U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Museoloog

Museoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een museoloog? Lees de functieomschrijving.

De Museoloog is werkzaam in een museum. Een museum verzamelt, bewaart en stelt materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving tentoon. Deze getuigenissen zijn voor publiek toegankelijk. Ook verstrekt een museum hierover informatie. De Museoloog houdt zich met alle voorkomende werkzaamheden in een museum bezig.

De Museoloog houdt zich voornamelijk bezig met de collecties en de tentoonstellingen van het museum. De Museoloog bedenkt nieuwe tentoonstelling, houdt zich bezig met de presentatie en inrichting van de tentoonstellingen, verzamelt informatie en verdiept zich in het leven, uitlenen en aankopen van kunstvoorwerpen. Ook kan de Museoloog de teksten die bij de tentoonstelling horen schrijven en promotiemateriaal ontwikkelen.

Naast de voornaamste taak van het regelen van de tentoonstelling, lenen musea ook vaak stukken uit of lenen stukken van andere musea. De Museoloog heeft voor het lenen en uitlenen geregeld contact met andere Museologen. Tijdens deze gesprekken bespreken zij de leenvoorwaarden. Bij de uitlening van stukken is de Museoloog ook verantwoordelijk voor een veilig verloop van het transport van de (kunst)voorwerpen.

Behalve de meer uitvoerende taken, zorgt de Museoloog ook samen met de directie voor de beleidsplannen van het museum. Ook doet de Museoloog onderzoek. Het resultaat van deze onderzoeken kan door het museum gebruikt worden voor tentoonstellingen of voor bijvoorbeeld museumgidsen.

Mensen vonden ons op: Job Museoloog, Baan Museoloog, Museoloog Worden, Functie-eisen Museoloog, Verantwoordelijkheden Museoloog, Functieprofiel Museoloog, Wat doet een Museoloog, Werken als Museoloog.

Museoloog worden: Opleiding tot museoloog

Om Museoloog te kunnen worden, zijn diverse HBO en WO opleidingen te volgen in de richting van Kunstgeschiedenis, Cultureel Erfgoed, Museologie of Archeologie. Voor welke opleiding de Museoloog kiest, is ook afhankelijk van de richting van het museum waar de Museoloog wil werken. Een museum voor auto’s vraagt om andere kennis dan een Museoloog voor schilderijen. Daarnaast is werkervaring ook belangrijk voor de Museoloog, gezien de Museoloog vaak eerst begint als museummedewerker.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Museoloog, Museoloog Worden, Opleidingsniveau Museoloog, Scholing Museoloog, Studie Museoloog, Bijscholing Museoloog, Omscholing Museoloog.

Organisaties waar een museoloog doorgaans werkzaam is

De Museoloog is werkzaam bij een museum. In een museum worden (kunst)voorwerpen tentoongesteld. Een museum is voor publiek toegankelijk.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Museoloog, Museoloog Worden, Opleidingsniveau Museoloog, Scholing Museoloog, Studie Museoloog, Bijscholing Museoloog, Omscholing Museoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden museoloog

De Museoloog heeft een gemiddeld salaris.

Mensen vonden ons op: Salaris Museoloog, Loon Museoloog, Wat verdien je als Museoloog, Salarisschaal Museoloog, Salarisindicatie Museoloog, Bonus Museoloog, CAO Museoloog, Brutoloon Museoloog, Nettoloon Museoloog, Vakantiedagen Museoloog, Pensioen Museoloog.

Competenties, skills & vaardigheden museoloog

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Plannen en organiseren
 • Visie
Mensen vonden ons op: Kennis Museoloog, Vaardigheden Museoloog, Attitude Museoloog, Kwalificaties Museoloog, Competentieprofiel Museoloog.

Boeken voor het beroep museoloog

Wil je meer weten over het beroep museoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je museoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken museoloog te komen.

Transforming Museums in the Twenty-first Century | Graham Black

Developing Museums for Visitor Involvement - Engels | Druk: 2 | Paperback | 9780415615730 | 276 pagina's

In his book, Graham Black argues that museums must transform themselves if they are to remain relevant to 21st century audiences - and this root and branch change would be necessary whether or not museums faced a funding crisis. It is the result of the im...

Transforming Museums in the Twenty-first Century | Graham Black

Developing Museums for Visitor Involvement - Engels | Druk: 2 Rev ed | Hardcover | 9780415615723 | 276 pagina's

In his book, Graham Black argues that museums must transform themselves if they are to remain relevant to 21st century audiences - and this root and branch change would be necessary whether or not museums faced a funding crisis. It is the result of the im...

Basic Condition Reporting | Southeastern Registrars Association

A Handbook - Engels | Druk: Fourth Edition | Paperback | 9781442247710 | 148 pagina's

The fourth edition of Basic Condition Reporting: A Handbook proffers a standard vocabulary for all of the individuals in a museum that may be conducting condition reports. In an ideal world, everyone who does a condition report for an item would be traine...

Mensen vonden ons op: boeken voor Museoloog, Museoloog ebooks, boek Museoloog.

Persoonstypen museoloog

De Museoloog moet een grote interesse hebben in de specialisatie van het museum en de collectie. De Museoloog moet graag onderzoek willen doen, zich willen verdiepen in een collectie en veel te weten willen komen (Waarnemer). Ook moet de Museoloog beschikken over goede communicatieve en sociale vaardigheden om de informatie goed over te kunnen brengen (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Museoloog, Karakter Museoloog.

Netwerk museoloog

Voor het lenen en uitlenen van (kunst)voorwerpen heeft de Museoloog geregeld contact met andere Museologen uit binnen- en buitenland. Ook heeft de Museoloog contact met de directie van het museum voor de beleidsplannen. Ook werkt de Museoloog in een team samen met de directie en andere medewerkers van het museum samen  om te onderzoeken of een voorwerp in de collectie past en of dit financieel haalbaar is.

Mensen vonden ons op: Collega’s Museoloog, Medewerkers Museoloog.

Is het beroep museoloog iets voor jou?

Zou je graag museoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als museoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Museoloog, beroepskeuzetest Museoloog, beroep Museoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden museoloog

Voor de Museoloog is er geen grote arbeidsmarkt en de banen liggen dan ook niet voor het oprapen. In grotere musea heeft de Museoloog kans om door te groeien. Vaak begint de Museoloog als museummedewerker en groeit vanuit daar door naar Museoloog. De Museoloog kan daarna nog doorgroeien tot bijvoorbeeld Hoofd Collectie, een functie met meer verantwoordelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score museoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep museoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Museoloog, Promotie mogelijkheden Museoloog, Carriere Museoloog.

Solliciteren op de functie museoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als museoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor museoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als museoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Museoloog, CV Museoloog, sollicitatie Museoloog.

Interviews met museoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen museoloog

Vacatures museoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Museoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Museoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Museoloog is werkzaam in een museum. Een museum verzamelt, bewaart en stelt materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving tentoon. Deze getuigenissen zijn voor publiek toegankelijk.

Beoordeling Museoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Museoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Museoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep