Declarant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Declarant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep declarant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je declarant wordt.

 

Wat is een Declarant?

Een declarant, ook wel douanedeclarant, is de persoon die aangifte doet bij de douane. In het geval van personenvervoer hoeft er doorgaans niets aangegeven te worden, en als dit wel zo is, is hier meestal geen speciale persoon voor nodig. Voor bedrijven die grote hoeveelheden producten over grenzen  vervoeren is dit anders. Een douane-aangifte bij lucht- of zeetransport kan een ingewikkelde opgave zijn, en een gespecialiseerde declarant kan flinke bedragen besparen doordat deze weet wat er ingevuld moet worden, en kan andere werknemers bovendien een hoop administratief werk besparen.

Declarant is dan ook vooral een administratieve functie. De declarant is meestal wel in eigen persoon aanwezig bij het doen van de aangifte om ervoor te zorgen dat het proces goed verloopt, maar zal voor het merendeel van zijn werktijd bezig zijn met het samenstellen van aangiften, het controleren van documenten, het samenstellen van rapporten, het onderhouden van contacten met douanes voor verschillende doeleinden en andere aan de douane-aangifte gerelateerde werkzaamheden.Wil je werken als Declarant?

Werk je al als Declarant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Declarant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Declarant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Declarant in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Douanier
 • Medewerker douane
 • Hoofd administratie
 • Administratiemedewerker
 • Communicatiemedewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

39


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Declarant

Wat verdient een Declarant?

Het gemiddelde starterssalaris van een douanedeclarant ligt op 2300 euro per maand. Hierna is een groei mogelijk tot pakweg 3500 euro per maand. Hogere salarissen zijn zeker ook mogelijk, vooral wanneer een declarant goed functioneert (denk aan pakweg 4500 euro per maand).

Salarisschaal Declarant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Declarant

Op zoek naar een nieuwe baan als Declarant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Declarant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Declarant vacatures

Vacature Declarant
Tempo-Team
Locatie OIRSCHOT Functieomschrijving Wil jij werken binnen een internationale organisatie op een nieuwe locatie in Oirschot? Vind jij het interessant om je verder te verdiepen in Brexit? Lees dan snel …
Vacature Declarant
Page Personnel
Als Declarant ben jij verantwoordelijk voor het volledig en accuraat afhandelen van douane processen en documentatie, zoals aangiften ten invoer, uitvoer en doorvoer. Bedrijfsomschrijving Zij zijn een van de grotere …
Vacature Douane Declarant
Walters People
Ben jij in het bezit van een diploma Douane Declarant? Heb jij een aantal jaren werkervaring? Ben jij communicatief sterk en stressbestendig? Dan ben jij de Douane Declarant waar ik …
Vacature Leerling douane declarant
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Wil jij opgeleid worden tot douane declarant en wil je werken bij een groot internationaal logistiek bedrijf, dan is dit nu jouw kans! Voor FedEx in Duiven zoeken wij …
Vacature Junior declarant
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Fans van Border Security opgelet! Wil je fulltime en voor langere tijd aan de slag in een administratieve rol in Eindhoven? Dan is dit jouw baan! wat bieden wij …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Declarant

Wat is de toekomst van Declarant?

Het arbeidsmarktperspectief voor de douanedeclarant is redelijk goed. Zoals een blog over logistiek het beschrijft: het beroep is niet “sexy”. Desondanks is het beroep wel belangrijk, en zijn veel bedrijven dringend op zoek naar goede douanedeclaranten. Qua doorgroeimogelijkheden is er in de logistieksector ook het een en ander te bedenken voor de declarant die op het werk is uitgekeken en behoefte heeft aan een nieuwe uitdaging, bijvoorbeeld de functie van logistiek manager of die van hoofd administratie. Desondanks is het beroep van declarant voor een administratieve baan al behoorlijk uitdagend, en zullen er weinig declaranten zijn die puur voor hun plezier een andere baan gaan zoeken.

Huidige aantal vacatures

39


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Declarant worden: Opleidingen tot Declarant

Wil je Declarant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Declarant.

Hoe word je een Declarant? 

Er bestaat een korte basisopleiding tot douane-declarant. Deze kan afgerond worden in één of twee weken. Administratieve ervaring of een administratieve opleiding (bijvoorbeeld op mbo-niveau) is hiervoor niet verplicht, maar wel aanbevolen. Vervolgens is er een vakopleiding tot declarant, waarmee alle belangrijke kennis over het beroep opgedaan kan worden. Deze avondopleiding duurt één jaar. Deze opleidingen zijn in principe niet verplicht, maar praktisch alle vacatures vragen om minimaal de basisopleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Declarant

Er zijn geen opleidingen Declarant aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Declarant in werkt

Bekijk alle opleidingen Transport & Logistiek

Omscholen of doorgroeien tot Declarant

Als je Declarant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Declarant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Declarant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Declarant?

Competenties en Vaardigheden Declarant

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Declarant nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Declarant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Declarant

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Declarant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Declarant. Als Declarant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Declarant:


zie volledige beschrijving persoonstype Declarant

Vakkennis voor een Declarant

Het is voor een Declarant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Declarant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Declarant


Werkervaring Declarant

Het is voor een startend Declarant die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Declarant is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Douanier, Documentatiemedewerker .

Iets anders leren?

Is Declarant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Declarant

Met wie werkt een Declarant samen? 

De douanedeclarant zal hoofdzakelijk in contact staan met douanepersoneel (douanier, medewerker douane) en daarnaast met administratieve medewerkers. Ook zal de declarant veel contact hebben met de interne afdelingen en externe partijen.


 • Douanier
 • Medewerker douane
 • Hoofd administratie
 • Administratiemedewerker
 • Communicatiemedewerker
Declarant


Organisaties waar een Declarant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Declarant meestal werkt.

Waar werkt een Declarant?

Douanedeclaranten werken voor grote bedrijven die hun eigen aangiften willen regelen of voor transportbedrijven.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Declarant

Waar kun je het beste werken als Declarant? Hieronder vind je de best door de Declarant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Declarant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Declarant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Declarant.

Welke competenties heeft een Declarant nodig?

Een Declarant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Declarant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Declarant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Declarant nodig? 

De werkzaamheden van de declarant bestaan voor een groot deel uit het “waarnemen” van documenten, en het is dan ook niet raar dat het persoonstype dat het meest bij het beroep past dat van Waarnemer is. Daarnaast past het persoonstype Perfectionist bij het beroep: bedrijven nemen vaak declaranten in dienst wanneer ze een waterdichte administratie wensen, en de hoge kwaliteitsnorm en discipline van de Perfectionist zijn daar uitermate geschikt voor.

Bekijk de persoonstypen voor Declarant


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Declarant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Declarant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Declarant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Declarant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Declarant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Declarant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Declarant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Declarant iets voor je?

Zou je graag Declarant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Declarant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Declarant?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Declarant

Vacature Junior declarant
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Fans van Border Security opgelet! Wil je fulltime en voor langere tijd aan de slag in een administratieve rol in Eindhoven? Dan is dit jouw baan! wat bieden wij …
Vacature Douane Declarant
Walters People
Ben jij in het bezit van een diploma Douane Declarant? Heb jij een aantal jaren werkervaring? Ben jij communicatief sterk en stressbestendig? Dan ben jij de Douane Declarant waar ik …
Vacature Leerling douane declarant
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Wil jij opgeleid worden tot douane declarant en wil je werken bij een groot internationaal logistiek bedrijf, dan is dit nu jouw kans! Voor FedEx in Duiven zoeken wij …
Vacature Douane Declarant
Logistics Today Werving
Voor één van onze opdrachtgevers, een logistiek dienstverlener, zijn wij op zoek naar een Douane Declarant. In deze functie ben je verantwoordelijk voor:Het verwerken van alle voorkomende douane aangiftes (in-, …
Vacature Douane declarant
AXS Logistiek
Weet jij alles omtrent douaneformaliteiten en zou jij graag willen werken voor een douane-agent? Dan is dit iets voor jou!Heb jij:Een vakdiploma declarant;Een goede beheersing van de Nederlandse …

Actuele blogposts


reacties op Declarant

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar