Bouwkundig adviseur worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Bouwkundig adviseur worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Bouwkundig adviseur worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Bouwkundig adviseur? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Bouwkundig adviseur goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Bouwkundig adviseur?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Bouwkundig adviseur wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Bouwkundig adviseur.

Alles over hoe je Bouwkundig adviseur kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Bouwkundig adviseur?

Om bouwkundig adviseur te worden zal men eerst een HBO of WO opleiding Bouwkunde af dienen te ronden.

Welke vaardigheden heb je nodig om Bouwkundig adviseur te worden?

Om Bouwkundig adviseur te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Bouwkundig adviseur zijn Zorgvuldigheid, Consequent handelen en Gestructureerd werken. Ook zijn Oog voor detail, Nauwkeurigheid en Doorzettingsvermogen belangrijke vaardigheden als je Bouwkundig adviseur wilt worden. Verder zijn Ambitie, Betrouwbaarheid en Loyaliteit ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Bouwkundig adviseur te worden?

Als je Bouwkundig adviseur wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Bouwkundig adviseur

 • Accuratesse
 • Analytisch
 • Discipline
 • Integriteit
 • Klantgerichtheid
 • Omgaan met details
 • Onafhankelijkheid
 • Oordeelsvorming
 • Plannen en organiseren

Welke eigenschappen heb je nodig om Bouwkundig adviseur te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Bouwkundig adviseur te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Bouwkundig adviseur worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Bouwkundig adviseur. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Bouwkundig adviseur zijn de Perfectionist en de Waarnemer.

Als bouwkundig adviseur weet men alle relevante details over een huis te ontdekken en is men er op gericht om diens werk zo accuraat mogelijk te voldoen, waarbij indien nodig alles een tweede of zelfs derde keer gecheckt kan worden (Perfectionist). Bij deze inspectie zal men een grote kennis van de integriteit van huizen nodig hebben, en precies weten waar er getest moet worden om mogelijke risico's te kunnen vinden. Alles wordt met een vakkundig oog in beschouwing genomen (Waarnemer).

Opleiding Bouwkundig adviseur

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Bouwkundig adviseur kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Bouwkundig adviseur. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Bouwkundig adviseur. Maar ook cursussen en trainingen voor de Bouwkundig adviseur.

Top 5 opleidingen Bouwkundig adviseur

Bouwkunde
Bouwkunde is overal. Je krijgt ermee te maken als je je eigen huis wilt gaan verbouwen, als je werkzaam bent als (binnenhuis-)architect, behandelend ambtenaar voor vergunningsaanvragen, of als interieuradviseur. De …
Bouwkunde
Bouwkunde voor installatietechnici
De cursus geeft werktuigkundigen en elektrotechnici binnen de installatietechniek, door gevoel te kweken voor begrippen en vuistregels, inzicht en kennis van Bouwkunde. In de dagelijkse praktijk krijgen zowel de installatieadviseur …
Bouwkunde voor installatietechnici
Module Bouwkunde-B (Opleiding Makelaar)
Bouwkunde-B voor de Makelaar De cursus Bouwkunde-B bereidt u voor op het examen Tekening- en besteklezen. Met name dit onderdeel wordt van oudsher vaak als moeilijk ervaren binnen de opleiding. …
Module Bouwkunde-B (Opleiding Makelaar)
Module Bouwkunde-A (Opleiding Makelaar)
Cursus Bouwkunde-A voor de Makelaar De module Bouwkunde-A wordt vaak afgelegd ter voorbereiding op Bouwkunde-B. Dit is evenwel niet verplicht en u mag deze examens ook in een andere volgorde …
Module Bouwkunde-A (Opleiding Makelaar)
Examentraining Bouwkunde-B (Tekening en Bestek)
Examentraining Bouwkunde-B (Basistheorie Vastgoeddeskundige): Met goede begeleiding, uitleg en vooral veel oefenen is ook dit lastige examen te doen. Volg daarom de Examentraining Bouwkunde-B. De lessen duren steeds 2 uur …
Examentraining Bouwkunde-B (Tekening en Bestek)

Omscholen tot Bouwkundig adviseur

Hoe kan je omscholen tot Bouwkundig adviseur? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Bouwkundig adviseur zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bouwkundig adviseur

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Bouwkundig adviseur?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Bouwkundig adviseur. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Bouwkundig adviseur?

Als je wilt omscholen tot Bouwkundig adviseur is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Bouwkundig adviseur

Wat verdient een Bouwkundig adviseur? Het salaris van een Bouwkundig adviseur begint bij €4000,- bruto per maand. Een ervaren Bouwkundig adviseur verdient tot maximaal €8000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Bouwkundig adviseur

Bouwkunde Incompany

Bouwkunde Incompany

Algemeen Bouwkunde vergroot je kennis en inzicht in de techniek van utiliteits- en woningbouw, onderhoud en beheer. Dit komt de samenwerking en het integraal beheer ten goede. In deze training maak je kennis met een reeks bouwkundige aspecten van kantoor- …

 • Onderwerp opleiding Bouwkundig adviseur
 • Lesmethode In-company / Maatwerk
Bouwkunde E-Learning

Bouwkunde E-Learning

Van uitbouw tot vergunning: volg de opleiding BouwkundeVan uitbouw tot een vergunningaanvraag voor een nieuwbouwwoning: makelaars en ambtenaren moeten bouwkundige kennis hebben, dat hoort bij het werk. Bijvoorbeeld bij beschrijvingen en vergunningaanvragen beoordelen. Maar hoe staat het met jouw bouwkundige …

 • Onderwerp opleiding Bouwkundig adviseur
 • Lesmethode E-Learning
 • Prijs € 360,60
 • Duur 6 maanden
Bouwkunde Thuisstudie

Bouwkunde Thuisstudie

Van uitbouw tot vergunning: volg de opleiding BouwkundeVan uitbouw tot een vergunningaanvraag voor een nieuwbouwwoning: makelaars en ambtenaren moeten bouwkundige kennis hebben, dat hoort bij het werk. Bijvoorbeeld bij beschrijvingen en vergunningaanvragen beoordelen. Maar hoe staat het met jouw bouwkundige …

 • Onderwerp opleiding Bouwkundig adviseur
 • Lesmethode Thuisstudie
 • Prijs € 360,60
 • Duur 6 maanden
Basiskennis Bouwkunde

Basiskennis Bouwkunde

Uitgebreid De cursus is interactief en praktijkgericht. De cursusdagen vinden plaats in groepsverband. Tijdens de cursus wordt gewerkt met verschillende oefeningen die een verbinding leggen tussen de theorie, de aanwezige kennis en ideeën van de deelnemers, eigen ervaringen en (leer)processen …

 • Onderwerp opleiding Bouwkundig adviseur
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.200,00
 • Duur 6 dagen
EnergiePrestatie & Bouwkunde | zelfstudie

EnergiePrestatie & Bouwkunde | zelfstudie

Wat leer je Waarvoor is de cursus Energieprestatie & Bouwkunde? Je wilt energieprestatieadviseur worden, maar je bouwkundige kennis is nog niet op niveau? Deze cursus tilt je naar het juiste niveau. Wat levert het op Wat kan ik na het …

 • Onderwerp opleiding Bouwkundig adviseur
 • Lesmethode E-Learning
 • Prijs € 275,00
 • Duur 1 dag