Beroepskeuzeadviseur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Beroepskeuzeadviseur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Beroepskeuzeadviseur. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Beroepskeuzeadviseur nodig heeft.Wat doet een Beroepskeuzeadviseur? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Beroepskeuzeadviseur?

Als Beroepskeuzeadviseur ondersteun je mensen bij het kiezen van een beroep en carrièrepad. Je zal altijd als eerste beginnen met vragen aan cliënten waarvoor ze precies advies willen inwinnen. Pas dan kan je namelijk bepalen hoe je het advies gaat inkleden en welke aspecten er aan bod moeten komen. Je moet dus goed doorvragen om inzicht te krijgen in de vraag of problemen die cliënt heeft. Alleen zo kan je een cliënt helpen uitvinden wat hij of zij wil.

Om een nog beter overzicht te krijgen laat je je cliënt vaak ook een beroepskeuzetest invullen. Weet een cliënt ongeveer wat hij of zij wil dan ga je onderzoeken of dit ook haalbaar is. Je kijkt hier als Beroepskeuzeadviseur naar de competenties van de cliënt en naar fysieke mogelijkheden. Soms kan een cliënt namelijk lichamelijke beperkingen hebben waardoor het uitoefenen van een bepaald beroep niet haalbaar is. Na gesprekken te hebben gevoerd met je cliënt kom je tot je advies en maak je een rapport met daarin de belangrijkste conclusies die uit de gesprekken naar voren zijn gekomen. Ook kan je als Beroepskeuzeadviseur trainingen geven die cliënten meer mogelijkheden moeten bieden op de arbeidsmarkt, zoals het verkennen van de arbeidsmarkt of hoe je te gedragen tijdens sollicitaties.

Past het beroep Beroepskeuzeadviseur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Beroepskeuzeadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Beroepskeuzeadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Beroepskeuzeadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Beroepskeuzeadviseur per ervaringsniveau

junior Beroepskeuzeadviseur vacatures startend Beroepskeuzeadviseur vacatures senior Beroepskeuzeadviseur vacatures beginnend Beroepskeuzeadviseur vacatures trainee Beroepskeuzeadviseur vacatures leidinggevend Beroepskeuzeadviseur vacatures medior Beroepskeuzeadviseur vacatures aankomend Beroepskeuzeadviseur vacatures ervaren Beroepskeuzeadviseur vacatures leerling Beroepskeuzeadviseur vacatures vacatures omscholen tot Beroepskeuzeadviseur vacatures opleiding tot Beroepskeuzeadviseur

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Beroepskeuzeadviseur

Wat verdient een Beroepskeuzeadviseur?

Als Beroepskeuzeadviseur ligt je gemiddelde inkomen zo rond de €2200 bruto per maand. Dit salaris is wel zeer afhankelijk van je ervaring en het bedrijf waarvoor je werkzaam bent. Ben je namelijk bij een CWI werkzaam dan zul je vaak minder verdinen dan bij een consultancybureau. De secundaire arbeidsvoorwaarden zullen ook sterk verschillen per bedrijf. Het ene bedrijf zal namelijk wel een auto van de zaak aanbieden terwijl een ander bedrijf dat misschien niet doet en alleen vakantiedagen vergoedt.

Salarisschaal Beroepskeuzeadviseur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Beroepskeuzeadviseur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Beroepskeuzeadviseur


Bekijk het salaris Beroepskeuzeadviseur per ervaringsniveau

Salaris junior Beroepskeuzeadviseur Wat verdient een startend Beroepskeuzeadviseur? Wat is het loon senior Beroepskeuzeadviseur? beginnend Beroepskeuzeadviseur salaris Maximaal salaris trainee Beroepskeuzeadviseur Hoeveel verdient een leidinggevend Beroepskeuzeadviseur? Wat is het salaris van een medior Beroepskeuzeadviseur? Salaris aankomend Beroepskeuzeadviseur Wat verdient een ervaren Beroepskeuzeadviseur? Welk salaris krijgt een leerling Beroepskeuzeadviseur?


Beroepskeuzeadviseur worden: Opleidingen tot Beroepskeuzeadviseur

Wil je Beroepskeuzeadviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Beroepskeuzeadviseur.

Hoe word je een Beroepskeuzeadviseur? 

Omdat Beroepskeuzeadviseur geen beschermd beroep is mag iedereen de titel voeren. Het is daarentegen wel een beroep waarvoor je in elk geval een HBO opleiding nodig hebt wil je professioneel over kunnen komen. Een goede HBO opleiding is bijvoorbeeld Personeel en Arbeid of Psychologie met een specialisatie in de richting van Loopbaanadvies. Het kan verstandig om na je opleiding eerst in dienst te gaan bij een P&O afdeling of een uitzendbureau om ervaring op te doen. Dit is belangrijk omdat je zo de mensen beter kan adviseren. Je hebt die ervaring namelijk nodig om je beter te inleven in cliënten.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Beroepskeuzeadviseur

Er zijn geen opleidingen Beroepskeuzeadviseur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Beroepskeuzeadviseur in werkt

Bekijk alle opleidingen Uitzendbureaus & Werving & Selectie


Beroepskeuzeadviseur worden: Omscholen tot Beroepskeuzeadviseur

Als je je wilt omscholen tot Beroepskeuzeadviseur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Beroepskeuzeadviseur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Beroepskeuzeadviseur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Beroepskeuzeadviseur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Beroepskeuzeadviseur

Als je Beroepskeuzeadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Beroepskeuzeadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Beroepskeuzeadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Beroepskeuzeadviseur?


Competenties en Vaardigheden Beroepskeuzeadviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Beroepskeuzeadviseur.

Welke competenties heeft een Beroepskeuzeadviseur nodig?

Een Beroepskeuzeadviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Coachen
Coachen

Wat betekent de competentie coachen? De competentie coachen heeft de steekwoorden: motiveren, leiderschap, assertiviteit, luisteren

Omschrijving

In teamverband kunnen deze mensen ervoor zorgen dat taken voltooid worden. De coach motiveert anderen, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. De coach is betrokken en wil het beste voor zichzelf en voor de ander. Deze mensen luisteren goed en proberen de juiste vragen te stellen. Op die manier proberen ze anderen een bepaalde ontwikkeling door te laten maken.

Sterke punten
De coaches kunnen anderen vaak goed inspireren en motiveren. Bij tegenslagen zijn dit de mensen die het team en de werkzaamheden weer op gang krijgen. Ze motiveren niet alleen, maar zijn over het algemeen ook goede leiders. Ze kunnen mensen aansturen en begeleiden. Daarnaast zijn deze coaches over het algemeen betrouwbaar en willen ze iedereen graag helpen. Deze mensen zijn vaak zelfverzekerd en willen het beste voor zichzelf en voor de ander.

Zwakke punten
Het is mogelijk dat de betrokkenheid van de coach zo groot wordt, dat de prioriteiten op verkeerde aspecten komen te liggen. Deze grote betrokkenheid kan ervoor zorgen dat anderen zich gecontroleerd voelen.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Sensitiviteit
Sensitiviteit

Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect

Omschrijving

Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.

Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.

Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.

Vaardigheden Beroepskeuzeadviseur

 • Luisteren
 • Geduld
 • Feedback geven
 • Stimuleren
 • Vragen stellen
 • Kansen zien
 • Contacten leggen
 • Inlevingsvermogen
 • Respectvol
 • Verbanden leggen
 • Creatief denken
 • Verbeeldingskracht

Persoonlijkheid en Eigenschappen Beroepskeuzeadviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Beroepskeuzeadviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Beroepskeuzeadviseur nodig? 

Als Beroepskeuzeadviseur is het belangrijk om analytisch te zijn. Je moet namelijk goed de problemen van de cliënten kunnen inzien en de hoofdzaken van de bijzaken weten te onderscheiden. Verder is het ook erg belangrijk als Beroepskeuzeadviseur om objectief te blijven, om te zorgen dat je een zo goed mogelijk advies kan geven (Waarnemer). Verder is het ook erg belangrijk dat je ijverig en gedreven bent om te zorgen dat je je werk als Beroepskeuzeadviseur zo goed mogelijk kan uitvoeren (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Beroepskeuzeadviseur


Eigenschappen Beroepskeuzeadviseur

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Beroepskeuzeadviseur

Wat zijn de baankansen voor een Beroepskeuzeadviseur?

Over het arbeidsmarktperspectief van een Beroepskeuzeadviseur is weinig bekend. Over het algemeen zal dit redelijk gemiddeld zijn. Wel is het zo dat er de laatste jaren meer vraag naar is omdat mensen dus vaker gaan twijfelen over hun verdere loopbaan en hun beroep, dit komt vooral omdat er steeds meer aanbod is in beroepen. De doorgroeimogelijkheden van een Beroepskeuzeadviseur zijn redelijk beperkt, je zal wel eventueel een managementfunctie kunnen bekleden binnen een bedrijf op het gebied van Personeel & Arbeid, zeker als je de vooropleiding HBO Personeel&Arbeid hebt afgerond. Voor andere mogelijkheden binnen die sector zal vaak een extra opleiding of cursus nodig  zijn.

De actuele kans op werk voor een Beroepskeuzeadviseur

Het beroep Beroepskeuzeadviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Specialisten arbeid, loopbaanontwikkeling en personeelszaken. De kans op werk voor de beroepsfamilie Specialisten arbeid, loopbaanontwikkeling en personeelszaken is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Beroepskeuzeadviseur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Beroepskeuzeadviseur

Je kunt als Beroepskeuzeadviseur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Beroepskeuzeadviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Specialisten arbeid, loopbaanontwikkeling en personeelszaken. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Beroepskeuzeadviseur


Organisaties waar een Beroepskeuzeadviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Beroepskeuzeadviseur meestal werkt.

Waar werkt een Beroepskeuzeadviseur?

Als Beroepskeuzeadviseur ben je vaak werkzaam bij een CWI , reïntegratiebureau of een bedrijf in P&O. Dit zijn allemaal bedrijven gelegen in de profit sector. Je kunt ook je eigen bedrijf hebben. Bij deze verschillende bedrijven heb je ook verschillende werkzaamheden, zo zal je bij een reïntegratiebureau bredere taken hebben en zal je werk bij een P&O bedrijf vooral gericht zijn op de HR aspecten van je baan.

Meer weten over werken in de Human Resource Management (HR)?

Bekijk werken in Human Resource Management (HR)

Netwerk Beroepskeuzeadviseur

Met wie werkt een Beroepskeuzeadviseur samen? 

Je cliënten zijn je voornaamste netwerk. Hier breng je een groot deel van je dag mee door en zij zijn ook vaak de leveranciers van nieuwe cliënten. Andere Beroepskeuzeadviseurs of loopbaanadviseurs kunnen ook behoren tot je netwerk maar hier zul je niet veel nieuwe cliënten door werven. Soms kan het ook zijn dat je contacten hebt binnen de sector Personeel & Arbeid of de wervingssector. Ben je werkzaam in een reïntegratiebedrijf dan kan het ook zijn dat je samenwerkt met bedrijfsartsen of psychologen om een cliënt echt goed op weg te kunnen helpen.


 • Cliënten
Beroepskeuzeadviseur

Interview met een Beroepskeuzeadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Beroepskeuzeadviseur in één oogopslag

Netwerk:

 • Cliënten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar