Componist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Componist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep componist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je componist wordt.

Wat is een Componist?

De Componist componeert muziek. Componeren is het ordenen van tonen tot een muziek. De Componist bedenkt, creëert en schrijft de muziek. De Componist is een belangrijk factor bij muziek. De Componist vermeld aspecten zoals melodie, ritme, harmonie, tempo, instrumentatie en dynamiek in de partituur. Hierin staat hoe bij met deze aspecten rekening gehouden moet worden bij de uitvoering. 

Door het vastleggen van de muziek en diverse aspecten hiervan zorgt de Componist er voor dat de compositie bewaard blijft en op de bedoelde manier geproduceerd kan worden. Ook kan de Componist op deze manier auteursrecht claimen. De Componist is daarmee beschermd en de stukken kunnen niet zonder meer gebruikt of overgenomen worden.

Bij het hoorbaar maken van een compositie zijn meestal uitvoerende musici betrokken. Veel Componisten zijn zelf ook muzikant en maken soms hun eigen composities hoorbaar. Veel componisten beginnen ook als muzikant en gaan pas later aan de slag als Componist . Met welke muziekstijl en composities de Componist zich bezighoudt is afhankelijk van het talent en de voorkeur van de Componist.

Naast het zelf bedenken van composities, kan de Componist ook bewerkingen maken op bestaande muziekstukken. De Componist neemt dan bepaalde stukken en verwerkt deze tot een nieuwe compositie. 

Wil je werken als Componist?

Werk je al als Componist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Componist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Componist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Componist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Muzikant

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Componist

Wat verdient een Componist?

Het salaris van de Componist is geheel afhankelijk van het succes. Als de Componist veel naamsbekendheid heeft, zijn stukken veel uitgevoerd worden en de Componist gevraagd gaat worden om stukken te componeren, kan het salaris snel oplopen. De meeste Componisten daarentegen hebben er nog een baan naast om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Salarisschaal Componist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Componist

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Componist

Wat is de toekomst van Componist?

Voor veel creatieve beroepen, waaronder ook de Componist, geldt dat de Componist ook nog een andere betaalde baan moet hebben en niet volledig in het levensonderhoud kan voorzien door enkel het componeren. Veel componisten geven daarnaast (muziek)lessen of zijn actief als muzikant in een ensemble of orkest.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Componist worden: Opleidingen tot Componist

Wil je componist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Componist? 

De meest voor de hand liggende opleiding voor de Componist is de HBO opleiding Compositie aan het Conservatorium. Het Conservatorium biedt allerlei opleidingen in de muziek aan. Om binnen te komen bij een Conservatorium moet meestal een auditie gedaan worden waaruit de geschiktheid blijkt.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Componist

Het pad naar meesterschap
Het pad naar meesterschap Gek genoeg zijn het vaak niet de meest getalenteerde mensen die tot grote hoogte komen. Talent is bijzonder handig als je een vaardigheid snel onder de …
Meer opleidingen Componist

Weet je nog niet of je Componist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Componist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Componist

Met wie werkt een Componist samen? 

De Componist bedenkt en ontwerpt muziekstukken. Om de composities ook daadwerkelijk uit te laten voeren heeft de Componist hulp nodig van muzikanten. Ook naamsbekendheid en contacten in de muziekindustrie zijn hiervoor uitermate belangrijk. Musici, dirigenten en artistiek orkest directeuren kunnen er aan bijdragen dat de door de Componist ontworpen muziekstukken uitgevoerd worden. Een goed netwerk is dan ook noodzakelijk voor de Componist.


  • Muzikant
Componist


Organisaties waar een Componist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Componist meestal werkt.

Waar werkt een Componist?

De Componist werkt doorgaans niet voor een organisatie maar op zelfstandige basis. Meer dan inspiratie, een potlood en papier heeft een Componist eigenlijk ook niet nodig. De Componist werkt dan vaak ook thuis of in een studio. Het is van belang dat de muziekstukken van de Componist ook uitgevoerd gaan worden. Hiervoor is naamsbekendheid belangrijk en moet de Componist in contact staan met mensen die kunnen helpen om de composities uitgevoerd te krijgen.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Componist

Waar kun je het beste werken als Componist? Hieronder vind je de best door de Componist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Componist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Componist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Componist.

Welke competenties heeft een Componist nodig?

Een Componist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Componist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Componist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Componist nodig? 

De Componist moet over artistieke kwaliteiten beschikken. De Componist moet creatief zijn en inspiratie hebben voor de te componeren stukken (Romanticus). Daarnaast is doorzettingsvermogen en ambitie ook belangrijk om succesvol te worden (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Componist


Romanticus


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Componist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Componist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Componist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Componist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Componist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Componist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Componist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Componist iets voor je?

Zou je graag Componist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Componist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Componist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar