U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Plastisch Chirurg

Plastisch Chirurg worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een plastisch Chirurg? Lees de functieomschrijving.

Een Plastisch Chirurg is een medisch specialist die patiënten behandelt met aangeboren of opgelopen afwijkingen en verminkingen aan het lichaam of in het gezicht. Dit kunnen mensen zijn van allerlei leeftijden die door een ongeval (bijvoorbeeld brandwonden), ziekte (bijvoorbeeld kanker) of een aangeboren afwijking (bijvoorbeeld hazenlip, handafwijking) een ander uiterlijk hebben gekregen of een lichaamsfunctie verloren (gebruik van de hand bijvoorbeeld).

Plastische Chirurgie is een stroming binnen de chirurgie en kent nog verschillende substromingen: handchirurgie, microchirurgie en esthetische chirurgie. Het doel van de behandeling is om lichaamsdelen weer te laten functioneren of hun vorm te herstellen dan wel aan te passen. Zo kan een Plastisch Chirurg kan zich enkel richten op de esthetische chirurgie (medisch onnodige ingrepen als neuscorrecties en borstvergrotingen), hoewel in de praktijk maar weinig Plastisch Chirurgen zich op slechts één gebied richten.

Patiënten zijn via een huisarts of een medisch specialist doorverwezen naar de Plastisch Chirurg of ze maken op eigen initiatief een afspraak. De Plastisch Chirurg voert vervolgens een intakegesprek waarin wordt besproken wat de wensen van de patiënt zijn. Vervolgens stelt de Chirurg een eventuele diagnose en wordt er een behandelplan opgesteld dat uitvoerig wordt besproken met de patiënt. De behandeling varieert van eenvoudige ingrepen tot complexe operaties (denk aan huidtransplantatie).

Een Plastisch Chirurg mag medicijnen voorschrijven, bespreekt verloop en resultaat van de operatie met de patiënt en professionals en moet de administratie bijhouden.

Het is belangrijk dat hij zich aan de hygiënevoorschriften houdt, een goede fijne motoriek heeft en zeer nauwkeurig kan werken.

Hij heeft onregelmatige werktijden en draait avond- en weekenddiensten.

Mensen vonden ons op: Job Plastisch Chirurg, Baan Plastisch Chirurg, Plastisch Chirurg Worden, Functie-eisen Plastisch Chirurg, Verantwoordelijkheden Plastisch Chirurg, Functieprofiel Plastisch Chirurg, Wat doet een Plastisch Chirurg, Werken als Plastisch Chirurg.

Plastisch Chirurg worden: Opleiding tot plastisch Chirurg

Om Plastisch Chirurg te worden moet je eerst de opleiding Geneeskunde (WO) afronden. Deze opleiding duurt zes jaar. Vervolgens moet je je specialiseren in chirurgie. Dit kan aan een Academisch Ziekenhuis en duurt eveneens zes jaar.

Je moet je hele carrière lang bijscholingen en nascholingen blijven volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen (zoals nieuwe behandelmethoden).

Je moet verplicht geregistreerd staan.

Je kan je na de opleiding nog verder specialiseren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Plastisch Chirurg, Plastisch Chirurg Worden, Opleidingsniveau Plastisch Chirurg, Scholing Plastisch Chirurg, Studie Plastisch Chirurg, Bijscholing Plastisch Chirurg, Omscholing Plastisch Chirurg.

Organisaties waar een plastisch Chirurg doorgaans werkzaam is

 • Algemeen ziekenhuis
 • Academisch ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Privékliniek
Mensen vonden ons op: Studeren voor Plastisch Chirurg, Plastisch Chirurg Worden, Opleidingsniveau Plastisch Chirurg, Scholing Plastisch Chirurg, Studie Plastisch Chirurg, Bijscholing Plastisch Chirurg, Omscholing Plastisch Chirurg.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden plastisch Chirurg

Het salaris van een Chirurg ligt ongeveer tussen de €5833 en €10833. Je salaris is afhankelijk van je dienstverband en de taken die je verricht. Zo ligt je salaris bijvoorbeeld hoger als je naast je normale taken ook managementtaken vervult.

 Een zelfstandig gevestigde Plastisch Chirurg verdient ongeveer tussen de €150.000 en €250.000 bruto per jaar

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslagen
 • Bereikbaarheidstoeslag
Mensen vonden ons op: Salaris Plastisch Chirurg, Loon Plastisch Chirurg, Wat verdien je als Plastisch Chirurg, Salarisschaal Plastisch Chirurg, Salarisindicatie Plastisch Chirurg, Bonus Plastisch Chirurg, CAO Plastisch Chirurg, Brutoloon Plastisch Chirurg, Nettoloon Plastisch Chirurg, Vakantiedagen Plastisch Chirurg, Pensioen Plastisch Chirurg.

Competenties, skills & vaardigheden plastisch chirurg

 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Kritisch
 • Sociabiliteit
 • Besluitvaardigheid
 • Goede fijne motoriek
 • Nauwkeurig werken
 • Kennis van anatomie
Mensen vonden ons op: Kennis Plastisch Chirurg, Vaardigheden Plastisch Chirurg, Attitude Plastisch Chirurg, Kwalificaties Plastisch Chirurg, Competentieprofiel Plastisch Chirurg.

Boeken voor het beroep plastisch chirurg

Wil je meer weten over het beroep plastisch chirurg? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je plastisch chirurg bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken plastisch chirurg te komen.

Operatieve zorg en technieken - Plastische chirurgie | Leonie Ruettermann-Kwak

Handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie - Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789036822053 | 266 pagina's

Dit leerboek biedt inzicht in de theoretische en praktische aspecten van plastisch chirurgische operaties. Daarnaast wordt, indien van toepassing, uitgelegd hoe een bepaalde operatie onderdeel uitmaakt van een geheel behandelplan, zoals een schisis- of ge...

Operatieve zorg en technieken - Plastische chirurgie | Leonie Ruettermann-Kwak

handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie - Nederlands | Druk: 3 | Hardcover | 9789035235656

Operatieve zorg en technieken - Plastische chirurgie 3e druk is een boek van Leonie Ruettermann-Kwak uitgegeven bij Springer Media B.V.. ISBN 9789035235656 Plastisch chirurgie: Handchirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie bestaat uit zes delen ...

Het Tomeloze Leven Van Johannes Esser | Ton Neelissen

grondlegger van de plastische chirurgie : een portret in panelen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789050185721 | 344 pagina's

Johannes Esser: oorlogschirurg, schaakkampioen van Nederland, speculant in onroerend goed, kunstverzamelaar, ontdekker van Mondriaan en Sluijters. Over de hele wereld geëerd door vakgenoten als grondlegger van de plastische chirurgie. En totaal vergeten. ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Plastisch Chirurg, Plastisch Chirurg ebooks, boek Plastisch Chirurg.

Persoonstypen plastisch Chirurg

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn, je moet leergierig zijn en je moet nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Je moet zelfverzekerd en besluitvaardig zijn en je moet doelgericht kunnen werken (Succesvolle werker)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Plastisch Chirurg, Karakter Plastisch Chirurg.

Netwerk plastisch Chirurg

Een Plastisch Chirurg werkt samen met operatieassistenten en anesthesisten en komt regelmatig in contact met collega Chirurgen. Ook onderhoudt een Plastisch Chirurg contacten met revalidatieartsen en verpleegkundigen die voor een groot deel voor de nazorg van patiënten zorgen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Plastisch Chirurg, Medewerkers Plastisch Chirurg.

Is het beroep plastisch Chirurg iets voor jou?

Zou je graag plastisch Chirurg willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als plastisch Chirurg bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Plastisch Chirurg, beroepskeuzetest Plastisch Chirurg, beroep Plastisch Chirurg kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden plastisch Chirurg

Hoewel het aantal opleidingsplekken voor Plastisch Chirurgen beperkt is en een plek moeilijk te bemachtigen, is het voor een afgestudeerd Plastisch Chirurg vrij makkelijk om aan een baan te komen.

Je kunt je verder specialiseren.  Je zou bijvoorbeeld nog een opleiding kunnen volgen of je kunt les gaan geven. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld managementtaken of kun je een bestuurs- of directiefunctie op je nemen. Hoewel de meeste Chirurgen in dienstverband werken bestaat met name voor Plastisch Chirurgen de mogelijkheid om een privékliniek te openen.

Arbeidsmarktperspectief score plastisch Chirurg

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep plastisch Chirurg. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Plastisch Chirurg, Promotie mogelijkheden Plastisch Chirurg, Carriere Plastisch Chirurg.

Solliciteren op de functie plastisch Chirurg

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als plastisch Chirurg dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor plastisch Chirurg belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als plastisch Chirurg. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Plastisch Chirurg, CV Plastisch Chirurg, sollicitatie Plastisch Chirurg.

Interviews met plastisch Chirurg

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen plastisch Chirurg

Vacatures plastisch chirurg

Op zoek naar een nieuwe baan als Plastisch Chirurg? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Plastisch Chirurg. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Plastisch Chirurg is een medisch specialist die patiënten behandelt met aangeboren of opgelopen afwijkingen en verminkingen aan het lichaam of in het gezicht. Dit kunnen mensen zijn van allerlei leeftijden die door een ongeval (bijvoorbeeld brandwonden), ziekte (bijvoorbeeld kanker) of een aangeboren afwijking (bijvoorbeeld hazenlip, handafwijking) een ander uiterlijk hebben gekregen of een lichaamsfunctie verloren (gebruik van de hand bijvoorbeeld). Plastische Chirurgie is een stroming binnen de chirurgie en kent nog verschillende substromingen: handchirurgie, microchirurgie en esthetische chirurgie.

Beoordeling Plastisch Chirurg

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Plastisch Chirurg' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Plastisch Chirurg

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep