Dierenarts worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Dierenarts worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Dierenarts worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Dierenarts? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Dierenarts goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Dierenarts?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Dierenarts wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Dierenarts.

Alles over hoe je Dierenarts kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Dierenarts?

De studie Diergeneeskunde (WO) duurt zes jaar en kent een numerus fixus. Je moet dus eerst ingeloot worden voordat je de opleiding kunt volgen. Na de eerste vier jaar krijgt de aanstaande dierenarts de titel doctorandus in de Diergeneeskunde.  Binnen de studie komen diverse onderwerpen aan bod. Zo wordt er ingegaan op de algemene kennis over diersoorten, maar ook anatomie en ziekteleer zijn belangrijk. Aan het einde van de studie staat vooral het opdoen van praktijkervaring centraal.

Om de studie te kunnen volgen moet een vooropleiding zijn gedaan op VWO niveau in de richting Natuur en Gezondheid. In uitzonderlijke gevallen kan een HBO opleiding ook mogelijkheden bieden als vooropleiding.

Welke vaardigheden heb je nodig om Dierenarts te worden?

Om Dierenarts te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Dierenarts zijn Zorgvuldigheid, Respectvol en Inlevingsvermogen. Ook zijn Oog voor detail, Nauwkeurigheid en Vriendelijkheid belangrijke vaardigheden als je Dierenarts wilt worden. Verder zijn Dienstverlenendheid, Gestructureerd werken en Accuratesse ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Dierenarts te worden?

Als je Dierenarts wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Dierenarts

  • Accuratesse
  • Besluitvaardigheid
  • Klantgerichtheid
  • Leervermogen
  • Luisteren
  • Omgaan met details
  • Oordeelsvorming
  • Sensitiviteit

Welke eigenschappen heb je nodig om Dierenarts te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Dierenarts te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Dierenarts worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Dierenarts. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Dierenarts zijn de Perfectionist en de Waarnemer.

De eerste stap die een Dierenarts maakt is het stellen van een diagnose. Aan de ene kant kan daarvoor de verklaring van een eigenaar worden gebruikt, maar belangrijker nog is wat er van het dier af te lezen valt. Goed kunnen waarnemen van lichaamstaal en reactie van de patiënt en het interpreteren daarvan is dus van groot belang (Waarnemer).

Daarnaast is het belangrijk dat een Dierenarts de tests, behandelingen en operaties zo perfect mogelijk uitvoert. Het gaat om het leven en welzijn van een dier en daarmee is het dus een goede eigenschap te streven naar perfectie en het maken van fouten te voorkomen (Perfectionist).

Opleiding Dierenarts

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Dierenarts kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Dierenarts. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Dierenarts. Maar ook cursussen en trainingen voor de Dierenarts.

Top 5 opleidingen Dierenarts

Dierenartsassistent
Droomde jij als kind al van werken met dieren? Je kunt het werkelijkheid laten worden in de grotemensenwereld met deze thuisstudie Dierenartsassistent. Werken met puppy’s, kittens, maar ook oudere dieren, …
Dierenartsassistent
Dierenartsassistent E-Learning
Graag met dieren werken? Volg deopleiding DierenartsassistentHeb jij hart voor dieren? Ongetwijfeld, anders was je niet op deze pagina uitgekomen. Dan weet je waarschijnlijk ook dat dierenartsassistent een geweldig beroep …
Dierenartsassistent E-Learning
Dierenartsassistent Thuisstudie
Graag met dieren werken? Volg deopleiding DierenartsassistentHeb jij hart voor dieren? Ongetwijfeld, anders was je niet op deze pagina uitgekomen. Dan weet je waarschijnlijk ook dat dierenartsassistent een geweldig beroep …
Dierenartsassistent Thuisstudie
Dierenverzorging E-Learning
Vergroot je kennis met de cursus DierenverzorgingWerk jij beroepsmatig met dieren? De cursus Dierenverzorging geeft je inzicht in hoe je met dieren kunt én moet omgaan.Huisdieren spelen in het leven …
Dierenverzorging E-Learning
Dierenverzorging Thuisstudie
Vergroot je kennis met de cursus DierenverzorgingWerk jij beroepsmatig met dieren? De cursus Dierenverzorging geeft je inzicht in hoe je met dieren kunt én moet omgaan.Huisdieren spelen in het leven …
Dierenverzorging Thuisstudie

Omscholen tot Dierenarts

Hoe kan je omscholen tot Dierenarts? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Dierenarts zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Dierenarts

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Dierenarts?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Dierenarts. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Dierenarts?

Als je wilt omscholen tot Dierenarts is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Dierenarts

Wat verdient een Dierenarts? Het salaris van een Dierenarts begint bij €3000,- bruto per maand. Een ervaren Dierenarts verdient tot maximaal €5000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.