Biotechnoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Biotechnoloog? Lees de functieomschrijving.

De Biotechnoloog gebruikt technologie om de bouwstoffen van mens, plant en dier te onderzoeken en manipuleren. De focus van de Biotechnoloog bestaat sinds de ontdekking van DNA uit genetische modificatie, al kan iemand die dieren fokt zichzelf ook een Biotechnoloog noemen. Deze zorgt er immers voor dat alleen wenselijke eigenschappen doorgegeven worden en anderen onderdrukt. Het werk van de Biotechnoloog zoals dat tegenwoordig gedefinieerd wordt, vindt voornamelijk plaats in een laboratorium.

Het is de taak van de Biotechnoloog om de specifieke genen te localiseren die ervoor zorgen dat specifieke vaardigheden ontwikkeld worden. Bijvoorbeeld het achterhalen van cellen in het DNA die de zoete smaak van gras bepalen. Deze worden vervolgens in ander gras zo gemanipuleerd dat ook dit gras zoeter smaakt. Om dit soort onderzoek en modificaties bij dieren of mensen te kunnen doen, heeft de Biotechnoloog toestemming nodig van een ethische commissie. Dit waarborgt de kwaliteit en levensstandaard van levende wezens. Veel Biotechnologen leggen zich toe op de ontwikkeling van medicijnen.

Omdat de bouwstoffen van een organisme zo klein en precair zijn, moet een Biotechnoloog goed op details kunnen letten en heel precies met onderzoeksmateriaal omgaan. In een laboratoriumkan het zijn dat een Biotechnoloog andere mensen het daadwerkelijke onderzoek laat doen, maar een zeker technisch inzicht is altijd nodig. Verder is het belangrijk voor een Biotechnoloog om de laatste ontwikkelingen in zijn vakgebied in de gaten te houden, omdat de Biotechnologie zich snel verder ontwikkelt. De Biotechnoloog moet dus zowel onderzoek kunnen opzetten en doen, als leiding kunnen geven en ook nog eens veranderingen buiten het laboratorium vertalen naar aanpassingen in onderzoek.

Wil je werken als Biotechnoloog?

Werk je al als Biotechnoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Biotechnoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Biotechnoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Biotechnoloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Laborant
 • Managers
 • Bioloog
 • Biotechnoog

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €5555

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Biotechnoloog

Wat verdient een Biotechnoloog?

Biotechnologen kunnen in verschillende sectoren aan het werk. Bij de overheid begint men meestal met een salaris van rond de €2000, wat kan oplopen tot €5555n In de farmaceutische industrie kan dit zelfs nog hoger worden. De arbeidsvoorwaarden verschillen ook per sector.

Salarisschaal Biotechnoloog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Biotechnoloog

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Biotechnoloog

Hoe goed is de toekomst voor de Biotechnoloog? 

Biotechnologie is een vakgebied dat zich snel ontwikkelt en de Biotechnoloog kan in verschillende sectoren onderzoek gaan doen. De arbeidsmarkt is daarom gunstig. Daarnaast begint de Biotechnoloog al in een leidinggevende functie en is het goed mogelijk om in een bedrijf door te groeien.

Baankans Biotechnoloog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Biotechnoloog worden: Opleidingen tot Biotechnoloog

Hoe word je een Biotechnoloog? 

Een opleiding in Biotechnologie op HBO of WO niveau leidt tot een carrière als Biotechnoloog. Soortgelijke opleidingen, zoals Life Sciences met technologie zijn alternatieve routes.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Biotechnoloog

Meer opleidingen Biotechnoloog

Weet je nog niet of je Biotechnoloog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Biotechnoloog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Biotechnoloog

Met wie werkt een Biotechnoloog samen? 

De laboranten waarover de Biotechnoloog leiding heeft, vormen zijn meest directe omgeving. Daarnaast zijn de managers waarmee de Biotechnoloog samenwerkt belangrijk, voor feedback, overleg, en opdrachtgeving. Voor nieuws en wetenschappelijke ontwikkelingen is het belangrijk dat een Biotechnoloog met collega's en andere vakmensen in contact blijft.


 • Laborant
 • Managers
 • Bioloog
 • Biotechnoog
Biotechnoloog


Organisaties waar een Biotechnoloog werkzaam is

Waar werkt een Biotechnoloog meestal? 

De Biotechnoloog kan voor de overheid of op de Universiteit werken, maar ook in de farmaceutische industrie of de milieusector terecht komen. Overal waar sprake is van biomanipulatie kan een Biotechnoloog aan de slag. Hij komt in ieder geval altijd op de onderzoeksafdeling terecht, waardoor het werk vooral plaats vindt in het laboratorium.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Biotechnoloog

Waar kun je het beste werken als Biotechnoloog? Hieronder vindt je de best door de Biotechnoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Biotechnoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Biotechnoloog:

Welke competenties heeft een een Biotechnoloog nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Biotechnoloog

Wat voor persoonlijkheid heb je als Biotechnoloog nodig? 

De Biotechnoloog moet een hoge graad van perfectionisme bezitten om een zo goed mogelijk onderzoek op te kunnen zetten, dat bovendien ethisch verantwoord is, en daarmee baanbrekende resultate neer te zetten (Perfectionist). Verder is het belangrijk dat een Biotechnoloog zich goed kan concentreren, ook op de meest miniscule veranderingen om zo het goede verloop van het onderzoek te waarborgen (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Biotechnoloog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Biotechnoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Biotechnoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Biotechnoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Biotechnoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Biotechnoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Biotechnoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Biotechnoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Biotechnoloog iets voor je?

Zou je graag Biotechnoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Biotechnoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Biotechnoloog

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar