Dierenoppas worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Dierenoppas worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Dierenoppas worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Dierenoppas? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Dierenoppas goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Dierenoppas?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Dierenoppas wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Dierenoppas.

Alles over hoe je Dierenoppas kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Dierenoppas?

De meeste Dierenoppassers zijn ongediplomeerd en passen op dieren bij wijze van hobby.  Wanneer je serieus in de richting van Dierenoppas aan de slag wilt is het verstandig om een opleiding of cursus te volgen die je meerwaarde geeft ten opzichte van ongeschoolde oppassers. Afhankelijk van de diersoort waar je voor gaat kan dat een cursus zijn zoals die voor hondenuitlaatservices mogelijk is, een MBO opleiding in de richting van Dierverzorging of een opleiding op HBO in de richting van Diermanagement.

Welke vaardigheden heb je nodig om Dierenoppas te worden?

Om Dierenoppas te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Dierenoppas zijn Analytisch vermogen, Initiatief ontplooien en Inzicht in omgeving. Ook zijn Vitaliteit, Levenslust en Positiviteit belangrijke vaardigheden als je Dierenoppas wilt worden. Verder zijn Vriendelijkheid, Respectvol en Dienstverlenendheid ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Dierenoppas te worden?

Als je Dierenoppas wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Dierenoppas

  • Anticiperen
  • Energie
  • Klantgerichtheid
  • Leiderschap
  • Plannen en organiseren

Welke eigenschappen heb je nodig om Dierenoppas te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Dierenoppas te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Trouw, Integriteit en Punctueel.


Met welke persoonstypen kun je Dierenoppas worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Dierenoppas. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Dierenoppas zijn de Baas en de Loyalist.

Als je serieus aan de slag wilt als Dierenoppas dan heb je niet alleen leiding over een grote groep dieren maar ook over mogelijke medewerkers. Daarnaast willen de eigenaren ook graag zien dat ze hun dier onderbrengen bij iemand die zelfverzekerd is en de taak aan kan. Je beschermende functie maakt dat je een leider moet kunnen zijn (Baas).

Een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel is nodig als je op veel dieren tegelijk past. De dieren zijn tniet jouw eigendom en de mensen verwachten hun dier bij jou veilig onder te kunnen brengen. De wil om te zorgen en inzicht in de dieren en hun omgeving is van belang voor wie een goede dierenoppas wil zijn (Loyalist).

Opleiding Dierenoppas

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Dierenoppas kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Dierenoppas. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Dierenoppas. Maar ook cursussen en trainingen voor de Dierenoppas.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Dierenoppas

Er zijn geen opleidingen Dierenoppas aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Dierenoppas in werkt

Bekijk meer opleidingen Dieren & Verzorging

Omscholen tot Dierenoppas

Hoe kan je omscholen tot Dierenoppas? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Dierenoppas zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Dierenoppas

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Dierenoppas?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Dierenoppas. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Dierenoppas?

Als je wilt omscholen tot Dierenoppas is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Dierenoppas

Wat verdient een Dierenoppas? Het salaris van een Dierenoppas begint bij €0,- bruto per maand. Een ervaren Dierenoppas verdient tot maximaal €0,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...