Boordwerktuigkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Boordwerktuigkundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep boordwerktuigkundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je boordwerktuigkundige wordt.

Wat is een Boordwerktuigkundige?

Een boordwerktuigkundige (Engels: flight engineer) is de persoon die aan boord van vliegtuigen, luchtschepen en bepaalde typen helicopters verantwoordelijk is voor het functioneren van alle technische systemen. Dit houdt in dat de boordwerktuigkundige voor de vlucht alle systemen controleert, deze systemen tijdens de vlucht in de gaten houdt en de piloten in geval van nood assisteert en adviseert.

De technische systemen (luchtdruksysteem, brandstofsysteem, motoren, enzovoorts) worden in steeds meer vliegtuigen bestuurd door software (ECAM, EICAS). De software is zelfs in staat technische problemen te verhelpen, het is enkel nog aan de piloten om te controleren of de computer zijn werk goed gedaan heeft. Als gevolg hiervan is het beroep van boordwerktuigkundige een uitstervend beroep. In Nederland zijn er maar weinig boordwerktuigkundigen meer werkzaam, en vaak zijn deze dan ook in dienst bij buitenlandse vliegtuigmaatschappijen. De vliegtuigen waarvoor een boordwerktuigkundige vereist is worden wereldwijd langzaam maar zeker vervangen, en hoewel minder rijke landen voorlopig nog zeker zullen blijven vliegen met deze vliegtuigen zullen, zodra deze onbruikbaar raken, ook deze vervangen worden door geautomatiseerde toestellen en zal het beroep van boordwerktuigkundige geheel verdwijnen.

Wil je werken als Boordwerktuigkundige?

Werk je al als Boordwerktuigkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Boordwerktuigkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Boordwerktuigkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Boordwerktuigkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Maintenance engineer
 • Piloot
 • Co-piloot
 • Gezagvoerder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Boordwerktuigkundige

Wat verdient een Boordwerktuigkundige?

Gezien er voor Nederlandse (takken van) bedrijven al sinds 2008 geen boordwerktuigkundigen meer werkzaam zijn is er over de salarissen van boordwerktuigkundigen in Nederland geen salarisinformatie beschikbaar.

Salarisschaal Boordwerktuigkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Boordwerktuigkundige

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Boordwerktuigkundige

Wat is de toekomst van Boordwerktuigkundige?

Gezien het feit dat het beroep van boordwerktuigkundige in Nederland niet meer bestaat kunnen arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als slecht aangevinkt worden.

Baankans Boordwerktuigkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Boordwerktuigkundige worden: Opleidingen tot Boordwerktuigkundige

Wil je boordwerktuigkundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Boordwerktuigkundige? 

In Nederland bestaan enkele hbo’s luchtvaarttechniek. Met een diploma hiervan kan het beroep van boordwerktuigkundige uitgeoefend worden. Ook met een diploma werktuigbouwkunde (aangeboden door bijna alle hbo’s in Nederland) kan het beroep uitgeoefend worden.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Boordwerktuigkundige

Meer opleidingen Boordwerktuigkundige

Weet je nog niet of je Boordwerktuigkundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Boordwerktuigkundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Boordwerktuigkundige

Met wie werkt een Boordwerktuigkundige samen? 

De boordwerktuigkundige communiceert gedurende de reis met de piloten: de gezagvoerder en de co-piloot. Verder communiceert hij met het technisch personeel op de luchthaven, en met andere boordwerktuigkundigen.


 • Maintenance engineer
 • Piloot
 • Co-piloot
 • Gezagvoerder
Boordwerktuigkundige


Organisaties waar een Boordwerktuigkundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Boordwerktuigkundige meestal werkt.

Waar werkt een Boordwerktuigkundige?

De boordwerktuigkundige werkt voor een vliegtuigmaatschappij.

Meer weten over werken in de Technisch?

Bekijk werken in Technisch

Best beoordeelde werkgevers Boordwerktuigkundige

Waar kun je het beste werken als Boordwerktuigkundige? Hieronder vind je de best door de Boordwerktuigkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Boordwerktuigkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Boordwerktuigkundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Boordwerktuigkundige.

Welke competenties heeft een Boordwerktuigkundige nodig?

Een Boordwerktuigkundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Boordwerktuigkundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Boordwerktuigkundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Boordwerktuigkundige nodig? 

De boordwerktuigkundige is een Waarnemer: de boordwerktuigkundige houdt zich bezig met technische details, en het oplossen van technische problemen geeft hem of haar voldoening. Hiernaast moet de boordwerktuigkundige snel en direct kunnen reageren, en een hoge kwaliteitsstandaard hebben. Het voorspoedig voorlopen van een reis kan van zijn functioneren afhangen. Dit maakt de boordwerktuigkundige eveneens een Perfectionist.

Bekijk de persoonstypen voor Boordwerktuigkundige


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Boordwerktuigkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Boordwerktuigkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Boordwerktuigkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Boordwerktuigkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Boordwerktuigkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Boordwerktuigkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Boordwerktuigkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Boordwerktuigkundige iets voor je?

Zou je graag Boordwerktuigkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Boordwerktuigkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Boordwerktuigkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar