Commissaris van de Koningin Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Commissaris van de Koningin? Lees de functieomschrijving.

De Commissaris van de Koningin wordt na raadpleging van Provinciale Staten bij Koninklijk besluit benoemd voor een periode van zes jaar. De Commissaris van de Koningin is de voorzitter van Provinciale Staten (met adviserende stem) en ook van Gedeputeerde Staten (met gewone stem). Provinciale Staten is het collectief van volksvertegenwoordigers binnen een provincie en heeft als hoofdtaak het controleren van de Gedeputeerde Staten.

De Commissaris van de Koningin is te zien als ‘het gezicht’ van de provincie. Het ambt Commissaris van de Koningin heeft zowel een rijksfunctie als een provinciale functie. De provinciale fuctie staat echter voorop.

De Provinciewet stelt dat de Commissaris van de Koningin moet zorgen voor een goede behartiging van de zaken die bevorderend zijn voor een provincie. Denk daarbij aan werkbezoeken afleggen aan gemeenten en de verantwoordelijkheid voor de handhaving van de orde en veiligheid binnen de provincie. Daarbij is de Commissaris vaak in het nieuws. Het onderhouden van perscontacten vormt dus een wezenlijk onderdeel van de functie. Het ambt van Commissaris van de Koningin betreft geen full-time functie. Vaak hebben deze mensen dan ook tal van nevenfuncties.

Wil je werken als Commissaris van de Koningin?

Werk je al als Commissaris van de Koningin en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Commissaris van de Koningin worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Commissaris van de Koningin, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Commissaris van de Koningin in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Gemeentefunctionaris
 • Rijksambtenaar
 • Medewerker Provinciale Staten
 • Adviseur
 • Burgemeester

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €10122 tot €10123

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Commissaris van de Koningin

Wat verdient een Commissaris van de Koningin?

Een Commissaris van de Koningin verdient een behoorlijk salaris, gemiddeld  ongeveer €10.123 bruto in de maand. Omdat de Commissaris van de Koningin er vaak ook nog andere functies bij heeft (de eerder genoemde nevenfuncties) verschilt het uiteindelijk loon van de Commissaris van de Koningin per persoon en kan dus aardig oplopen.

Salarisschaal Commissaris van de Koningin

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Commissaris van de Koningin

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Commissaris van de Koningin

Hoe goed is de toekomst voor de Commissaris van de Koningin? 

Aangezien Nederland slechts 12 provincies telt is er uiteraard weinig kans op een baan als Commissaris van de Koningin. Sowieso is dit een positie die pas in zicht komt wanneer iemand al veel bestuurservaring heeft opgedaan in andere functies. Voor deze functie wordt men dan ook gevraagd.

Een Commissaris van de Koninging zit in principe wel zes jaar vast, aangezien dat de vaste termijn is voor deze functie. Omdat Commissaris van de Koningin al een zeer hoge functie is op bestuurlijk niveau zijn er niet erg veel doorgroeimogelijkheden. Een mogelijkheid die deze mensen hebben is dat ze er voor kunnen kiezen om zich niet meer alleen te richten op de provincie en Nederland maar zich meer te gaan richten op de Europese Unie. Ze kunnen zich dan verkiesbaar stellen voor de functie van Commissaris in de Europese Commissie.

In deze Commissie wordt iedere lidstaat door 1 commissaris vertegenwoordigd.
Je ziet vaker dat een Commissaris van de Koningin een carrièreswitch maakt. Deze switch neemt de Commissaris van de Koningin dan vaak weer terug naar het bedrijfsleven omdat de persoon in kwestie hier in het verleden vaak een belangrijke nevenfunctie had. Ook kan het zijn dat de Commissaris van de Koningin zicht blijft richten op bestuursfuncties en verkiesbaar stelt voor Ministerschap.

Baankans Commissaris van de Koningin

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Commissaris van de Koningin worden: Opleidingen tot Commissaris van de Koningin

Hoe word je een Commissaris van de Koningin? 

Er is geen aparte opleiding voor Commissaris van de Koningin. Omdat de Commissaris van de Koningin bij Koninklijk besluit worden genoemd kun je dus ook niet zomaar solliciteren naar de functie. Om Commissaris van de Koningin te worden moet je  de nodige ervaring hebben met besturen (op nationaal, provinciaal of gemeentelijk niveau). Je moet verder politieke interesses hebben en zorgen dat je in beeld komt bij de Kroon (de regering en de Koningin).

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Commissaris van de Koningin

Meer opleidingen Commissaris van de Koningin

Weet je nog niet of je Commissaris van de Koningin wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Commissaris van de Koningin of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Commissaris van de Koningin

Met wie werkt een Commissaris van de Koningin samen? 

Een Commissaris van de Koningin komt veel in contact met gemeentefunctionarissen, rijksambtenaren, mensen die bij Provinciale Staten werken en adviseurs. Tevens bezoekt hij regelmatig gemeentes waarbij hij in contact komt met allerlei ambtenaren, in het bijzonder burgermeesters.


 • Gemeentefunctionaris
 • Rijksambtenaar
 • Medewerker Provinciale Staten
 • Adviseur
 • Burgemeester
Commissaris van de Koningin


Organisaties waar een Commissaris van de Koningin werkzaam is

Waar werkt een Commissaris van de Koningin meestal? 

Zijn werkzaamheden vinden uitsluitend plaats bij non-profit organisaties (Provinciale Staten, Gemeenten, enz.), hoewel sommige Commissarissen van de Koningin genoeg ‘schnabbelen’ in het bedrijfsleven.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Commissaris van de Koningin

Waar kun je het beste werken als Commissaris van de Koningin? Hieronder vindt je de best door de Commissaris van de Koningin beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Commissaris van de Koningin.

Competenties, Skills en Vaardigheden Commissaris van de Koningin:

Welke competenties heeft een een Commissaris van de Koningin nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Commissaris van de Koningin

Wat voor persoonlijkheid heb je als Commissaris van de Koningin nodig? 

Een Commissaris van de Koningin die uit het perfecte hout gesneden is, is verantwoordelijk en betrouwbaar (Loyalist).  Daarnaast is is hij direct, onafhankelijk, zelfverzekerd en beschermend (Baas). Idealiter is het iemand met statuur en uitstraling (cachet) die het niet erg vindt in de schijnwerpers te treden en die zich één voelt met de provincie en daar ook naar handelt. Inlevingsvermogen in naaste functionarissen in het bijzonder en in de provincie in het algemeen is dus ook zeker vereist. Uit onderzoek is gebleken dat het Nederlandse volk een Commissaris van de Koningin wil die vooral integer en betrouwbaar is. Een Commissaris van de Koningin moet dus zeker oprecht en eerlijk zijn. 

Bekijk de persoonstypen voor Commissaris van de Koningin


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Commissaris van de Koningin

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Commissaris van de Koningin

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Commissaris van de Koningin

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Commissaris van de Koningin

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Commissaris van de Koningin dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Commissaris van de Koningin belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Commissaris van de Koningin. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Commissaris van de Koningin iets voor je?

Zou je graag Commissaris van de Koningin willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Commissaris van de Koningin bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Commissaris van de Koningin

Hans de Jong

De genoemde doorgroeimogelijkheid naar de EC is volstrekt uit de lucht gegerepen, Waar komt zoiets vandaan ?

Henri

Er zijn ook voor deze ambtenaren riante regelingen.Gr.

Babette Klecker

Wanneer je moet opstappen als commissaris van de koning ontvang je dan nog steeds je salaris net zo als burgemeesters? 

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar