Stemacteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Stemacteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep stemacteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je stemacteur wordt.

 

Wat is een Stemacteur?

Een stemacteur is iemand die zijn stem gebruikt om verschillende televisie of radio programma's in te spreken.

Alhoewel vroeger het beroep van voice-over en stemacteur verschilde (dit omdat de stemacteur eerst zich echt richtte op stemmen voor films of tekenfilms en hierin met zijn stem acteerde en de voice-over serieus teksten inspreekt) wordt tegenwoordig de term stemacteur voor beide beroepen gebruikt en met beide beroepen geassocieerd.

Een stemacteur is iemand die een goede stem heeft. Hij heeft zijn stem zover ontwikkelt dat hij op verschillende hoogte, tonen en snelheden kan spreken. De stemacteur gebruikt zijn stem voor het inspreken van verschillende televisieprogramma's, radioprogramma's, reclames en/of films. 

De stemacteur spreekt in de studio de tekst in voor het televisieprogramma, radioprogramma, reclame of film waarvoor hij werkt. De stemacteur kan radio en televisiereclames inspreken, kan als stemacteur dienen voor (verschillende) karakters in films of cartoons, documentaires, als voice-over voor programma's als Shownieuws of RTL Boulevard, voor serieuze documentaries en multimediaproducties of voice response systemen of apparaten als bijvoorbeeld de TomTom. Ook is de stemacteur degene die films en tekenfilms nasynchroniseert als de stemmen oorspronkelijk uit het buitenland komen.

De stemacteur heeft een goede en duidelijke stem of een bijzondere stem (waarmee hij bijvoorbeeld aparte karakters in tekenfilms voor zijn rekening kan nemen).

Vaak worden ook bekende acteurs of actrices voor tekenfilms als stemacteurs ingehuurd.

Past het beroep Stemacteur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Stemacteur?

Werk je al als Stemacteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Stemacteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Stemacteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Stemacteur in één oogopslag

Netwerk:

 • Televisieproducenten
 • Radiomakers
 • Bedrijven
 • Regisseurs

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Stemacteur

Wat verdient een Stemacteur?

Voor het beroep van stemacteur valt geen precieze indicatie te geven; het salaris hangt volledig af van de stemacteur zelf en aan welke (en de hoeveelheid) programma's hij meewerkt.

Salarisschaal Stemacteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Stemacteur

Er zijn geen vacatures Stemacteur aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Stemacteur in werkt.

Meer weten over de sector waar een Stemacteur in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Stemacteur

Wat zijn de baankansen voor een Stemacteur?

Het arbeidsmarktperspectief voor een stemacteur is laag. Het is moeilijk om van het werk als stemacteur rond te kunnen komen omdat er freelance met losse opdrachten wordt gewerkt en er veel stemacteurs zijn die deze opdrachten proberen te bemachtigen; hiervoor is het belangrijk dat de stemacteur met de juiste mensen in aanraking komt of ergens een vaste baan kan bemachtigen (als bijvoorbeeld voice-over voor een vast programma of stemacteur voor een langlopende tekenfilm). Ook zijn er vrij weinig doorgroeimogelijkheden.

De actuele kans op werk voor een Stemacteur

De kans op werk voor het beroep Stemacteur is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Stemacteur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Stemacteur worden: Opleidingen tot Stemacteur

Wil je Stemacteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Stemacteur.

Hoe word je een Stemacteur? 

Voor het beroep van stemacteur of voice-over is geen opleiding te volgen. Wel zijn er verschillende cursussen en workshops op het gebied van stemacteren die meestal door ervaren stemacteurs en/of voice-overs worden gegeven. Een voorbeeld van een opleiding tot Stemacteur is de voice-over coach workshop.

De 4 best beoordeelde opleidingen tot Stemacteur

Stemacteur / Voice-Over Online Workshop Basic
In deze Online Voice-Over Workshop zul je binnen 30 dagen klaargestoomd worden om te starten als voice-over / stemacteur. Daarnaast ontdek je alle geheimen van de voice-over wereld en leer …
Stemacteur / Voice-Over Online Workshop Basic
Stemacteur / Voice-Over Online Workshop Basic Pro
In deze Online Voice-Over Workshop zul je binnen 30 dagen klaargestoomd worden om te starten als voice-over / stemacteur. Daarnaast ontdek je alle geheimen van de voice-over wereld en leer …
Stemacteur / Voice-Over Online Workshop Basic Pro
Stemacteur / Voice-Over Online Workshop Basic VIP
In deze Online Voice-Over Workshop zul je binnen 30 dagen klaargestoomd worden om te starten als voice-over / stemacteur. Daarnaast ontdek je alle geheimen van de voice-over wereld en leer …
Stemacteur / Voice-Over Online Workshop Basic VIP
SVH Leermeester Theorie
Theorie examen SVH Leermeester Het examen SVH Leermeester bestaat uit drie onderdelen: - Theorie - Coachen & Begeleiden - Portfolio Wanneer alle drie de onderdelen met een voldoende worden afgerond …
SVH Leermeester Theorie

Omscholen tot Stemacteur

Als je je wilt omscholen tot Stemacteur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Stemacteur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Stemacteur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Stemacteur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Stemacteur

Als je Stemacteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Stemacteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Stemacteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Stemacteur?

Competenties en Vaardigheden Stemacteur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Stemacteur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Stemacteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Stemacteur

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Stemacteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Stemacteur. Als Stemacteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Stemacteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Stemacteur

Vakkennis voor een Stemacteur

Het is voor een Stemacteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Stemacteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Stemacteur


Werkervaring Stemacteur

Het is voor een startend Stemacteur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Stemacteur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Stemacteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Stemacteur

Met wie werkt een Stemacteur samen? 

Het netwerk van de stemacteur bestaat uit zijn collega stemacteurs (als hij samen een film moet inspreken), radio en televisieproducenten/makers en/of bedrijven die hem inhuren om een stem of voice-over in te spreken voor een film, televisieprogramma of reclame en de regisseur met wie hij samenwerkt en die hem instructies en uitleg geeft als hij een film, televisieprogramma of documentaire moet inspreken. Ook heeft hij vanzelfsprekend te maken met de mensen in de opnamestudio.


 • Televisieproducenten
 • Radiomakers
 • Bedrijven
 • Regisseurs
Stemacteur


Organisaties waar een Stemacteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Stemacteur meestal werkt.

Waar werkt een Stemacteur?

De stemacteur werkt zowel profit als non-profit als freelancer of op vaste basis voor een televisie of radioprogramma.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Stemacteur

Waar kun je het beste werken als Stemacteur? Hieronder vind je de best door de Stemacteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Stemacteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Stemacteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Stemacteur.

Welke competenties heeft een Stemacteur nodig?

Een Stemacteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Stemacteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Stemacteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Stemacteur nodig? 

De stemacteur is een perfectionist. Hij probeert de tekst die hij moet inspreken op een zo bijzondere, aparte of de beste manier mogelijk in te spreken om het uiteindelijke product goed af te kunnen leveren en er iets moois van te maken.

Daarnaast is de stemacteur vaak ook een levensgenieter omdat hij  van zijn hobby zijn beroep heeft weten te maken.

Bekijk de persoonstypen voor Stemacteur


Levensgenieter


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Stemacteur

Jakob Krabbé is stemacteur.

Ben je benieuwd wat een stemacteur allemaal doet op een dag? Jakob Krabbé vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Stemacteur

Beoordeling van het beroep Stemacteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Stemacteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Stemacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Stemacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Stemacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Stemacteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Stemacteur iets voor je?

Zou je graag Stemacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Stemacteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Stemacteur

Eddy

Hallo Michel,klik hierboven eens op Springest,dan krijg je diverse cursussen te zien v.w.b.stemacteur Die zullen je ook alle inf.verstrekken ,die je denkt nodig te hebben.Sucses 

Michel Vogelaar

Ik ben zeer geïnteresseerd naar mogelijkheden binnen dit vakgebied en zou graag meer info hierover willen ontvangen. Wat kan iemand mij aanraden? Graag per mail een reactie. m.vogelaar@hotmail.com

Stemacteren.nl

De hierboven geplaatste informatie is deels correct maar ook deels incorrect. Een stemacteur is niet iemand met een goede stem, maar iemand die met zijn stem een boodschap geloofwaardig kan overbrengen. Er is veel werk, maar je dient bijzonder getalenteerd te zijn om dat werk te bemachtigen; enkel met een goede stem redt je het niet.  Voor zeer uitgebreide informatie over het leukste vak ter wereld verwijzen wij graag naar onze website www.stemacteren.nl.

Marcel

Volledig mee eens.Beide eigenschappen zijn noodzakelijk.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar