Historicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Historicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep historicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je historicus wordt.

 

Wat is een Historicus?

Een Historicus bestudeert de menselijke geschiedenis. Hierbij maakt hij gebruik van verschillende soorten gegevens en bronnen zoals archieven, statuten en verhalen. Een Historicus onderzoekt, analyseert, registreert en interpreteert het verleden. De meeste Historici hebben zich gespecialiseerd in een bepaald deelgebied, zoals godsdienst, economie of kunst, of in een bepaalde periode, zoals de klassieke oudheid of de middeleeuwen. Een Historicus kan door middel van onderzoek een beeld schetsen van hoe samenlevingen vroeger waren georganiseerd, welke gebeurtenissen plaatsvonden en met welke oorzaken en gevolgen. Het kan ook dat een Historicus situaties en gewoonten in de moderne samenleving verklaart of interpreteert aan de hand van historische gegevens.

Een Historicus kan de verkregen informatie gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, als richtsnoer voor politiek, voor het samenstellen van (geschiedenis)boeken of ter informatie bij objecten in historische musea. Voorbeelden van werkzaamheden van een Historicus zijn: onderzoeken en beredeneren van oorzaken en gevolgen in de geschiedenis, of het raadplegen en vergelijken van primair bronnenmateriaal zoals historische verslagen of van secundaire bronnen zoals archeologische vondsten. Een Historicus kan verschillende functies vervullen, bijvoorbeeld die van onderzoeker, leraar of redacteur.Wil je werken als Historicus?

Werk je al als Historicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Historicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Historicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Historicus in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Politicus
 • Wetenschappelijk onderzoeker
 • Leraar
 • Museumdirecteur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1850 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Historicus

Wat verdient een Historicus?

Het startsalaris van een Historicus ligt op ongeveer €1850 bruto per maand. Dit kan oplopen tot €3500.

De secundaire arbeidsvoorwaarden van een Historicus zijn sterk afhankelijk van de organisatie waar hij werkzaam is. Een vakantietoeslag en reiskostenvergoeding behoren hier meestal toe.

Salarisschaal Historicus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Historicus

Er zijn geen vacatures Historicus aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Historicus in werkt.

Meer weten over de sector waar een Historicus in werkt

Bekijk werken in Onderzoek

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Historicus

Wat is de toekomst van Historicus?

Een baan als Historicus is lastig te vinden. Daarom vervullen Historici vaak andere functies, zoals leraar, redacteur, beleidsmedewerker of schrijver. In deze functies liggen dan ook de meeste doorgroeimogelijkheden van een Historicus.

Baankans Historicus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Historicus worden: Opleidingen tot Historicus

Wil je Historicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Historicus.

Hoe word je een Historicus? 

Een Historicus heeft de HBO of WO opleiding Geschiedenis gevolgd.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Historicus

Er zijn geen opleidingen Historicus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Historicus in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderzoek

Omscholen of doorgroeien tot Historicus

Als je Historicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Historicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Historicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Historicus?

Competenties en Vaardigheden Historicus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Historicus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Historicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Historicus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren

Persoonlijkheid van een Historicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Historicus. Als Historicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Historicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Historicus

Vakkennis voor een Historicus

Het is voor een Historicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Historicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Historicus


Werkervaring Historicus

Het is voor een startend Historicus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Historicus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderzoeker, Kunsthistoricus .

Iets anders leren?

Is Historicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Historicus

Met wie werkt een Historicus samen? 

Historici komen op uiteenlopende werkplekken terecht. Een Historicus kan bijvoorbeeld in de politiek werken, waar hij samenwerkt met politici. Het netwerk van een Historicus die wetenschappelijk onderzoek doet bestaat uit hoogleraren en collega-onderzoekers. Veel Historici werken in het onderwijs, waar samengewerkt wordt met het schoolbestuur en andere docenten. Een Historicus die in een museum werkt heeft veel contact met de museumdirecteur en conservatoren.


 • Politicus
 • Wetenschappelijk onderzoeker
 • Leraar
 • Museumdirecteur
Historicus


Organisaties waar een Historicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Historicus meestal werkt.

Waar werkt een Historicus?

Historici zijn zowel werkzaam in het bedrijfsleven als bij de overheid. Voorbeelden zijn het onderwijs, het onderzoek, media en communicatie. Een Historicus kan ook zelfstandig of freelancer zijn.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Historicus

Waar kun je het beste werken als Historicus? Hieronder vind je de best door de Historicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Historicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Historicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Historicus.

Welke competenties heeft een Historicus nodig?

Een Historicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Historicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Historicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Historicus nodig? 

Een Historicus gaat zeer nauwkeurig en kritisch om met zijn bronnen. Hij moet hierbij ook objectief en onafhankelijk zijn, omdat hij altijd een zo veel mogelijk waarheidsgetrouwe reconstructie van de geschiedenis moet maken. (Waarnemer). Een Historicus is een echte denker en houdt zich bezig met diepzinnige vraagstukken (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Historicus


Romanticus


Lees meer

Interview met een Historicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Historicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Historicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Historicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Historicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Historicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Historicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Historicus iets voor je?

Zou je graag Historicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Historicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Historicus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar