Business Intelligence Consultant worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Business Intelligence Consultant worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Business Intelligence Consultant worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Business Intelligence Consultant? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Business Intelligence Consultant goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Business Intelligence Consultant?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Business Intelligence Consultant wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Business Intelligence Consultant.

Alles over hoe je Business Intelligence Consultant kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Business Intelligence Consultant?

BI consultants hebben vaak een opleidingsachtergrond in informatica of bedrijfskunde richtingen. Voorbeelden zijn er te vinden op zowel HBO als WO-niveau.

1.     WO-opleidingen Business Analytics of Kunstmatige Intelligentie
2.     Hbo-opleidingen Technische bedrijfskunde of Business IT & Management
3.     Verder worden er talloze opleidingen en cursussen aangeboden voor de verschillende tools waar een BI consultant gebruik van maakt. Veel consultancy bedrijven bieden ook hun eigen traineeships aan waarbij je wordt opgeleid tot BI consultant.

Welke vaardigheden heb je nodig om Business Intelligence Consultant te worden?

Om Business Intelligence Consultant te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Business Intelligence Consultant zijn Analyseren, Verbanden leggen en Creatief denken. Ook zijn Systematisch denken, Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken en Nieuwe oplossingen bedenken belangrijke vaardigheden als je Business Intelligence Consultant wilt worden. Verder zijn Vernieuwend zijn, Verbeeldingskracht en Luisteren ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Business Intelligence Consultant te worden?

Als je Business Intelligence Consultant wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Business Intelligence Consultant

  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Conceptueel denken
  • Innovatief
  • Inzicht in omgeving
  • Klantgerichtheid
  • Oordeelsvorming
  • Overtuigen
  • Plannen en organiseren

Welke eigenschappen heb je nodig om Business Intelligence Consultant te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Business Intelligence Consultant te worden zijn Empathie, Diplomatiek en Zorgzaamheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Business Intelligence Consultant worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Business Intelligence Consultant. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Business Intelligence Consultant zijn de Bemiddelaar en de Waarnemer.

Wat het werk van een BI consultant voornamelijk inhoudt is het analyseren van data. Om deze reden is het voor een BI consultant belangrijk dat je analytisch bent en inzichten kunt vinden in de data. Deze eigenschappen passen perfect bij de Waarnemer.

Het is ook belangrijk dat je je bevindingen kunt toepassen op de behoeftes van de opdrachtgever en duidelijk en opbouwend advies kunt geven. Een persoonstype dat hier goed bij past is de Bemiddelaar.

Opleiding Business Intelligence Consultant

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Business Intelligence Consultant kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Business Intelligence Consultant. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Business Intelligence Consultant. Maar ook cursussen en trainingen voor de Business Intelligence Consultant.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Business Intelligence Consultant

Er zijn geen opleidingen Business Intelligence Consultant aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Business Intelligence Consultant in werkt

Bekijk meer opleidingen ICT

Omscholen tot Business Intelligence Consultant

Hoe kan je omscholen tot Business Intelligence Consultant? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Business Intelligence Consultant zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Business Intelligence Consultant

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Business Intelligence Consultant?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Business Intelligence Consultant. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Business Intelligence Consultant?

Als je wilt omscholen tot Business Intelligence Consultant is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Business Intelligence Consultant

Wat verdient een Business Intelligence Consultant? Het salaris van een Business Intelligence Consultant begint bij €2500,- bruto per maand. Een ervaren Business Intelligence Consultant verdient tot maximaal €6000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.