U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Ornitholoog

Ornitholoog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een ornitholoog? Lees de functieomschrijving.

Een Ornitholoog is een beoefenaar van de vogelkunde (ornithologie). Een Ornitholoog houdt zich bezig met het tellen en classificeren van vogels en hij observeert onder meer het gedrag, de zang, de trek en de vliegwijze van vogels. Hij bekijkt onder andere de verspreiding van vogels en de veranderingen hierin in de loop van de jaren en hij probeert waargenomen ontwikkelingen te verklaren.

De Ornitholoog doet vogels een plastic of aluminium ring om met een kleur en een letter- en cijfercode, zodat de vogels gevolgd kunnen worden. Op deze manier kan bijvoorbeeld hun trekgedrag en leeftijd worden onderzocht. Ook wordt bijvoorbeeld duidelijk waarom dieren uitsterven, zodat dit misschien voorkomen kan worden. Bovendien bestudeert de Ornitholoog de evolutie, evenals soortvormingsprocessen en de relatie daarmee met geografie, en gedragspatronen bij vogels.

De Ornitholoog kan de overheid of milieuorganisaties adviseren over het milieu- en natuurbeschermingsbeleid. Ook kan een Ornitholoog (daarnaast) zijn liefde voor en kennis over vogels aan anderen overbrengen door bijvoorbeeld natuurreizen te organiseren.

Vogels zijn vaak geschikt voor het testen van biologische theorieën over bijvoorbeeld soortvormingsprocessen. Sommige onderzoekers naar vogels zullen zich daarom eerder Ecoloog noemen in plaats van Ornitholoog. 

Mensen vonden ons op: Job Ornitholoog, Baan Ornitholoog, Ornitholoog Worden, Functie-eisen Ornitholoog, Verantwoordelijkheden Ornitholoog, Functieprofiel Ornitholoog, Wat doet een Ornitholoog, Werken als Ornitholoog.

Ornitholoog worden: Opleiding tot ornitholoog

Er bestaat geen specifieke opleiding tot Ornitholoog. Een HBO- of WO-studie Biologie met de richting Ecologie, Milieukunde of een andere soortgelijke richting is het meest geschikt. Verder is het van belang dat een Ornitholoog door middel van zelfstudie veel kennis opdoet over allerlei soorten vogels en ecologische theorieën. Een interesse in vogels is daarom vanzelfsprekend van ongekend belang. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ornitholoog, Ornitholoog Worden, Opleidingsniveau Ornitholoog, Scholing Ornitholoog, Studie Ornitholoog, Bijscholing Ornitholoog, Omscholing Ornitholoog.

Organisaties waar een ornitholoog doorgaans werkzaam is

 

Een Ornitholoog werkt bij de overheid. Een Ornitholoog werkt bijvoorbeeld als medewerker bij de afdeling Fauna en Flora van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook kan hij werkzaam zijn bij een adviesbureau, een onderzoeksinstituut voor de Groene Ruimte of een natuurbeschermingsorganisatie. In deze gevallen is een Ornitholoog werkzaam in de non-profitsector.

Een Ornitholoog kan ook een eigen adviesbureau oprichten. Hij streeft dan naar winst en is dan dus werkzaam in de profitsector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Ornitholoog, Ornitholoog Worden, Opleidingsniveau Ornitholoog, Scholing Ornitholoog, Studie Ornitholoog, Bijscholing Ornitholoog, Omscholing Ornitholoog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden ornitholoog

Hoeveel een Ornitholoog verdient, is niet duidelijk. Een Ornitholoog in dienst van de overheid kan rekenen op zo’n €2200,- tot €3800,- euro bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Als secundaire arbeidsvoorwaarden gelden voorwaarden die genoemd worden in de cao van ambtenaren.

Een Ornitholoog kan ook zijn eigen adviesbureau oprichten. Hoeveel hij dan verdient, hangt af van vele factoren zoals zijn precieze werkzaamheden en zijn ervaring.  

Mensen vonden ons op: Salaris Ornitholoog, Loon Ornitholoog, Wat verdien je als Ornitholoog, Salarisschaal Ornitholoog, Salarisindicatie Ornitholoog, Bonus Ornitholoog, CAO Ornitholoog, Brutoloon Ornitholoog, Nettoloon Ornitholoog, Vakantiedagen Ornitholoog, Pensioen Ornitholoog.

Competenties, skills & vaardigheden ornitholoog

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Discipline
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Ornitholoog, Vaardigheden Ornitholoog, Attitude Ornitholoog, Kwalificaties Ornitholoog, Competentieprofiel Ornitholoog.

Boeken voor het beroep ornitholoog

Wil je meer weten over het beroep ornitholoog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je ornitholoog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken ornitholoog te komen.

De fantastische Mr. Willughby | Tim Birkhead

de eerste echter ornitholoog - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789045038056 | 344 pagina's

Tim Birkhead geeft Francis Willughby, de eerste ornitholoog en een echte gentleman-geleerde, in "De fantastische meneer Willughby' de erkenning die hij verdient. In de 17de eeuw werd de basis gelegd voor de moderne wetenschap: alleen door middel van obser...

De fantastische meneer Willughby | Tim Birkhead

de eerste echter ornitholoog - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789045038063 | 356 pagina's

Tim Birkhead geeft Francis Willughby, de eerste ornitholoog en een echte gentleman-geleerde, in "De fantastische meneer Willughby' de erkenning die hij verdient. In de 17de eeuw werd de basis gelegd voor de moderne wetenschap: alleen door middel van obser...

De Wijsheid Van Vogels | T. Birkhead

een geillustreerde geschiedenis van de ornithologie - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789023436041 | 437 pagina's

Vogels hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Ook in onze tijd is vogels kijken wereldwijd een populaire vrijetijdsbesteding. Duizenden boeken zijn er al over vogels geschreven, maar nooit een dat zo veelomvattend is als De wijsheid van vogels. Tim B...

Mensen vonden ons op: boeken voor Ornitholoog, Ornitholoog ebooks, boek Ornitholoog.

Persoonstypen ornitholoog

Persoonstypen die passen bij een Ornitholoog zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Ornitholoog moet vogels goed kunnen observeren. Hij is geduldig, analytisch en inzichtelijk. De Ornitholoog kan verbanden leggen tussen verschijnselen en er een conclusie uit trekken (Waarnemer).

Bovendien is het belangrijk dat een Ornitholoog heel nauwkeurig te werk gaat. Er moeten goede conclusies worden getrokken, zodat nuttig advies aan bijvoorbeeld natuurbeschermingsorganisaties kan worden gegeven (Perfectionist). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Ornitholoog, Karakter Ornitholoog.

Netwerk ornitholoog

 

Een Ornitholoog doet allerlei onderzoeken naar vogels en hun leefgebied. Hij werkt hierbij samen met collega Ornithologen, Onderzoekers en Ecologen. Ook komt een Ornitholoog in contact met de overheid. Een Ornitholoog geeft de overheid advies over natuurbeheer en natuurbescherming. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Ornitholoog, Medewerkers Ornitholoog.

Is het beroep ornitholoog iets voor jou?

Zou je graag ornitholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ornitholoog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Ornitholoog, beroepskeuzetest Ornitholoog, beroep Ornitholoog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden ornitholoog

 

Een Ecoloog kan goed aan een baan komen. Een Ornitholoog heeft een specifieker vakgebied, maar kan waarschijnlijk ook redelijk goed aan het werk komen bij de overheid. Wel moet een Ornitholoog dan heel goed zijn in zijn vak. Soms kan hij zijn arbeidsmarktperspectief vergroten door zich naast vogelonderzoek ook te richten op andere ecologische vraagstukken.

Er zijn niet erg veel doorgroeimogelijkheden voor een Ornitholoog. Hij kan bij goed functioneren onderzoeken gaan leiden. Ook kan hij meehelpen bij steeds belangrijke projecten of een eigen adviesbureau opzetten. 

Arbeidsmarktperspectief score ornitholoog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep ornitholoog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Ornitholoog, Promotie mogelijkheden Ornitholoog, Carriere Ornitholoog.

Solliciteren op de functie ornitholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ornitholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ornitholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ornitholoog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Ornitholoog, CV Ornitholoog, sollicitatie Ornitholoog.

Interviews met ornitholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen ornitholoog

Vacatures ornitholoog

Op zoek naar een nieuwe baan als Ornitholoog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ornitholoog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Ornitholoog is een beoefenaar van de vogelkunde (ornithologie). Een Ornitholoog houdt zich bezig met het tellen en classificeren van vogels en hij observeert onder meer het gedrag, de zang, de trek en de vliegwijze van vogels. Hij bekijkt onder andere de verspreiding van vogels en de veranderingen hierin in de loop van de jaren en hij probeert waargenomen ontwikkelingen te verklaren.

Beoordeling Ornitholoog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Ornitholoog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Ornitholoog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep