U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Stemacteur

Stemacteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een stemacteur? Lees de functieomschrijving.

Een stemacteur is iemand die zijn stem gebruikt om verschillende televisie of radio programma's in te spreken.

Alhoewel vroeger het beroep van voice-over en stemacteur verschilde (dit omdat de stemacteur eerst zich echt richtte op stemmen voor films of tekenfilms en hierin met zijn stem acteerde en de voice-over serieus teksten inspreekt) wordt tegenwoordig de term stemacteur voor beide beroepen gebruikt en met beide beroepen geassocieerd.

Een stemacteur is iemand die een goede stem heeft. Hij heeft zijn stem zover ontwikkelt dat hij op verschillende hoogte, tonen en snelheden kan spreken. De stemacteur gebruikt zijn stem voor het inspreken van verschillende televisieprogramma's, radioprogramma's, reclames en/of films. 

De stemacteur spreekt in de studio de tekst in voor het televisieprogramma, radioprogramma, reclame of film waarvoor hij werkt. De stemacteur kan radio en televisiereclames inspreken, kan als stemacteur dienen voor (verschillende) karakters in films of cartoons, documentaires, als voice-over voor programma's als Shownieuws of RTL Boulevard, voor serieuze documentaries en multimediaproducties of voice response systemen of apparaten als bijvoorbeeld de TomTom. Ook is de stemacteur degene die films en tekenfilms nasynchroniseert als de stemmen oorspronkelijk uit het buitenland komen.

De stemacteur heeft een goede en duidelijke stem of een bijzondere stem (waarmee hij bijvoorbeeld aparte karakters in tekenfilms voor zijn rekening kan nemen).

Vaak worden ook bekende acteurs of actrices voor tekenfilms als stemacteurs ingehuurd.

Mensen vonden ons op: Job Stemacteur, Baan Stemacteur, Stemacteur Worden, Functie-eisen Stemacteur, Verantwoordelijkheden Stemacteur, Functieprofiel Stemacteur, Wat doet een Stemacteur, Werken als Stemacteur.

Stemacteur worden: Opleiding tot stemacteur

Voor het beroep van stemacteur of voice-over is geen opleiding te volgen. Wel zijn er verschillende cursussen en workshops op het gebied van stemacteren die meestal door ervaren stemacteurs en/of voice-overs worden gegeven.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Stemacteur, Stemacteur Worden, Opleidingsniveau Stemacteur, Scholing Stemacteur, Studie Stemacteur, Bijscholing Stemacteur, Omscholing Stemacteur.

Organisaties waar een stemacteur doorgaans werkzaam is

De stemacteur werkt zowel profit als non-profit als freelancer of op vaste basis voor een televisie of radioprogramma.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Stemacteur, Stemacteur Worden, Opleidingsniveau Stemacteur, Scholing Stemacteur, Studie Stemacteur, Bijscholing Stemacteur, Omscholing Stemacteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden stemacteur

Voor het beroep van stemacteur valt geen precieze indicatie te geven; het salaris hangt volledig af van de stemacteur zelf en aan welke (en de hoeveelheid) programma's hij meewerkt.

Mensen vonden ons op: Salaris Stemacteur, Loon Stemacteur, Wat verdien je als Stemacteur, Salarisschaal Stemacteur, Salarisindicatie Stemacteur, Bonus Stemacteur, CAO Stemacteur, Brutoloon Stemacteur, Nettoloon Stemacteur, Vakantiedagen Stemacteur, Pensioen Stemacteur.

Competenties, skills & vaardigheden stemacteur

 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Aanpassingsvermogen
 • Goed ontwikkelde (of bijzondere) stem
Mensen vonden ons op: Kennis Stemacteur, Vaardigheden Stemacteur, Attitude Stemacteur, Kwalificaties Stemacteur, Competentieprofiel Stemacteur.

Boeken voor het beroep stemacteur

Wil je meer weten over het beroep stemacteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je stemacteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken stemacteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Stemacteur, Stemacteur ebooks, boek Stemacteur.

Persoonstypen stemacteur

De stemacteur is een perfectionist. Hij probeert de tekst die hij moet inspreken op een zo bijzondere, aparte of de beste manier mogelijk in te spreken om het uiteindelijke product goed af te kunnen leveren en er iets moois van te maken.

Daarnaast is de stemacteur vaak ook een levensgenieter omdat hij  van zijn hobby zijn beroep heeft weten te maken.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Stemacteur, Karakter Stemacteur.

Netwerk stemacteur

Het netwerk van de stemacteur bestaat uit zijn collega stemacteurs (als hij samen een film moet inspreken), radio en televisieproducenten/makers en/of bedrijven die hem inhuren om een stem of voice-over in te spreken voor een film, televisieprogramma of reclame en de regisseur met wie hij samenwerkt en die hem instructies en uitleg geeft als hij een film, televisieprogramma of documentaire moet inspreken. Ook heeft hij vanzelfsprekend te maken met de mensen in de opnamestudio.

Mensen vonden ons op: Collega’s Stemacteur, Medewerkers Stemacteur.

Is het beroep stemacteur iets voor jou?

Zou je graag stemacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als stemacteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Stemacteur, beroepskeuzetest Stemacteur, beroep Stemacteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden stemacteur

Het arbeidsmarktperspectief voor een stemacteur is laag. Het is moeilijk om van het werk als stemacteur rond te kunnen komen omdat er freelance met losse opdrachten wordt gewerkt en er veel stemacteurs zijn die deze opdrachten proberen te bemachtigen; hiervoor is het belangrijk dat de stemacteur met de juiste mensen in aanraking komt of ergens een vaste baan kan bemachtigen (als bijvoorbeeld voice-over voor een vast programma of stemacteur voor een langlopende tekenfilm). Ook zijn er vrij weinig doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score stemacteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep stemacteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Stemacteur, Promotie mogelijkheden Stemacteur, Carriere Stemacteur.

Solliciteren op de functie stemacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als stemacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor stemacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als stemacteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Stemacteur, CV Stemacteur, sollicitatie Stemacteur.

Interviews met stemacteur

Jakob Krabbé (31) is Stemacteur. 
 
                   
 
                                          Voice-over en stemacteur Jakob Krabbé by Paul Cupido
 
Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik heb eerst jarenlang in de media-, entertainment- en filmindustrie gewerkt in veel verschillende posities: redactie, productie, verslaggeving, item-regie, en als presentator en acteur.”
 
Heb je een speciale opleiding gevolgd om stemacteur te worden?
“Ik ben na mijn HAVO direct aan de slag gegaan in de tv- en filmwereld voor een 'praktijkstudie'. Ook heb ik verschillende acteer-workshops en cursussen gevolgd en logopedie.”
 
Hoe ziet voor jou een gem...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen stemacteur

 • Acteur
 • Televisieproducent
 • Radiomaker

Vacatures stemacteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Stemacteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Stemacteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een stemacteur is iemand die zijn stem gebruikt om verschillende televisie of radio programma's in te spreken. Alhoewel vroeger het beroep van voice-over en stemacteur verschilde (dit omdat de stemacteur eerst zich echt richtte op stemmen voor films of tekenfilms en hierin met zijn stem acteerde en de voice-over serieus teksten inspreekt) wordt tegenwoordig de term stemacteur voor beide beroepen gebruikt en met beide beroepen geassocieerd. Een stemacteur is iemand die een goede stem heeft.

Beoordeling Stemacteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Stemacteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Stemacteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

De hierboven geplaatste informatie is deels correct maar ook deels incorrect. Een stemacteur is niet iemand met een goede stem, maar iemand die met zijn stem een boodschap geloofwaardig kan overbrengen.

Er is veel werk, maar je dient bijzonder getalenteerd te zijn om dat werk te bemachtigen; enkel met een goede stem redt je het niet. 

Voor zeer uitgebreide informatie over het leukste vak ter wereld verwijzen wij graag naar onze website www.stemacteren.nl.

Door: Stemacteren.nl

Volledig mee eens.Beide eigenschappen zijn noodzakelijk.

Door: Marcel

Ik ben zeer geïnteresseerd naar mogelijkheden binnen dit vakgebied en zou graag meer info hierover willen ontvangen. Wat kan iemand mij aanraden? Graag per mail een reactie. m.vogelaar@hotmail.com

Door: Michel Vogelaar

Hallo Michel,klik hierboven eens op Springest,dan krijg je diverse cursussen te zien v.w.b.stemacteur Die zullen je ook alle inf.verstrekken ,die je denkt nodig te hebben.Sucses 

Door: Eddy

Reageer op dit beroep