Projectleider worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Projectleider worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Projectleider worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Projectleider? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Projectleider goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Projectleider?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Projectleider wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Projectleider.

Alles over hoe je Projectleider kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Projectleider?

De Projectleider heeft minstens een HBO opleiding nodig, maar heeft vaak WO werk- en denkniveau. De sector bepaalt de studie. Dit kan dus IT (Informatica) zijn, maar ook Techniek, Bouwkunde of meer algemeen Management. Een specialistische opleiding wordt geprefereerd.

Welke vaardigheden heb je nodig om Projectleider te worden?

Om Projectleider te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Projectleider zijn Prioriteiten stellen, Beslissingen nemen en Afwegen. Ook zijn Voorbereiden, Gestructureerd werken en Analyseren belangrijke vaardigheden als je Projectleider wilt worden. Verder zijn Systematisch denken, Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken en Overzicht hebben ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Projectleider te worden?

Als je Projectleider wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Projectleider

 • Analytisch
 • Besluitvaardigheid
 • Delegeren
 • Initiatief ontplooien
 • Leiderschap
 • Oordeelsvorming
 • Overtuigen
 • Plannen en organiseren
 • Samenwerken
 • Visie

Welke eigenschappen heb je nodig om Projectleider te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Projectleider te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme en Ondernemendheid.


Met welke persoonstypen kun je Projectleider worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Projectleider. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Projectleider zijn de Baas en de Succesvolle werker.

De Projectleider moet goed de regie over een project in handen weten te houden en daarbij de goede mensen op de goede taken in kunnen zetten. Hiervoor heeft de Projectleider overzicht en leidinggevende capaciteiten nodig (Baas).

Verder is het natuurlijk belangrijk om het einddoel niet uit het oog te verliezen en hier op wat voor een manier dan ook steeds naartoe blijven werken (Succesvolle werker).

Opleiding Projectleider

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Projectleider kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Projectleider. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Projectleider. Maar ook cursussen en trainingen voor de Projectleider.

Top 5 opleidingen Projectleider

Projectleider - Dag
Voor iedereen die projecten organiseert, een projectteam wil leiden en/of wanneer je lid bent van een projectteam is de cursus Projectleider de perfecte keuze! Leid of organiseer je projecten? Ben …
Projectleider - Dag
Opleiding Projectleider Vastgoed
Het leiden van projecten is enorm breed. Toch zijn er, ongeacht de markt, meerdere rode draden te onderscheiden. In onze zeer complete opleiding Projectleider Vastgoed hebben we de kern blootgelegd, …
Opleiding Projectleider Vastgoed
De Effectieve Projectleider
Je bent een startende of juist ervaren projectleider en hebt al eens een training gehad in een projectmanagementmethode zoals PRINCE2. Echter, je merkt dat een project leiden meer van je …
De Effectieve Projectleider
Projectmanagement
De training projectmanagement is een complete training van 3 dagen waarin het hele werkveld van de projectleider en projectmedewerker aan bod komt. De training is zowel bedoeld voor beginnende projectleiders, projectmedewerkers, …
Projectmanagement
Lean Six Sigma Green Belt training (7 dagen)
Je ontwikkelt tijdens de Green Belt training competenties om verbetertrajecten te leiden en veranderingen te borgen. Na afloop van de training ben je in staat om als projectleider verbeterprojecten binnen je organisatie
Lean Six Sigma Green Belt training (7 dagen)

Omscholen tot Projectleider

Hoe kan je omscholen tot Projectleider? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Projectleider zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Leerling vacatures

Vacature Senior BIM Engineer / Aankomend Projectleider
Kracht Recruitment
Functie Als Senior BIM Engineer / Aankomend Projectleider draag je zorg voor de voorbereidende taken en verantwoordelijkheden voor de bouwprojecten. Dit op zowel plantechnisch, logistiek als bouwtechnisch vlak in zowel …
Vacature Werkvoorbereider / Aankomend Projectleider
Kracht Recruitment
Functie Deze functie als werkvoorbereider / aankomend Projectleider leent zich voor een ervaren kandidaat die op termijn de stap richting projectleider wilt maken. Jij zorgt voor de perfecte afstemming tussen …
Vacature Aankomend Projectleider renovatie
Kracht Recruitment
Functie Binnen deze rol zal je volledig klaargestoomd voor de rol van projectleider. De functie is hierdoor ook erg divers in taken en verantwoordelijkheden. Hierbij krijg je veel zelfstandigheid, vrijheid …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Projectleider?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Projectleider. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Projectleider?

Als je wilt omscholen tot Projectleider is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Projectleider

Wat verdient een Projectleider? Het salaris van een Projectleider begint bij €2800,- bruto per maand. Een ervaren Projectleider verdient tot maximaal €6000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Projectleider

Lean Six Sigma Green Belt Bootcamp (5 dagen)

Lean Six Sigma Green Belt Bootcamp (5 dagen)

Je ontwikkelt tijdens de Green Belt training competenties om verbetertrajecten te leiden en veranderingen te borgen. Na afloop van de training ben je in staat om als projectleider verbeterprojecten binnen je organisatie uit te voeren. Kortom, een praktische opleiding die je direct

 • Onderwerp opleiding Projectleider
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.275,00
 • Duur 5 dagen
Beoordeling
PRINCE2® Foundation

PRINCE2® Foundation

Korte beschrijving Met PRINCE2® beschik je over een methodiek die je helpt om projecten van begin tot eind vorm te geven. In de PRINCE2® Foundation training leer je de principes, processen, thema's. Doelgroep Deze training is voor iedereen die in …

 • Onderwerp opleiding Projectleider
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.500,00
 • Duur 2 dagen
Beoordeling
Coachen: de aanpak

Coachen: de aanpak

Korte beschrijving Deze training geeft je inzicht in het coachingsproces en laat je ontdekken hoe je daar als coach sturing aan kunt geven. Doelgroep De training is bestemd voor professionals die coaching als onderdeel van hun rol zien. Dit kan …

 • Onderwerp opleiding Projectleider
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.250,00
 • Duur 4 dagen
Beoordeling
Leidinggeven aan teams

Leidinggeven aan teams

Korte beschrijving In deze basistraining leer je je stijl van leidinggeven af te stemmen op de behoefte van ieder teamlid. Je leert hoe het werkt in een team en hoe je door je eigen gedrag het team kunt laten groeien.

 • Onderwerp opleiding Projectleider
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.300,00
 • Duur 2 dagen
Beoordeling
Projectleider - Avond

Projectleider - Avond

Voor iedereen die projecten organiseert, een projectteam wil leiden en/of wanneer je lid bent van een projectteam is de cursus Projectleider de perfecte keuze! Leid of organiseer je projecten? Ben je lid van een projectteam of voer je zelfstandig (kleine/middelgrote) …

 • Onderwerp opleiding Projectleider
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 3.350,00
 • Duur 14 dagen
Beoordeling