Stemacteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Stemacteur? Lees de functieomschrijving.

Een stemacteur is iemand die zijn stem gebruikt om verschillende televisie of radio programma's in te spreken.

Alhoewel vroeger het beroep van voice-over en stemacteur verschilde (dit omdat de stemacteur eerst zich echt richtte op stemmen voor films of tekenfilms en hierin met zijn stem acteerde en de voice-over serieus teksten inspreekt) wordt tegenwoordig de term stemacteur voor beide beroepen gebruikt en met beide beroepen geassocieerd.

Een stemacteur is iemand die een goede stem heeft. Hij heeft zijn stem zover ontwikkelt dat hij op verschillende hoogte, tonen en snelheden kan spreken. De stemacteur gebruikt zijn stem voor het inspreken van verschillende televisieprogramma's, radioprogramma's, reclames en/of films. 

De stemacteur spreekt in de studio de tekst in voor het televisieprogramma, radioprogramma, reclame of film waarvoor hij werkt. De stemacteur kan radio en televisiereclames inspreken, kan als stemacteur dienen voor (verschillende) karakters in films of cartoons, documentaires, als voice-over voor programma's als Shownieuws of RTL Boulevard, voor serieuze documentaries en multimediaproducties of voice response systemen of apparaten als bijvoorbeeld de TomTom. Ook is de stemacteur degene die films en tekenfilms nasynchroniseert als de stemmen oorspronkelijk uit het buitenland komen.

De stemacteur heeft een goede en duidelijke stem of een bijzondere stem (waarmee hij bijvoorbeeld aparte karakters in tekenfilms voor zijn rekening kan nemen).

Vaak worden ook bekende acteurs of actrices voor tekenfilms als stemacteurs ingehuurd.

Wil je werken als Stemacteur?

Werk je al als Stemacteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Stemacteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Stemacteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Stemacteur in één oogopslag

Netwerk:

 • Televisieproducenten
 • Radiomakers
 • Bedrijven
 • Regisseurs

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Stemacteur

Wat verdient een Stemacteur?

Voor het beroep van stemacteur valt geen precieze indicatie te geven; het salaris hangt volledig af van de stemacteur zelf en aan welke (en de hoeveelheid) programma's hij meewerkt.

Salarisschaal Stemacteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Stemacteur

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Stemacteur

Hoe goed is de toekomst voor de Stemacteur? 

Het arbeidsmarktperspectief voor een stemacteur is laag. Het is moeilijk om van het werk als stemacteur rond te kunnen komen omdat er freelance met losse opdrachten wordt gewerkt en er veel stemacteurs zijn die deze opdrachten proberen te bemachtigen; hiervoor is het belangrijk dat de stemacteur met de juiste mensen in aanraking komt of ergens een vaste baan kan bemachtigen (als bijvoorbeeld voice-over voor een vast programma of stemacteur voor een langlopende tekenfilm). Ook zijn er vrij weinig doorgroeimogelijkheden.

Baankans Stemacteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Stemacteur worden: Opleidingen tot Stemacteur

Hoe word je een Stemacteur? 

Voor het beroep van stemacteur of voice-over is geen opleiding te volgen. Wel zijn er verschillende cursussen en workshops op het gebied van stemacteren die meestal door ervaren stemacteurs en/of voice-overs worden gegeven.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Stemacteur

Workshop Stemacteren Introductie
Workshop Stemacteren Introductie De beste kennismaking met het voice over vak. De WorkshopLijkt het je leuk te werken met je stem? Ben je nieuw in het vak en weet …
Meer opleidingen Stemacteur

Weet je nog niet of je Stemacteur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Stemacteur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Stemacteur

Met wie werkt een Stemacteur samen? 

Het netwerk van de stemacteur bestaat uit zijn collega stemacteurs (als hij samen een film moet inspreken), radio en televisieproducenten/makers en/of bedrijven die hem inhuren om een stem of voice-over in te spreken voor een film, televisieprogramma of reclame en de regisseur met wie hij samenwerkt en die hem instructies en uitleg geeft als hij een film, televisieprogramma of documentaire moet inspreken. Ook heeft hij vanzelfsprekend te maken met de mensen in de opnamestudio.


 • Televisieproducenten
 • Radiomakers
 • Bedrijven
 • Regisseurs
Stemacteur


Organisaties waar een Stemacteur werkzaam is

Waar werkt een Stemacteur meestal? 

De stemacteur werkt zowel profit als non-profit als freelancer of op vaste basis voor een televisie of radioprogramma.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Stemacteur

Waar kun je het beste werken als Stemacteur? Hieronder vindt je de best door de Stemacteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Stemacteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Stemacteur:

Welke competenties heeft een een Stemacteur nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Stemacteur

Wat voor persoonlijkheid heb je als Stemacteur nodig? 

De stemacteur is een perfectionist. Hij probeert de tekst die hij moet inspreken op een zo bijzondere, aparte of de beste manier mogelijk in te spreken om het uiteindelijke product goed af te kunnen leveren en er iets moois van te maken.

Daarnaast is de stemacteur vaak ook een levensgenieter omdat hij  van zijn hobby zijn beroep heeft weten te maken.

Bekijk de persoonstypen voor Stemacteur


Levensgenieter


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Stemacteur

Jakob Krabbé is stemacteur.

Ben je benieuwd wat een stemacteur allemaal doet op een dag? Jakob Krabbé vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Stemacteur

Beoordeling van het beroep Stemacteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Stemacteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Stemacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Stemacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Stemacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Stemacteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Stemacteur iets voor je?

Zou je graag Stemacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Stemacteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Stemacteur

Eddy

Hallo Michel,klik hierboven eens op Springest,dan krijg je diverse cursussen te zien v.w.b.stemacteur Die zullen je ook alle inf.verstrekken ,die je denkt nodig te hebben.Sucses 

Michel Vogelaar

Ik ben zeer geïnteresseerd naar mogelijkheden binnen dit vakgebied en zou graag meer info hierover willen ontvangen. Wat kan iemand mij aanraden? Graag per mail een reactie. m.vogelaar@hotmail.com

Stemacteren.nl

De hierboven geplaatste informatie is deels correct maar ook deels incorrect. Een stemacteur is niet iemand met een goede stem, maar iemand die met zijn stem een boodschap geloofwaardig kan overbrengen. Er is veel werk, maar je dient bijzonder getalenteerd te zijn om dat werk te bemachtigen; enkel met een goede stem redt je het niet.  Voor zeer uitgebreide informatie over het leukste vak ter wereld verwijzen wij graag naar onze website www.stemacteren.nl.

Marcel

Volledig mee eens.Beide eigenschappen zijn noodzakelijk.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar