Dakdekker Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Dakdekker worden: Opleidingen tot Dakdekker

Wil je Dakdekker worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Dakdekker, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Dakdekker.

Hoe word je een Dakdekker? 

Om Dakdekker te worden dient er allereerst een opleiding tot Dakdekker gevolgd te worden. Afhankelijk van het beoogde werkniveau kan er gekozen worden voor een MBO opleiding op niveau 2, 3 of 4.

Voor de opleiding tot Dakdekker dient men te beschikken over een VMBO diploma (ahet niveau varieert, afhankelijk van de gewenste richting) of over een eerdere Dakdekkeropleiding. Zo kan men doorstromen naar niveau 3 na de opleiding Dakdekker op 2 te hebben afgerond.

De opleiding tot Primair Dakdekker duurt twee jaar, de opleiding tot Allround Dakdekker duurt drie jaar en de opleiding tot Voortgezette Dakdekker duurt één jaar.

Tijdens de opleiding tot Primaire Dakdekker leert de gegadigde hoe hij daken moet afstrippen en opnieuw moet aanleggen. Er dient een richting gekozen te worden (lei, bitumen, metaal, kunststof of dakpannen). Tijdens de opleiding tot Allround Dakdekker leer je over meerdere soorten dakdekking en leer je leiding te geven aan kleine groepen. De opleiding tot Voortgezette Dakdekker draait om de te gebruiken procedures tijdens het dakdekken. Na afronding van deze opleiding mag men zelfstandig daken leggen en kan men optreden als voorman (leidinggevende over een groep bouwvakkers).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Dakdekker

Er zijn geen opleidingen Dakdekker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Dakdekker in werkt

Bekijk meer opleidingen Bouw

Is het verstandig om Dakdekker te worden?

Voordat je aan een opleiding Dakdekker begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Dakdekker worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Dakdekker?

De Dakdekker kan binnen de sector zijn werkzaamheden blijven uitvoeren. Het is op den duur mogelijk om naar een hoger Dakdekkersniveau door te stromen, indien de benodigde papieren hiervoor gehaald worden.

De Dakdekker zou binnen de bouwsector werkzaam kunnen worden voor een ander onderdeel (bijvoorbeeld als timmerman, metselaar, loodgieter), maar ook hiervoor dienen andere diploma's gehaald te worden.

Momenteel heeft de bouwsector te kampen met een daling in nieuwbouwprojecten i.v.m. de economische crisis en de vermindering van het aantal verkochte/gekochte huizen. Er wordt verwacht dat dit op den duur weer zal aantrekken, waardoor het aantal klussen weer zal stijgen. Bovendien zullen er de komende jaren Dakdekkers met pensioen gaan, waardoor de instroom van nieuwelingen gewenst is.

De actuele kans op werk voor een Dakdekker

Het beroep Dakdekker is onderdeel van de beroepsfamilie Dakdekkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Dakdekkers is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

312

Baankans Dakdekker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Dakdekker

Als je je wilt omscholen tot Dakdekker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Dakdekker door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Dakdekker zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Dakdekker

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Dakdekker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures

Vacature Dakdekker (in opleiding) Enschede
Attract
Jij bent op zoek naar een baan met een spectaculair uitzicht Je hebt als dakdekker een prachtig kijk op hoogte op de wijde wereld en zeker uitzicht op een vaste …
Vacature Dakdekker (in opleiding) Enschede
Attract
Jij bent op zoek naar een baan met een spectaculair uitzicht! Je hebt als dakdekker een prachtig kijk op hoogte op de wijde wereld en zeker uitzicht op een vaste …

Leerling vacatures

Vacature Dakdekker - leerling
Luba
Zin in een leuke baan waarbij je heel veel leert over dakdekken, met flexibele werktijden en werklocaties?Over het werkJij gaat samen met een ervaren dakdekker aan de slag. De ene …
Vacature Leerling Dakdekker
Luba
Ben jij die aanpakker met technisch inzicht? Ga aan de slag als dakdekker bij de hardst werkende maar ook leukste dak-specialist in Assendelft!Over het werkHou je van buiten werken en …
Vacature Leerling Dakdekker
Intro Personeel
Zo, even pauze! Aan jouw voeten als leerling dakdekker ligt een wirwar aan straten van de binnenstad. Met dit mooie weer is het dubbel en dwars genieten van het uitzicht. …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Dakdekker

Als je Dakdekker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Dakdekker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Dakdekker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Dakdekker?

Competenties en Vaardigheden Dakdekker

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Dakdekker nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Dakdekker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Dakdekker

Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Dakdekker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Dakdekker. Als Dakdekker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Dakdekker:


zie volledige beschrijving persoonstype Dakdekker

Vakkennis voor een Dakdekker

Het is voor een Dakdekker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Dakdekker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Dakdekker


Werkervaring Dakdekker

Het is voor een startend Dakdekker die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Dakdekker is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Dakdekker, maar iets anders?

Is een opleiding Dakdekker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Dakdekker te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Dakdekker te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Dakdekker te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Dakdekker te worden?

Zou je graag Dakdekker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Dakdekker voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar