U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Projectleider

Projectleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een projectleider? Lees de functieomschrijving.

De Projectleider is de eindverantwoordelijke voor een project. Vaak werkt de projectleider in de ICT, techniek, of bouw. Binnen deze sectoren zijn er nog weer vele verschillende soorten projecten te vinden, waardoor een Projectleider als specialist voor specifieke projecten wordt aangetrokken. Hij doet dus altijd soortgelijke projecten. Meestal is hij opgeleid in een bepaalde richting en eerder werkzaam geweest in een bepaalde sector voordat hij Projectleider werd.

De Projectleider kan de rol aannemen van coördinator of van leider. Een coördinerende Projectleider zorgt ervoor dat alles volgens plan en goed verloopt. De leidinggevende Projectleider delegeert en verdeelt taken en heeft de leiding over een projectteam.

Het komt erop neer dat de Projectleider in de ene rol meer aan het samenwerken en communiceren is dan in de andere rol. Welke rol hij dan ook speelt, steeds geldt dat de ontwikkeling van een systeem, product of organisatie altijd centraal staat.

Om deze ontwikkeling in gang te kunnen zetten, moet een project meerdere fasen doorstaan. De Projectleider moet eerst het project opzetten en een team bij elkaar zoeken, leiding geven aan het personeel bij de uitvoering van het project en de begroting, planning en voortgang bewaken en daarna alles afronden. In elke fase heeft de Projectleider andere vaardigheden nodig.

Mensen vonden ons op: Job Projectleider, Baan Projectleider, Projectleider Worden, Functie-eisen Projectleider, Verantwoordelijkheden Projectleider, Functieprofiel Projectleider, Wat doet een Projectleider, Werken als Projectleider.

Projectleider worden: Opleiding tot projectleider

De Projectleider heeft minstens een HBO opleiding nodig, maar heeft vaak WO werk- en denkniveau. De sector bepaalt de studie. Dit kan dus IT (Informatica) zijn, maar ook Techniek, Bouwkunde of meer algemeen Management. Een specialistische opleiding wordt geprefereerd.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Projectleider, Projectleider Worden, Opleidingsniveau Projectleider, Scholing Projectleider, Studie Projectleider, Bijscholing Projectleider, Omscholing Projectleider.

Organisaties waar een projectleider doorgaans werkzaam is

De Projectleider zal meestal komen te werken in de IT, techniek of de bouw en zal dus meestal in een grote, commerciële organisatie terechtkomen. Er zijn echter ook Projectmanagers actief in bijvoorbeeld het onderwijs.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Projectleider, Projectleider Worden, Opleidingsniveau Projectleider, Scholing Projectleider, Studie Projectleider, Bijscholing Projectleider, Omscholing Projectleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden projectleider

Het salaris van de Projectleider ligt ongeveer tussen de €2800 en €6000 (voor senioren). Vaak geldt: hoe meer managementtaken, hoe hoger het salaris.

Mensen die tijdelijk tot de functie van Projectleider worden verheven, zullen niet veel meer verdienen dan hun gebruikelijke salaris en ook weer naar dat salaris terugkeren als het project afgelopen is. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn genereus, vooral als het project een succes is.

Mensen vonden ons op: Salaris Projectleider, Loon Projectleider, Wat verdien je als Projectleider, Salarisschaal Projectleider, Salarisindicatie Projectleider, Bonus Projectleider, CAO Projectleider, Brutoloon Projectleider, Nettoloon Projectleider, Vakantiedagen Projectleider, Pensioen Projectleider.

Competenties, skills & vaardigheden projectleider

 • Samenwerken
 • Organiseren
 • Leiderschap
 • Visie
 • Delegeren
 • Draagvlak kunnen creëeren
 • Proactief te werk gaan
Mensen vonden ons op: Kennis Projectleider, Vaardigheden Projectleider, Attitude Projectleider, Kwalificaties Projectleider, Competentieprofiel Projectleider.

Boeken voor het beroep projectleider

Wil je meer weten over het beroep projectleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je projectleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken projectleider te komen.

Managementvaardigheden voor projectleiders | Cees Rosman

Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789058758439 | 336 pagina's

Managementvaardigheden voor projectleiders 5e druk is een boek van Cees Rosman uitgegeven bij Boom uitgevers Amsterdam. ISBN 9789058758439 In Managementvaardigheden voor projectleiders maakt u kennis met alle aspecten van samenwerking en communicatie binn...

Leidinggeven aan Six Sigma | Rini van Solingen

praktijklessen voor managers en projectleiders - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789058712172 | 192 pagina's

Leidinggeven aan Six Sigma 1e druk is een boek van R. van Solingen uitgegeven bij Uitgeverij Thema. ISBN 9789058712172 Een belangrijk boek voor iedereen die leidinggeeft aan Six Sigmaprojecten. - Het vervolg op het succesvolle Wat is Lean Six Sigma? - Vee...

Managementvaardigheden voor projectleiders | Cees Rosman

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789085063001 | 246 pagina's

Managementvaardigheden voor projectleiders 1e druk is een boek van Cees Rosman uitgegeven bij Boom Lemma Uitgevers. ISBN 9789085063001 In Managementvaardigheden voor projectleiders maakt u kennis met alle aspecten van samenwerking en communicatie binnen p...

Mensen vonden ons op: boeken voor Projectleider, Projectleider ebooks, boek Projectleider.

Persoonstypen projectleider

De Projectleider moet goed de regie over een project in handen weten te houden en daarbij de goede mensen op de goede taken in kunnen zetten. Hiervoor heeft de Projectleider overzicht en leidinggevende capaciteiten nodig (Baas).

Verder is het natuurlijk belangrijk om het einddoel niet uit het oog te verliezen en hier op wat voor een manier dan ook steeds naartoe blijven werken (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Projectleider, Karakter Projectleider.

Netwerk projectleider

De Projectleider moet veel met zijn team samenwerken en zal dus goede communicatieve vaardigheden en leiderschap moeten laten zien. Ook in het samenstellen van een team speelt kennis en communicatie met (potentiële) teamleden een belangrijke rol. Verder legt de Projectleider verantwoording af aan de opdrachtgever, die ook steeds op de hoogte gehouden moet worden.

De opdrachtgever kan bij een succesvolle afronding van het project de Projectleider voor andere projecten in dienst nemen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Projectleider, Medewerkers Projectleider.

Is het beroep projectleider iets voor jou?

Zou je graag projectleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als projectleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Projectleider, beroepskeuzetest Projectleider, beroep Projectleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden projectleider

Elk project heeft een Projectleider nodig, dus met de goede vaardigheden kan men zo goed aan de slag. Vaak wordt een Projectleider gerecruteerd binnen de organisatie zelf en kan men dus uit een andere functie naar Projectleider doorstromen. Er zijn echter ook wel open vacatures te vinden voor Projectleiders.

Vanuit de positie van Projectleider kan men verder doorgroeien naar programmamanager of een ander soort managementfunctie.

Arbeidsmarktperspectief score projectleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep projectleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Projectleider, Promotie mogelijkheden Projectleider, Carriere Projectleider.

Solliciteren op de functie projectleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als projectleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor projectleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als projectleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Projectleider, CV Projectleider, sollicitatie Projectleider.

Interviews met projectleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen projectleider

Vacatures projectleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Projectleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Projectleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Projectleider is de eindverantwoordelijke voor een project. Vaak werkt de projectleider in de ICT, techniek, of bouw. Binnen deze sectoren zijn er nog weer vele verschillende soorten projecten te vinden, waardoor een Projectleider als specialist voor specifieke projecten wordt aangetrokken.

Beoordeling Projectleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Projectleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Projectleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Kan iemand mij vertellen waar ik het beste Prince II kan volgen?

Groeten, Dennis Reuvers

Door: Dennis

Beste Dennis,

De rechten van de cursus zijn in handen van AMP - Ambition Academy.

Misschien heb je er wat aan.

Door: Nicky

Beste Nicky,

Dank voor je reactie. Ik ga contact met ze opnemen. Als je nog andere tips hebt m.b.t. opleidingen/cursussen hoor ik het graag.

Dennis

Door: Dennis Reuvers

Bij Elsevier kan je via PM1 en PM2 doorgaan naar prince opleidingen . dit zijn opleidingen welke op avonden worden gegeven  en goed aansluiten op prince of andersom

Door: Arnold

ik heb veel geleerd over  projectleiders omdat ik voor school een opdracht had om een beroepengids te maken bedankt voor de informatie

Door: mens

Ik plaats dit bericht ter info voor anderen, omdat ik zelf lang met de vraag heb rondgelopen wat andere projectleiders nou verdienden.

De vraag naar goede projectleiders is op dit moment groot. Het salaris zal hoger liggen dan gemiddeld indien je goed onderhandeld.

bij een kleine aannemer zal loon tussen de €2500 en €3800 per maand liggen.

bij een middelgrote aannemer zal het plafond rond de €6000 per maand liggen.

ga je bij een grote aannemer werken, die zullen bereid zijn tot ca. €8500,- per maand te betalen

Ik heb pas de overstap gemaakt van een kleine naar een middelgrote aannemer. In loon ben ik van €3400,- naar €4500,- gegaan (met doorgroeimogelijkheid over 10 jaar richting €6000,-

 

Door: projectleider

Reageer op dit beroep