Declarant Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Declarant worden: Opleidingen tot Declarant

Wil je Declarant worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Declarant, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Declarant.

Hoe word je een Declarant? 

Er bestaat een korte basisopleiding tot douane-declarant. Deze kan afgerond worden in één of twee weken. Administratieve ervaring of een administratieve opleiding (bijvoorbeeld op mbo-niveau) is hiervoor niet verplicht, maar wel aanbevolen. Vervolgens is er een vakopleiding tot declarant, waarmee alle belangrijke kennis over het beroep opgedaan kan worden. Deze avondopleiding duurt één jaar. Deze opleidingen zijn in principe niet verplicht, maar praktisch alle vacatures vragen om minimaal de basisopleiding.

De 2 best beoordeelde opleidingen Declarant

bijgewerkt op 20-10-2021

Cursus Documentherkenning
Leer snel valse documenten, paspoorten en rijbewijzen herkennen! Met de 1-daagse cursus documentherkenning leert u valse documenten, identiteitsbewijzen zoals paspoorten en rijbewijzen makkelijk en snel te herkennen.  Steeds vaker …
Cursus Documentherkenning
Verdiepingscursus Internationale handel. Douane en BTW ( Incl. BREXIT)
Verdiepingscursus Internationale handel,douane en btw (incl. Brexit-gevolgen) 24 en 31  maart 2020 Locatie:  Rotterdam Btw en douanevraagstukken bij in- en uitvoer van goederen. Cursus is zeer praktijkgericht. De vakgebieden …
Verdiepingscursus Internationale handel. Douane en BTW ( Incl. BREXIT)

Is het verstandig om Declarant te worden?

Voordat je aan een opleiding Declarant begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Declarant worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Declarant?

Het arbeidsmarktperspectief voor de douanedeclarant is redelijk goed. Zoals een blog over logistiek het beschrijft: het beroep is niet “sexy”. Desondanks is het beroep wel belangrijk, en zijn veel bedrijven dringend op zoek naar goede douanedeclaranten. Qua doorgroeimogelijkheden is er in de logistieksector ook het een en ander te bedenken voor de declarant die op het werk is uitgekeken en behoefte heeft aan een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld de functie van logistiek manager of die van hoofd administratie. Desondanks is het beroep van declarant voor een administratieve baan al behoorlijk uitdagend, en zullen er weinig declaranten zijn die puur voor hun plezier een andere baan gaan zoeken.

De actuele kans op werk voor een Declarant

Het beroep Declarant is onderdeel van de beroepsfamilie Inklaringsagenten en expediteurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Inklaringsagenten en expediteurs is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

201

Baankans Declarant

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Declarant

Als je je wilt omscholen tot Declarant is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Declarant door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Declarant zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Declarant

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Declarant dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures

Vacature Administratief medewerker / Leerling Declarant
Van de Zand Douaneagent B.V.
Ben je op zoek naar een afwisselende baan? Dan is dit je kans! Ons bedrijf is werkzaam in de douane-expeditie en wij zijn op zoek naar iemand die het vak …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Declarant

Als je Declarant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Declarant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Declarant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Declarant?

Competenties en Vaardigheden Declarant

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Declarant nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Declarant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Declarant

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Onderhandelen
Onderhandelen
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Declarant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Declarant. Als Declarant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Declarant:


zie volledige beschrijving persoonstype Declarant

Vakkennis voor een Declarant

Het is voor een Declarant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Declarant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Declarant


Werkervaring Declarant

Het is voor een startend Declarant die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Declarant is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Declarant, maar iets anders?

Is een opleiding Declarant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Declarant te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Declarant te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Declarant te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Declarant te worden?

Zou je graag Declarant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Declarant voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar