Chemisch en Fysisch Analist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Chemisch en Fysisch Analist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Chemisch en Fysisch Analist. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Chemisch en Fysisch Analist nodig heeft.Wat doet een Chemisch en Fysisch Analist? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Chemisch en Fysisch Analist?

De chemisch en fysisch analist is een onderzoeker die verantwoordelijk is voor het waarborgen van de kwaliteit van nieuw ontwikkelde producten. Dit doet de chemisch en fysisch analist door middel van verschillende testjes in het chemisch en fysisch kader. De producten die worden geproduceerd varieren van chemische stoffen tot geautomatiseerde apparaten en high-performance materialen. Door deze producten te testen op kwaliteit waarborgt de chemisch en fysisch analist de kwaliteit van het product en dus de geloofwaardigheid van het concern waarin hij werkzaam is. 

Naast deze werkzaamheden is de chemisch en fysisch analist ook verantwoordelijk voor het invoeren van alle cijfers in een geautomatiseerd systeem die alles bijhoudt in een database. Zo zorgt de chemisch en fysisch analist voor een overzichtelijk eindresultaat. 

Over alle werkzaamheden moet verantwoordelijkheid afgelegd worden tegenover de directie en de afdelingschef. Dit zorgt voor een transparante communicatie tussen beide groepen en zorgt ook voor een overzichtelijk werkproces. 

Past het beroep Chemisch en Fysisch Analist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Chemisch en Fysisch Analist

Op zoek naar een nieuwe baan als Chemisch en Fysisch Analist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Chemisch en Fysisch Analist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Chemisch en Fysisch Analist per ervaringsniveau

junior Chemisch en Fysisch Analist vacatures startend Chemisch en Fysisch Analist vacatures senior Chemisch en Fysisch Analist vacatures beginnend Chemisch en Fysisch Analist vacatures trainee Chemisch en Fysisch Analist vacatures leidinggevend Chemisch en Fysisch Analist vacatures medior Chemisch en Fysisch Analist vacatures aankomend Chemisch en Fysisch Analist vacatures ervaren Chemisch en Fysisch Analist vacatures leerling Chemisch en Fysisch Analist vacatures vacatures omscholen tot Chemisch en Fysisch Analist vacatures opleiding tot Chemisch en Fysisch Analist

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Chemisch en Fysisch Analist

Wat verdient een Chemisch en Fysisch Analist?

De chemisch en fysisch analist kan tussen de 2750 euro bruto per maand en de 4000 euro bruto per maand verdienen. 

Secundaire Arbeidsvoorwaarden Chemisch & Fysisch Analist

 • Vakantietoeslag van 8%
 • reiskostenvergoeding
 • 13de maand

Salarisschaal Chemisch en Fysisch Analist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Chemisch en Fysisch Analist

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Chemisch en Fysisch Analist


Bekijk het salaris Chemisch en Fysisch Analist per ervaringsniveau

Salaris junior Chemisch en Fysisch Analist Wat verdient een startend Chemisch en Fysisch Analist? Wat is het loon senior Chemisch en Fysisch Analist? beginnend Chemisch en Fysisch Analist salaris Maximaal salaris trainee Chemisch en Fysisch Analist Hoeveel verdient een leidinggevend Chemisch en Fysisch Analist? Wat is het salaris van een medior Chemisch en Fysisch Analist? Salaris aankomend Chemisch en Fysisch Analist Wat verdient een ervaren Chemisch en Fysisch Analist? Welk salaris krijgt een leerling Chemisch en Fysisch Analist?


Chemisch en Fysisch Analist worden: Opleidingen tot Chemisch en Fysisch Analist

Wil je Chemisch en Fysisch Analist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Chemisch en Fysisch Analist.

Hoe word je een Chemisch en Fysisch Analist? 

Om als chemisch en fysisch analist op te treden moet er een MLO opleiding klinische chemie gevolgd worden. Deze duurt 4 jaar in totaal en is een HBO opleiding. Het is een opleiding met veel exacte vakken zoals Biologie, Scheikunde, Chemie etc. Een moeizame studie voor mensen die niet lang in de boeken kunnen blijven. Belangrijk is wel dat veel mensen worden gevraagd pas als ze enige ervaring opgedaan hebben.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Chemisch en Fysisch Analist

Er zijn geen opleidingen Chemisch en Fysisch Analist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Chemisch en Fysisch Analist in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderzoek


Chemisch en Fysisch Analist worden: Omscholen tot Chemisch en Fysisch Analist

Als je je wilt omscholen tot Chemisch en Fysisch Analist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Chemisch en Fysisch Analist zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Chemisch en Fysisch Analist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Chemisch en Fysisch Analist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Chemisch en Fysisch Analist

Als je Chemisch en Fysisch Analist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Chemisch en Fysisch Analist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Chemisch en Fysisch Analist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Chemisch en Fysisch Analist?


Competenties en Vaardigheden Chemisch en Fysisch Analist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Chemisch en Fysisch Analist.

Welke competenties heeft een Chemisch en Fysisch Analist nodig?

Een Chemisch en Fysisch Analist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Chemisch en Fysisch Analist

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Vasthoudendheid
 • Punctueel
 • Zelfmanagement
 • Controleren
 • Doelgericht
 • Ambitie
 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Creatief denken

Persoonlijkheid en Eigenschappen Chemisch en Fysisch Analist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Chemisch en Fysisch Analist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Chemisch en Fysisch Analist nodig? 

De chemisch en fysisch analist moet een perfectionist zijn omdat er in de onderzoekswereld geen fouten gemaakt mogen worden. De analist zorgt voor een transparant, overzichtelijk resultaat dat de vragen die gesteld worden tijdens het onderzoek grotendeels beantwoord. Een analist moet geduld hebben en zich houden aan strikte veiligheidsnormen en gezondheidsregels. (Perfectionist)

De chemisch en fysisch analist moet een waarnemer zijn omdat er tijdens het onderzoek veel details langskomen die opgemerkt moeten worden door de chemisch en fysisch analist. Wanneer er testen worden gebruikt om bepaalde chemische substanties te testen op veiligheid mogen er geen dingen onopgemerkt blijven wat uiteindelijk fataal kan blijken wanneer het product de markt op is gegaan. (Waarnemer)

Bekijk de persoonstypen voor Chemisch en Fysisch Analist


Eigenschappen Chemisch en Fysisch Analist

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Chemisch en Fysisch Analist

Wat zijn de baankansen voor een Chemisch en Fysisch Analist?

Het arbeidsmarktperspectief is ronduit slecht voor deze beroepsgroep op het moment. Veel mensen die de studie klinische chemie hebben gestudeerd laten zich omscholen tot een ander, in dezelfde sector, soort analist. De oorzaak is onbekend, maar het is noodzakelijk eerst goed de werkgelegenheid uit te zoeken voordat gekozen wordt voor deze baan. 

De doorgroeimogelijkheden zijn er in de vorm van leidinggevende eigenschappen aanleren of zoals hierboven aangegeven een complete omscholing. 

De actuele kans op werk voor een Chemisch en Fysisch Analist

Het beroep Chemisch en Fysisch Analist is onderdeel van de beroepsfamilie Chemisch en natuurkundig analisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Chemisch en natuurkundig analisten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Chemisch en Fysisch Analist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Chemisch en Fysisch Analist

Je kunt als Chemisch en Fysisch Analist een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Chemisch en Fysisch Analist is onderdeel van de beroepsfamilie Chemisch en natuurkundig analisten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Chemisch en Fysisch Analist


Organisaties waar een Chemisch en Fysisch Analist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Chemisch en Fysisch Analist meestal werkt.

Waar werkt een Chemisch en Fysisch Analist?

 • Laboratorium
 • Onderzoekscentrum
 • Ziekenhuislab
 • Huisartslab

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Netwerk Chemisch en Fysisch Analist

Met wie werkt een Chemisch en Fysisch Analist samen? 

Geheel afhankelijk van waar de chemisch en fysisch analist werkt zal hij in een team van andere laboratorium medewerkers fungeren. Het contact tussen deze partijen zorgt voor een compleet beeld na het onderzoek omdat er van verschillende kanten gekeken wordt naar de geteste producten. Ook komt de chemisch en fysisch analist in aanraking met afdelingschef en directie om de uitslagen van de onderzoeken voor te leggen.


 • Onderzoeker
 • Laboratorium Analist
 • Klinisch Chemicus
 • Klinisch Moleculair Geneticus
Chemisch en Fysisch Analist

Interview met een Chemisch en Fysisch Analist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Chemisch en Fysisch Analist:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Chemisch en Fysisch Analist verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Chemisch en Fysisch Analist?

De beroepen die verwant zijn aan Chemisch en Fysisch Analist zijn:
Klinisch Chemicus
Salaris: €5833 tot €10833
Opleiding: WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Onderzoeker
Salaris: €2495 tot €4295
Opleiding: WO Postdoc
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Klinisch Moleculair Geneticus
Salaris: €3860 tot €6230
Opleiding: WO Postdoc
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Chemisch en Fysisch Analist in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Onderzoeker
 • Laboratorium Analist
 • Klinisch Chemicus
 • Klinisch Moleculair Geneticus

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2750 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar