Business Intelligence Consultant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Business Intelligence Consultant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Business Intelligence Consultant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je Business Intelligence Consultant wordt.

 

Wat is een Business Intelligence Consultant?

Een Business Intelligence Consultant is iemand die een organisatie adviseert over operationele en strategische beslissingen. Dat advies wordt bepaald door allerlei informatie (zoals bijvoorbeeld productgegevens, klantgegevens, informatie over concurrentie of de marktsituatie) van en over het bedrijf te vinden (of te ‘minen’), te structuren en te analyseren.

Bij sommige bedrijven heet deze functie net iets anders, bijvoorbeeld ‘Business Intelligence Specialist’ of ‘Business Intelligence Architect’, maar deze titels houden min of meer hetzelfde in. De persoon in deze functie gaat over de ‘Business Intelligence’ van een organisatie.

Het leeuwendeel van Business Intelligence Consultants werkt via consultancy bedrijven. Grotere bedrijven die op strategisch niveau met Business Intelligence bezig zijn, hebben soms BI consultants in vaste dienst.Wat doet een Business Intelligence Consultant?

De taak van een Business Intelligence Consultant is om voor een organisatie informatie en data te verzamelen en dit op te slaan in een zogeheten ‘datawarehouse’. Om dit te doen moet de BI consultant een goed inzicht hebben in vrijwel alle aspecten van een organisatie.

Vervolgens gaat hij of zij de gevonden data analyseren met een arsenaal aan verschillende gereedschappen. Voorbeelden hiervan zijn Azure Machine Learning, SQL of Microsoft Business Intelligence. De meest vooruitstrevende technieken hiervan zoals machine learning en neurale netwerken komen vanuit het wetenschappelijk vakgebied van de Artificial Intelligence. BI consultants hebben dus kennis nodig van IT en AI. Op basis van deze analyses stelt de BI consultant rapporten en adviezen op en presenteert deze aan de opdrachtgever. In sommige gevallen overziet hij of zij de implementatie van de oplossing zodat er indien nodig nazorg verleend kan worden.

De vraagstukken die worden behandeld zijn soms specifiek en beperkt tot eenmalige projecten vanuit de opdrachtgever. Anderzijds zijn er ook terugkerende rapportages waardoor de organisatie inzicht heeft in bepaalde trends.
 

Voorbeeld en werkzaamheden van een BI consultant:

 • In kaart brengen van de behoeften van de opdrachtgever
 • Data verzamelen (‘data mining’) en organiseren in een datawarehouse
 • De data analyseren
 • Rapport en advies opstellen
 • Bevindingen presenteren aan de opdrachtgever

Wil je werken als Business Intelligence Consultant?

Werk je al als Business Intelligence Consultant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Business Intelligence Consultant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Business Intelligence Consultant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Business Intelligence Consultant in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Business Intelligence Developer

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

48


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Business Intelligence Consultant

Wat verdient een Business Intelligence Consultant?

Als junior of trainee BI consultant kun je rekenen op een salaris vanaf €2500 bruto per maand tot rond €3600 aan de maximumkant. Voor een BI consultant met meer ervaring en een functie als senior BI consultant of lead consultant, kan dat salaris oplopen tot €5000 à €6000 per maand. Het landelijke gemiddelde salaris voor een BI consultant in Nederland is ongeveer €54.000 per jaar.

Vaak worden er ook secundaire arbeidsvoorwaarden aangeboden zoals een leaseauto of laptop/telefoon van de zaak.

Salarisschaal Business Intelligence Consultant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Business Intelligence Consultant

Op zoek naar een nieuwe baan als Business Intelligence Consultant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Business Intelligence Consultant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Business Intelligence Consultant vacatures

Vacature Business Intelligence Specialist
iSense
Bedrijfsomschrijving Onze klant is een gerenommeerde woningcorporatie met het hoofdkantoor gevestigd in Amsterdam. De organisatie is continu op zoek naar optimalisatie van huidige processen en heeft om die reden ondernemerschap …
Vacature Business Intelligence Consultant – Power BI - Victa
Twente
Victa is op zoek naar een Business Intelligence Consultant die alle ins en outs van Power BI kent. Word jij super enthousiast van het idee dat je de klanten mag …
Vacature Business Intelligence Analist - Event Creators
Twente
Om bedrijven te begeleiden bij het realiseren van optimale data oplossingen, het structureren en analyseren van data en de diversiteit aan data in te zetten om de businessdoelstellingen te behalen, …
Vacature Technical Product Owner | Business Intelligence
iSense
Bedrijfsomschrijving The organization is one of the larger financial institutions in the world with millions of customers. They hold a leading and solid financial position in the market with international …
Vacature Business Intelligence Specialist/ Datawarehouse / ETL
iSense
Bedrijfsomschrijving De organisatie is een grote dienstverlener op het gebied van Financiële Technologie. Hierbij leveren zij expertise maar hebben ook een groot softwarepakket waarmee zij hun klanten van dienst zijn. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Business Intelligence Consultant

Wat is de toekomst van Business Intelligence Consultant?

Het vakgebied waarmee de BI consultant zich bezighoudt is voor elke organisatie relevant. Omdat automatisering en stroomlijning van processen een steeds grotere rol speelt in het competitief houden van bedrijven komt er steeds meer vraag naar mensen die hierin getraind zijn. Bovendien is er in Nederland voorlopig nog een tekort aan werknemers in de IT. Dit houdt in dat je als BI consultant een goed perspectief hebt.

Verschillende BI consultancy bedrijven bieden traineeships aan voor net afgestudeerden. Zo’n traineeship duurt gemiddeld één tot anderhalf jaar. Hierna kun je beginnen als junior BI consultant waar je na drie tot vijf jaar ervaring door kan groeien tot senior BI consultant. Op dit punt kun je overwegen om leiding te gaan nemen over je eigen projecten en zelf een team aan te sturen.

Baankans Business Intelligence Consultant

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

48


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Business Intelligence Consultant worden: Opleidingen tot Business Intelligence Consultant

Wil je Business Intelligence Consultant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Business Intelligence Consultant.

Hoe word je een Business Intelligence Consultant? 

BI consultants hebben vaak een opleidingsachtergrond in informatica of bedrijfskunde richtingen. Voorbeelden zijn er te vinden op zowel HBO als WO-niveau.

1.     WO-opleidingen Business Analytics of Kunstmatige Intelligentie
2.     Hbo-opleidingen Technische bedrijfskunde of Business IT & Management
3.     Verder worden er talloze opleidingen en cursussen aangeboden voor de verschillende tools waar een BI consultant gebruik van maakt. Veel consultancy bedrijven bieden ook hun eigen traineeships aan waarbij je wordt opgeleid tot BI consultant.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Business Intelligence Consultant

Business Intelligence Concepten
Business Intelligence (BI) is een onontkoombaar fenomeen voor iedere organisatie. Zonder Business Intelligence bent u niet in staat om de concurrentie aan te gaan. Is dit nu echt zo, of …
Business Intelligence Concepten
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) - schriftelijke cursus
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) – hét internationale kwaliteitskeurmerk voor Business Intelligence Certified Business Intelligence Professional (CBIP) is een wereldwijd aan belang winnende en de enige onafhankelijke persoonscertificering voor Business …
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) - schriftelijke cursus
Training Business Intelligence: data analytics, digitale transformatie, business analytics
Business Intelligence is een multidisciplinair specialisme en dat maakt het tot een uitdaging. Techniek, organisatie, strategie, processen, innovatie en gedrag kun je namelijk niet los van elkaar zien. Deze mix …
Training Business Intelligence: data analytics, digitale transformatie, business analytics
Business Intelligence concepten
Lesmethode : Klassikaal Algemeen : Business Intelligence (BI) lijkt wel een onontkoombaar fenomeen voor iedere organisatie. Zonder BI tel je niet meer mee, ben je niet in staat om de …
Business Intelligence concepten
Training CBIP Examen
*Deze training is te volgen met een UWV Voucher! Certified Business Intelligence Professional (CBIP): een wereldwijd aan belang winnende en de enige onafhankelijke persoonscertificering voor business intelligence professionals.
Training CBIP Examen

Omscholen of doorgroeien tot Business Intelligence Consultant

Als je Business Intelligence Consultant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Business Intelligence Consultant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Business Intelligence Consultant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Business Intelligence Consultant?

Competenties en Vaardigheden Business Intelligence Consultant

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Business Intelligence Consultant nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Business Intelligence Consultant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Business Intelligence Consultant

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Business Intelligence Consultant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Business Intelligence Consultant. Als Business Intelligence Consultant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Business Intelligence Consultant:


zie volledige beschrijving persoonstype Business Intelligence Consultant

Vakkennis voor een Business Intelligence Consultant

Het is voor een Business Intelligence Consultant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Business Intelligence Consultant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Business Intelligence Consultant

The basics of Business Intelligence with QlikView
In deze QlikView training/cursus maakt u kennis met de basisprincipes van QlikView. QlikView helpt zakelijke gebruikers gegevens te analyseren en BI visualisaties te creëren. De gedetailleerde inhoud van de cursus …
The basics of Business Intelligence with QlikView
Business Intelligence with QlikView
In deze QlikView cursus maak je uitgebreid kennis met de basisprincipes en gevorderde functionaliteiten van QlikView. Zo leer je QlikView te installeren, te configureren en te beheren. QlikView helpt zakelijke …
Business Intelligence with QlikView
Business Intelligence with TIBCO Spotfire
In deze online TIBCO Spotfire training leer je meer over het visualiseren van je data. Je leert hoe je data kunt toevoegen aan Spotfire en je database kunt connecten aan …
Business Intelligence with TIBCO Spotfire
Digital Learning - Business Intelligence – Certified Business Intelligence Professional (CBIP) cursus
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) – hét internationale kwaliteitskeurmerk voor Business Intelligence Certified Business Intelligence Professional (CBIP) is een wereldwijd aan belang winnende en de enige onafhankelijke persoonscertificering voor Business …
Digital Learning - Business Intelligence – Certified Business Intelligence Professional (CBIP) cursus
Business Intelligence with TIBCO Spotfire
Business Intelligence with TIBCO Spotfire E-learning Bestel deze unieke Elearning cursus Business Intelligence with TIBCO Spotfire online, 1 jaar 24/ 7 toegang tot rijke interactieve video’s, spraak, voortgangsbewaking door rapportages en testen per …
Business Intelligence with TIBCO Spotfire

Werkervaring Business Intelligence Consultant

Het is voor een startend Business Intelligence Consultant die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Business Intelligence Consultant is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Big Data Engineer, Business Intelligence Developer, Data Scientist .

Iets anders leren?

Is Business Intelligence Consultant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Business Intelligence Consultant

Met wie werkt een Business Intelligence Consultant samen? 

Als junior BI consultant werk je vaak in een team waarbij iedereen rapporteert aan de lead BI consultant. Ook kom je in contact met de verschillende medewerkers van de organisatie die jou kunnen helpen alle data te vinden die je zoekt. Denk hierbij aan functioneel beheerders of systeemarchitecten. Collega’s die jou helpen bij de analyse doen van de data zijn bijvoorbeeld data scientists of business analisten. Wanneer je je eigen projecten krijgt zul je meer contact krijgen met het management om duidelijk in kaart te brengen wat de behoeftes van de organisatie zijn.


 • Business Intelligence Developer
Business Intelligence Consultant


Organisaties waar een Business Intelligence Consultant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Business Intelligence Consultant meestal werkt.

Waar werkt een Business Intelligence Consultant?

De meeste BI consultants werken vanuit consultancy bedrijven. Ze houden zich bezig met de behoeftes en projecten van verschillende bedrijven op detacheringsbasis.

Er zijn ook BI consultants die werken voor specifieke organisaties. Deze organisaties zijn vaak groter, meer kennisintensief en hebben de behoefte en de middelen om in-house Business Intelligence te onderhouden.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Business Intelligence Consultant

Waar kun je het beste werken als Business Intelligence Consultant? Hieronder vind je de best door de Business Intelligence Consultant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Business Intelligence Consultant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Business Intelligence Consultant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Business Intelligence Consultant.

Welke competenties heeft een Business Intelligence Consultant nodig?

Een Business Intelligence Consultant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Business Intelligence Consultant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Business Intelligence Consultant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Business Intelligence Consultant nodig? 

Wat het werk van een BI consultant voornamelijk inhoudt is het analyseren van data. Om deze reden is het voor een BI consultant belangrijk dat je analytisch bent en inzichten kunt vinden in de data. Deze eigenschappen passen perfect bij de Waarnemer.

Het is ook belangrijk dat je je bevindingen kunt toepassen op de behoeftes van de opdrachtgever en duidelijk en opbouwend advies kunt geven. Een persoonstype dat hier goed bij past is de Bemiddelaar.

Bekijk de persoonstypen voor Business Intelligence Consultant


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Business Intelligence Consultant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Business Intelligence Consultant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Business Intelligence Consultant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Business Intelligence Consultant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Business Intelligence Consultant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Business Intelligence Consultant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Business Intelligence Consultant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Business Intelligence Consultant iets voor je?

Zou je graag Business Intelligence Consultant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Business Intelligence Consultant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Business Intelligence Consultant?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Business Intelligence Consultant

Vacature Data Architect | Business Intelligence
iSense
Bedrijfsomschrijving The organization is one of the larger financial institutions in the world with millions of customers. They hold a leading and solid financial position in the market with international …
Vacature Business Intelligence Consultant | Hilversum
De Alliantie Hilversum
Vacature Business Intelligence Specialist - Ieder mens wil prettig wonen en leven. De Alliantie helpt daarbij, met betaalbare en goede huizen in fijne buurten. We doen dit duurzaam, met als …
Vacature Business Intelligence Consultant | Veghel
Sligro Food Group Veghel
Vacature Business Intelligence Specialist - Data vertalen naar inzichten die onze organisatie naar een hoger niveau brengen. Maakt dat je enthousiast? Lees dan verder Bij Sligro Food Group zitten we …
Vacature Functioneel Beheerder Business Intelligence | Velserbroek
PWN Waterleidingbedrijf Noord Holland Velserbroek
Vacature Business Intelligence Specialist - Ben jij de functioneel beheerder die kan zorgen voor verbinding tussen organisatie en ICT? Solliciteer dan snel. Functioneel Beheerder Business Intelligence Velserbroek, fulltime Wat ga …
Vacature Business Intelligence (BI) Engineer | Maassluis
Lely Maassluis
Vacature Business Intelligence Specialist - Beschrijving van het bedrijf Een duurzame, winstgevende en aangename toekomst voor een melkveehouder door robotisering, engineering en boerenkennis te combineren, daar geloven we in. Dat …

Actuele blogposts


reacties op Business Intelligence Consultant

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar