Declarant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Declarant? Lees de functieomschrijving.

Een declarant, ook wel douanedeclarant, is de persoon die aangifte doet bij de douane. In het geval van personenvervoer hoeft er doorgaans niets aangegeven te worden, en als dit wel zo is, is hier meestal geen speciale persoon voor nodig. Voor bedrijven die grote hoeveelheden producten over grenzen  vervoeren is dit anders. Een douane-aangifte bij lucht- of zeetransport kan een ingewikkelde opgave zijn, en een gespecialiseerde declarant kan flinke bedragen besparen doordat deze weet wat er ingevuld moet worden, en kan andere werknemers bovendien een hoop administratief werk besparen.

Declarant is dan ook vooral een administratieve functie. De declarant is meestal wel in eigen persoon aanwezig bij het doen van de aangifte om ervoor te zorgen dat het proces goed verloopt, maar zal voor het merendeel van zijn werktijd bezig zijn met het samenstellen van aangiften, het controleren van documenten, het samenstellen van rapporten, het onderhouden van contacten met douanes voor verschillende doeleinden en andere aan de douane-aangifte gerelateerde werkzaamheden.

Wil je werken als Declarant?

Werk je al als Declarant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Declarant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Declarant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Declarant in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Douanier
 • Medewerker douane
 • Hoofd administratie
 • Administratiemedewerker
 • Communicatiemedewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

24


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Declarant

Wat verdient een Declarant?

Het gemiddelde starterssalaris van een douanedeclarant ligt op 2300 euro per maand. Hierna is een groei mogelijk tot pakweg 3500 euro per maand. Hogere salarissen zijn zeker ook mogelijk, vooral wanneer een declarant goed functioneert (denk aan pakweg 4500 euro per maand).

Salarisschaal Declarant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Declarant

Op zoek naar een nieuwe baan als Declarant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Declarant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Declarant vacatures

Assistent Douane declarant
AXS Logistiek Breda
Je maakt en controleert de expeditie documenten. Het aandachtsgebied is de UK export.Heb jij:Minimaal een MBO opleiding en enige administratieve ervaring in transport of logistiek;Goede communicatieve vaardigheden in …
Inhouse Douane Declarant bij een Handelsonderneming in Food
AXS Logistiek Breda
Wil jij:Het dagelijkse aanspreekpunt zijn binnen de organisatie voor collega's, maar ook voor klanten en externe partijen m.b.t. douane zaken; Adviseren van o.a. collega's m.b.t. douane, invoerquota en veterinaire goederen …
Declarant
Randstad
Declarant – Tilburg - FulltimeHeb jij veel kennis van en ervaring met douane aangelegenheden en wil je dit inzetten bij een Top 3 speler wereldwijd in de logistiek? Voor onze …
Douane Declarant
Page Personnel
Als ambitieuze declarant beschik je over de nodige teamspirit, weet je van aanpakken en ken je de weg kent in de internationale logistiek. Het team is verantwoordelijk voor de volledige …
Declarant
Exact Personeelsintermediair
Je bent verantwoordelijk voor het behandelen en afronden van douanetechnische vraagstukken, m.b.t. import, export, transit en fiscale vertegenwoordiging. Jouw taken zijn:Het opmaken en verwerken van douanedocumenten in de daarvoor bestemde …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Declarant

Hoe goed is de toekomst voor de Declarant? 

Het arbeidsmarktperspectief voor de douanedeclarant is redelijk goed. Zoals een blog over logistiek het beschrijft: het beroep is niet “sexy”. Desondanks is het beroep wel belangrijk, en zijn veel bedrijven dringend op zoek naar goede douanedeclaranten. Qua doorgroeimogelijkheden is er in de logistieksector ook het een en ander te bedenken voor de declarant die op het werk is uitgekeken en behoefte heeft aan een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld de functie van logistiek manager of die van hoofd administratie. Desondanks is het beroep van declarant voor een administratieve baan al behoorlijk uitdagend, en zullen er weinig declaranten zijn die puur voor hun plezier een andere baan gaan zoeken.

Huidige aantal vacatures

24


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Declarant worden: Opleidingen tot Declarant

Hoe word je een Declarant? 

Er bestaat een korte basisopleiding tot douane-declarant. Deze kan afgerond worden in één of twee weken. Administratieve ervaring of een administratieve opleiding (bijvoorbeeld op mbo-niveau) is hiervoor niet verplicht, maar wel aanbevolen. Vervolgens is er een vakopleiding tot declarant, waarmee alle belangrijke kennis over het beroep opgedaan kan worden. Deze avondopleiding duurt één jaar. Deze opleidingen zijn in principe niet verplicht, maar praktisch alle vacatures vragen om minimaal de basisopleiding.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Declarant

Meer opleidingen Declarant

Weet je nog niet of je Declarant wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Declarant of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Declarant

Met wie werkt een Declarant samen? 

De douanedeclarant zal hoofdzakelijk in contact staan met douanepersoneel (douanier, medewerker douane) en daarnaast met administratieve medewerkers. Ook zal de declarant veel contact hebben met de interne afdelingen en externe partijen.


 • Douanier
 • Medewerker douane
 • Hoofd administratie
 • Administratiemedewerker
 • Communicatiemedewerker
Declarant


Organisaties waar een Declarant werkzaam is

Waar werkt een Declarant meestal? 

Douanedeclaranten werken voor grote bedrijven die hun eigen aangiften willen regelen of voor transportbedrijven.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Declarant

Waar kun je het beste werken als Declarant? Hieronder vindt je de best door de Declarant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Declarant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Declarant:

Welke competenties heeft een een Declarant nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Declarant

Wat voor persoonlijkheid heb je als Declarant nodig? 

De werkzaamheden van de declarant bestaan voor een groot deel uit het “waarnemen” van documenten, en het is dan ook niet raar dat het persoonstype dat het meest bij het beroep past dat van Waarnemer is. Daarnaast past het persoonstype Perfectionist bij het beroep: bedrijven nemen vaak declaranten in dienst wanneer ze een waterdichte administratie wensen, en de hoge kwaliteitsnorm en discipline van de Perfectionist zijn daar uitermate geschikt voor.

Bekijk de persoonstypen voor Declarant


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Declarant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Declarant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Declarant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Declarant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Declarant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Declarant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Declarant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Declarant iets voor je?

Zou je graag Declarant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Declarant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Declarant

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar