Barista worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Barista worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Barista worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Barista? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Barista goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Barista?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Barista wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Barista.

Alles over hoe je Barista kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Barista?

De meeste werkgevers vereisen werkervaring of een SCA diploma. Eigenlijk draait het vooral om oefenen en zal je vooral zelf moeten uitzoeken hoe het zit. Tijdens een tweedaagse SCA cursus of training maak je alleen kennis met de basisbeginselen. Vervolgens zal je zelf aan de slag moeten gaan, dat betekent veel informatie opzoeken, video’s bekijken en elke dag nieuwe dingen leren.

Welke vaardigheden heb je nodig om Barista te worden?

Om Barista te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Barista zijn Oog voor detail, Zorgvuldigheid en Nauwkeurigheid. Ook zijn Vernieuwend zijn, Verbeeldingskracht en Creatief denken belangrijke vaardigheden als je Barista wilt worden. Verder zijn Vriendelijkheid, Respectvol en Dienstverlenendheid ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Barista te worden?

Als je Barista wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Barista

  • Accuratesse
  • Innovatief
  • Klantgerichtheid
  • Kritisch
  • Presenteren
  • Uitdrukkingsvaardigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Barista te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Barista te worden zijn Optimisme, Energiek en Vindingrijkheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel.


Met welke persoonstypen kun je Barista worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Barista. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Barista zijn de Levensgenieter en de Perfectionist.

Persoonstypen die passen bij een Barista zijn Levensgenieter en Perfectionist.

Een goede Barista onderscheidt zich door zijn passie voor koffie. Zijn passie is de basis voor zijn kennis en enthousiasme. Ook is de Barista optimistisch en zit hij vol ideeën (Levensgenieter).

Tevens is een Barista heel nauwkeurig. Om precies de juiste koffie te serveren, moeten de hoeveelheden van elk ingrediënt precies kloppen, evenals de bereidingsmethode. De Barista is veeleisend en een echte streber (Perfectionist).

 

Opleiding Barista

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Barista kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Barista. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Barista. Maar ook cursussen en trainingen voor de Barista.

Top 5 opleidingen Barista

Barista
Word een echte koffiekenner met Barista cursus van NHA. Van het zetten van een perfect kopje koffie tot professioneel koffie proeven. Word een echte koffiekenner met de Barista cursus Kun
Barista
Barista
Ontdek je passie voor koffie en word barista! Ben jij een echte koffieleut? Lijkt het je geweldig om te werken als Barista? Zet je koffiezetapparaat dan maar aan de kant …
Barista
Koffie, basiskennis Barista.
Ontdek de cursus ‘Koffie, basiskennis Barista.' van Studdy! Studdy is dé leukste en grootste online leeromgeving van Nederland. Met de aanschaf van deze cursus krijg jij 1 jaar lang toegang …
Koffie, basiskennis Barista.
Master Barista Program (koffie, MBP) & Theesommelier Opleiding (TSO)
Het Master Barista Program is ons premium opleidingstraject tot Master Barista. Tijdens het opleidingstraject van een jaar leer je in twaalf cursusdagen alle facetten van koffie en het vak van …
Master Barista Program (koffie, MBP) & Theesommelier Opleiding (TSO)
Master Barista Program leerjaar 2 (koffie) + Theesommelier Opleiding leerjaar 2 (thee)
Master Barista Program leerjaar 2 Dacht je al veel van koffie te weten en goed bezig te zijn als Barista? Dan doen wij er nog een schepje bovenop. Want na …
Master Barista Program leerjaar 2 (koffie) + Theesommelier Opleiding leerjaar 2 (thee)

Omscholen tot Barista

Hoe kan je omscholen tot Barista? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Barista zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Barista

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Barista?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Barista. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Barista?

Als je wilt omscholen tot Barista is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Barista

Wat verdient een Barista? Het salaris van een Barista begint bij €1860,- bruto per maand. Een ervaren Barista verdient tot maximaal €2750,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Interview met een Barista

Frank Raveling is barista.

Ben je benieuwd wat een barista allemaal doet op een dag? Frank Raveling is barista en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Barista

Alle opleidingen Barista

Lean Yellow Belt op Locatie

Lean Yellow Belt op Locatie

Onze Lean Six Sigma Yellow Belt is opgezet met de gedachte dat alle theorie moet worden gekoppeld aan een spelelement. Deelnemers ervaren dit als zeer plezierig. De training ziet er als volgt uit. 1. Introductie continu verbeteren 2. Basis intro …

  • Onderwerp opleiding Barista
  • Lesmethode In-company / Maatwerk
  • Prijs € 386,67
  • Duur 8 uren