Chirurg Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Chirurg? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep chirurg. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je chirurg wordt.

 

Wat is een Chirurg?

Een Chirurg is een medisch specialist die patiënten van alle leeftijden behandelt door operaties uit te voeren. De Chirurg krijgt te maken met allerlei acute of chronische aandoeningen; botbreuken, tumoren, dichtgeslibde aderen of infecties. De operaties die een Chirurg uitvoert kunnen eenvoudige ingrepen zijn (zoals het weghalen van een moedervlek) of gecompliceerde operaties (blindedarm verwijderen, liesbreuk herstellen en spoedoperaties) die soms uren kunnen duren. Het is afhankelijk van de specialisatie met welke patiënten een Chirurg in aanraking komt. Er zijn verschillende hoofdstromingen binnen de chirurgie (Vaatchirurgie, Oncologische chirurgie (kanker), Maag-darmchirurgie, Traumatologie en Kinderchirurgie) en buiten een aantal algemene operaties richten Chirurgen zich voornamelijk op één van deze specialismen.

De patiënten zijn via een huisarts of de spoedeisende hulp doorverwezen. Op een diagnose volgt de planning van een operatie, eventueel door de Chirurg zelf. Naast het uitvoeren van operaties en het voorschrijven van medicatie heeft een Chirurg nog andere taken, zoals de voor- en nacontrole van patiënten, het bespreken van de uitkomst van onderzoek en (het verloop van de) operatie met patiënt en professionals en het bijhouden van de administratie.

Een Chirurg heeft te maken met strenge hygiënevoorschriften en heeft een verantwoordelijke functie waarin hij snel weloverwogen beslissingen moet nemen en snel moet kunnen reageren op onverwachte ontwikkelingen (als complicatis). Hij werkt vaak onder grote druk.

Een Chirurg werkt voornamelijk op de OK (operatiekamer) en de spoedeisende hulp, maar verricht ook taken op de polikliniek. Hij heeft onregelmatige werktijden en draait ook avond- en weekenddiensten.Wil je werken als Chirurg?

Werk je al als Chirurg en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Chirurg worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Chirurg, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Chirurg in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Anesthesist
 • Operatieassistent
 • Huisarts
 • Chirurg
 • Patiënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5833 tot €10833

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Chirurg

Wat verdient een Chirurg?

Het salaris van een Chirurg ligt ongeveer tussen de €5833 en €10833. Het salaris is afhankelijk van dienstverband en takenpakket. Zo ligt je salaris bijvoorbeeld hoger als je naast je normale taken ook management taken vervult.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslagen
 • Bereikbaarheidstoeslag

Salarisschaal Chirurg

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Chirurg

Op zoek naar een nieuwe baan als Chirurg? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Chirurg. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Chirurg vacatures

Anesthesiemedewerker (Chirurgie Volwassenen)
Erasmus MC
Ben jij anesthesiemedewerker en wil je werken op een top-OK waar onze veelal complexe patiënten verwachten dat je het beste uit jezelf haalt? Word onderdeel van ons team dat de …
Anesthesiemedewerker (Kinderchirurgie en Obstetrie)
Erasmus MC
Ben jij anesthesiemedewerker en wil je werken op een top-OK waar je het beste uit jezelf kunt halen voor onze allerkleinste patiënten en kinderen tot 18 jaar? Word onderdeel van …
Operatieassistent Cataractchirurgie
Xpert Clinic Rotterdam
Xpert Clinic - Rotterdam zoekt een Operatieassistent Cataractchirurgie te HBO geplaatst op 31-05-2020 Voor de vestiging Rotterdam zoeken wij versterking: Operatieassistent Cataractchirurgie (16-24 uur) Dit ben jij: Als Operatieassistent Cataractchirurgie …
ANIOS Chirurgie omgeving Emmen
Ben jij chirurg, orthopeed of uroloog in spé? Dan is deze vacature ANIOS chirurgie zeker iets voor jou. Jij gaat aan de slag als arts-assistent bij een perifeer ziekenhuis in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Chirurg

Wat is de toekomst van Chirurg?

Het aantal opleidingsplaatsen voor Chirurgen is afgestemd op de vraag naar nieuwe Chirurgen. Voor een afgestudeerd Chirurg is er daarom altijd werk.

Doorgroeimogelijkheden bestaan uit verdere specialisatie in bijvoorbeeld plastische chirurgie of je kunt les gaan geven. Daarnaast is er ook de mogelijkheid op extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld managementtaken, bestuurstaken of zelfs een directiefunctie. Hoewel de meeste Chirurgen in dienst zijn bij een ziekenhuis is er een mogelijkheid om een privékliniek te openen.

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Chirurg worden: Opleidingen tot Chirurg

Wil je chirurg worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Chirurg? 

Om Chirurg te worden moet je eerst de WO opleiding Geneeskunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt  zes jaar. Vervolgens moet je je specialiseren in Chirurgie. Dit kan bij een opleidingsziekenhuis en duurt eveneens zes jaar.

Hij moet zijn hele carrière bijscholingen en nascholingen blijven volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op zijn vakgebied (zoals nieuwe behandelmethoden).

Hij is verplicht zich te registreren.

Een Chirurg kan kan zich opleiding nog verder specialiseren in bijvoorbeeld plastische chirurgie.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Chirurg

Succesvol leren bloggen
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Bloggers schrijven met regelmaat interessante artikelen. Deze plaatst een blogger …
Meer opleidingen Chirurg

Weet je nog niet of je Chirurg wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Chirurg of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Chirurg

Met wie werkt een Chirurg samen? 

Een Chirurg werkt nooit alleen, maar altijd in een team. Zo wordt er op de OK samen gewerkt met operatieassistenten en anesthesisten en komt een Chirurg regelmatig in contact met andere Chirurgen. Ook wordt er overlegd met huisartsen en andere medisch specialisten zoals de radioloog.


 • Anesthesist
 • Operatieassistent
 • Huisarts
 • Chirurg
 • Patiënt
Chirurg


Organisaties waar een Chirurg werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Chirurg meestal werkt.

Waar werkt een Chirurg?

 • Algemeen ziekenhuis
 • Academisch ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Privékliniek

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Chirurg

Waar kun je het beste werken als Chirurg? Hieronder vind je de best door de Chirurg beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Chirurg.

Competenties, Skills en Vaardigheden Chirurg:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Chirurg.

Welke competenties heeft een Chirurg nodig?

Een Chirurg heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Chirurg

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Chirurg passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Chirurg nodig? 

De Chirurg is analytisch en inzichtelijk. Hij is leergierig zijn en werkt zeer nauwkeurig (Waarnemer).

Ook is hij zelfverzekerd en besluitvaardig en werkt hij  doelgericht (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Chirurg


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Chirurg

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Chirurg

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Chirurg

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Chirurg

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Chirurg dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Chirurg belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Chirurg. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Chirurg iets voor je?

Zou je graag Chirurg willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Chirurg bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Chirurg

Kees

Ik denk dat Henri niet de aangewezen persoon is om zijn vriendin te helpen. Een verwarrend verhaaltje dat bovendien nog krioelt van de taalfouten.

Klaas

Ik vind dat die Henri maar een onsamenhangend verhaal schrijft. Kan hij niet beter kijken bij de opleidingen voor psychologie????

Henri

zie hierboven,opleidingen tot chirurg.

Dhr. verhoeven

Ik heb een vriendin die mij de vraag steld over de de pensioenfonds van chirugie?Aangezien dat ze woordblind is en ik haar probeer te helpen? Wil ik vragen als haar partner nu 65 is en ze zijn met zijn leeftijd 64 jaar in ondertrouw ? dus Oktober werd die 65 en in augustus zijn ze in ondertrouw gegaan?  Zei is zelf 60.Maar heeft ze recht op zijn pensioen als die komt te overlijden ? of moeten ze VOORDAT hij 65 jaar werd getrouwd zijn? Of maakt het niet uit en al is hij nu 65 en in mei 2014 wil trouwen dat zij nog recht heb op zijn pensioen en zo bij overlijden?   Wie kan mij daarin helpen? 

Max

Stel de vraag aan het pesioenfonds waarbij de chirurgen zijn aangesloten.Maar wat denkt U zelf?

bianca

op welke plek kan je chirurgen opleiding doen  

bianca

op welke plek kan je chirurgen opleiding doen  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar