe baan als Lid Europees Parlement? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Lid Europees Parlement. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Leden van het Europees Parlement, ook wel Europarlementariërs genoemd, zijn rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers. Het Europees Parlement telt 754 leden uit de 27 lidstaten van Europa. Nederland heeft momenteel recht op 26 zetels in het Europees Parlement.

Beoordeling Lid Europees Parlement

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Lid Europees Parlement' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Lid Europees Parlement

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep