U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Ondernemer

Ondernemer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een ondernemer? Lees de functieomschrijving.

Een ondernemer is iemand die uit eigen initiatief, individueel of in samenwerking met anderen, een bedrijf creëert of in stand houdt; over het algemeen met als doel uit deze ondermening inkomen te genereren. In de regel doet hij dit door arbeid, kapitaal en kennis op een zodanige manier te organiseren dat de baten groter zijn dan de kosten en er dus winst wordt gemaakt. Dit maakt een ondernemer tot iemand die risico’s neemt en kansen inschat. Een ondernemer neemt risico wanneer hij investeert in een ondernemingsplan - winst is immers niet gegarandeerd - maar afhankelijk van zijn vermogen kansen in te schatten en te benutten, kunnen de opbrengsten groot zijn. De term ondernemer kan van toepassing zijn op iedereen die een eigen initiatief ontplooit, maar wordt meestal gebruikt in een zakelijke context. Hoewel het einddoel van een onderneming niet noodzakelijk winst hoeft te zijn – er zijn ook ideële, non-profit ondernemingen- wordt het succes van een onderneming over het algemeen afgemeten aan de financiële opbrengsten. Ondernemers worden vaak gemotiveerd door de drang onafhankelijk te zijn en de behoefte zich te onderscheiden op grond van eigen merites. De verantwoordelijkheden van een ondernemer, evenals zijn aansprakelijkheid, zijn afhankelijk van de juridische vorm van zijn bedrijf. Het ondernemerschap wordt wel gezien als het tegenovergestelde van het werknemerschap, al bestaan er combinaties van de twee vormen. Bij de zogenaamde ‘vrije beroepen’ spreken we ook vaak over ondernemers, zoals artsen, apothekers en kunstenaars. 

Mensen vonden ons op: Job Ondernemer, Baan Ondernemer, Ondernemer Worden, Functie-eisen Ondernemer, Verantwoordelijkheden Ondernemer, Functieprofiel Ondernemer, Wat doet een Ondernemer, Werken als Ondernemer.

Ondernemer worden: Opleiding tot ondernemer

 

Er zijn geen specifieke opleidingen die noodzakelijk zijn om ondernemer te kunnen worden. Wel is er een veelheid aan opleidingen, op alle niveaus, gericht op het aanleren, stimuleren en ontwikkelen van goed ondernemerschap. In principe kan iedereen ondernemer worden, mits hij voldoet aan enkele juridische criteria. Een ondernemer dient zich bijvoorbeeld in te schrijven bij de kamer van koophandel. Als je wil leren om de hypotheek berekenen zzp dan vind je hier meer infromatie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ondernemer, Ondernemer Worden, Opleidingsniveau Ondernemer, Scholing Ondernemer, Studie Ondernemer, Bijscholing Ondernemer, Omscholing Ondernemer.

Organisaties waar een ondernemer doorgaans werkzaam is

Een ondernemer is een zelfstandige en werkt niet in loondienst bij een werkgever. Hij registreert zich bij de kamer van koophandel en betaald zijn loon uit de inkomsten die hij genereert uit zijn onderneming. De ondernemer stelt zich tot doel winst te maken

Mensen vonden ons op: Studeren voor Ondernemer, Ondernemer Worden, Opleidingsniveau Ondernemer, Scholing Ondernemer, Studie Ondernemer, Bijscholing Ondernemer, Omscholing Ondernemer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden ondernemer

 

Er bestaat een vrijwel oneindige diversiteit aan ondernemingen, variërend in omvang van micro-ondernemingen tot wereldomspannende ondernemingen. Het inkomen van een ondernemer kan dan ook sterk uiteenlopen en is niet in een CAO vastgelegd. Een ondernemer betaald zichzelf loon uit. Hoeveel dat is hangt vanzelfsprekend af van de omzet die zijn bedrijf maakt. Gemiddeld verdienen ondernemers in Nederland ongeveer veertigduizend euro per jaar, een gemiddelde dan natuurlijk onderhevig is aan het ondernemersklimaat en de algehele economische situatie. 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Ondernemer, Loon Ondernemer, Wat verdien je als Ondernemer, Salarisschaal Ondernemer, Salarisindicatie Ondernemer, Bonus Ondernemer, CAO Ondernemer, Brutoloon Ondernemer, Nettoloon Ondernemer, Vakantiedagen Ondernemer, Pensioen Ondernemer.

Competenties, skills & vaardigheden ondernemer

 • Ondernemerschap
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Doorzettingsvermogen
 • Durf
Mensen vonden ons op: Kennis Ondernemer, Vaardigheden Ondernemer, Attitude Ondernemer, Kwalificaties Ondernemer, Competentieprofiel Ondernemer.

Boeken voor het beroep ondernemer

Wil je meer weten over het beroep ondernemer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je ondernemer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken ondernemer te komen.

SuperOlcay | Olcay Gulsen

Hoe je met lef van niets naar de top komt - Nederlands | 1e druk | Hardcover | 9789000361540 | 204 pagina's

Olcay Gulsen was al een girlboss voordat de term bestond. Op eigen kracht zette zij een internationaal modemerk op dat werd gedragen door sterren als Kim Kardashian en Victoria Beckham. Natuurlijk ging dat met vallen en opstaan. In SuperOlcay (gelijknamig...

Financiën voor zzp'ers en andere zelfstandige ondernemers | Femke Hogema

hoe je een financieel gezond bedrijf runt - Nederlands | 6e druk | Hardcover | 9789089654076 | 248 pagina's

Financiën voor zzp'ers en andere zelfstandige ondernemers 6e druk is een boek van Femke Hogema uitgegeven bij van Duuren Management. ISBN 9789089654076 Zelfstandige ondernemers krijgen te maken met de boekhouding, belastingen, verzekeringen, exploitatiebe...

Babe, you got this | Emilie Sobels

van meisje met dromen naar vrouw met succes - Nederlands | 1e druk | E-book | 9789000357338 | 240 pagina's

Van meisje met dromen naar vrouw met succes Steeds meer vrouwen zijn op jonge leeftijd al heel succesvol. Ze hebben een eigen bedrijf, een droombaan, een geweldige partner en een druk sociaal leven. Al die successen worden continu met de hele wereld gedee...

Mensen vonden ons op: boeken voor Ondernemer, Ondernemer ebooks, boek Ondernemer.

Persoonstypen ondernemer

Een ondernemer is over het algemeen de eindverantwoordelijke en baas van zijn eigen bedrijf. Dit brengt met zich mee dat er, zeker wanneer hij veel personeel heeft, zware verantwoordelijkheden op hem rusten. Het succes van zijn onderneming is afhankelijk van zijn vermogen zijn personeel aan te sturen en kansen te benutten. Hij dient te beschikken over besluitvaardigheid, een evenwichtig en optimistisch karakter en het vermogen de lijnen uit te zetten (Baas

Aangezien het succes van zijn onderneming bijna geheel afhankelijk is van zijn eigen capaciteiten dient de ondernemer te beschikken over ambitie, durf, deskundigheid en doorzettingsvermogen. Zijn succes staat of valt bij zijn vermogen reële inschattingen van risico’s en kansen te kunnen maken. (succesvolle werker)  

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Ondernemer, Karakter Ondernemer.

Netwerk ondernemer

Bij goed ondernemerschap hoort het opzetten en onderhouden van een waardevol netwerk. Het succes van een onderneming is bijvoorbeeeld in hoge mate afhankelijk van de klantenkring die de ondernemer aan zich kan binden. Ook kan men denken aan leveranciers, andere ondernemingen om kennis mee te delen, overheden etc.

Mensen vonden ons op: Collega’s Ondernemer, Medewerkers Ondernemer.

Is het beroep ondernemer iets voor jou?

Zou je graag ondernemer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ondernemer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Ondernemer, beroepskeuzetest Ondernemer, beroep Ondernemer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden ondernemer

Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden van een ondernemer zijn in hoge mate afhankelijk van de economische omstandigheden en het ondernemersklimaat. Momenteel zijn de omstandigheden wat dat betreft dus niet ideaal. Het ondernemerschap is aan de andere kant bij uitstek een discipline waarin op eigen kracht, door blijk te geven van doortastenheid, durf en kunde, altijd succes kan worden geboekt. In het algemeen is er in Nederland een zeer goed handelsklimaat.

Arbeidsmarktperspectief score ondernemer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep ondernemer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Ondernemer, Promotie mogelijkheden Ondernemer, Carriere Ondernemer.

Solliciteren op de functie ondernemer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ondernemer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ondernemer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ondernemer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Ondernemer, CV Ondernemer, sollicitatie Ondernemer.

Interviews met ondernemer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen ondernemer

Vacatures ondernemer

Op zoek naar een nieuwe baan als Ondernemer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ondernemer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een ondernemer is iemand die uit eigen initiatief, individueel of in samenwerking met anderen, een bedrijf creëert of in stand houdt; over het algemeen met als doel uit deze ondermening inkomen te genereren. In de regel doet hij dit door arbeid, kapitaal en kennis op een zodanige manier te organiseren dat de baten groter zijn dan de kosten en er dus winst wordt gemaakt. Dit maakt een ondernemer tot iemand die risico’s neemt en kansen inschat.

Beoordeling Ondernemer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Ondernemer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Ondernemer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Dit beroep lijkt me interessant te zijn?

Door: Donoe Tessemona

Ik denk dat je eerst je school maar eens moet afmaken.Gr.

Door: Martijn

Reageer op dit beroep