Docent bestuurskunde Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Docent bestuurskunde? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep docent bestuurskunde. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je docent bestuurskunde wordt.

Wat is een Docent bestuurskunde?

De docent bestuurskunde geeft lessen in vakken en onderwerpen rondom het vak bestuurskunde.

De docent bestuurskunde geeft les op een MBO of HBO opleiding in de richting bestuurskunde, overheidsmanagement of een andere soortgelijke opleiding. De voornaamste taak van de docent bestuurskunde is zijn leerlingen/studenten voorbereiden op en helpen ontwikkelen naar een beroep binnen de bedrijfskunde (waaronder bijvoorbeeld organisatieadviseur, beleidsmedewerker of persvoorlichter bij de overheid). De docent bestuurskunde kan onder andere lessen geven in vakken als beleidsproces-methoden, bestuursrecht, Europakunde, beleid en politiek en politicologie en geeft les in onderwerpen als het helpen organiseren en uitvoeren van beleid, analyse en oplossing van bestuurlijke en maatschappelijke problemen en overheidscommunicatie. Deze lessen worden over het algemeen in verschillende modules gegeven. De opleiding bestuurskunde lijkt ergens op de opleiding bedrijfskunde maar heeft als grote verschil dat, waar de opleiding bestuurskunde is gericht op openbaar bestuur (en er vakken worden gegeven rondom gemeenten en overheden), bedrijfskunde is gericht op private ondernemingen.

De docent bestuurskunde ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal. Hij geeft zijn leerlingen/studenten toetsen, tentamens, projectopdrachten, werkopdrachten en theorie en praktijkopdrachten die hij vervolgens nakijkt, bespreekt met de leerlingen/studenten en waar nodig becijfert. Ook kan de docent bestuurskunde de leerlingen/studenten bezoeken op stage om te kijken hoe het daar gaat en om met de stagebegeleider te praten. Na aanleiding van al dit werk van de leerlingen/studenten kan de docent bestuurskunde de studievoortgang van zijn leerlingen/studenten nauwgezet bijhouden en ze er waar nodig op wijzen dat ze harder moeten werken of dat er wat moet gebeuren en ze daarbij ook hulp bieden.

De docent bestuurskunde heeft verstand van bestuurskunde en weet zijn kennis en visie op een interessante, educatieve en leuke manier op zijn leerlingen/studenten over te geven. Daarnaast durft hij streng op te treden wanneer een leerling/student zijn werk niet goed doet of zich in de les niet goed gedraagt om ten alle tijde de orde in de klas te bewaken en/of herstellen.

Naast zijn werkzaamheden als docent is de docent bestuurskunde ook aanwezig bij vergaderingen met collega's (om de opleiding en school te bespreken en te kijken naar verbeterpunten en te praten over de leerlingen/studenten) en bij ouderavonden (waar hij met de ouders van leerlingen/studenten over hun studieprestaties praat).

Wil je werken als Docent bestuurskunde?

Werk je al als Docent bestuurskunde en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Docent bestuurskunde worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Docent bestuurskunde, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Docent bestuurskunde in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerlingen/studenten
 • Collega's
 • Mensen uit het vak en stagebegeleiders
 • Directeur van de school
 • Ouders van leerlingen/studenten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Docent bestuurskunde

Wat verdient een Docent bestuurskunde?

De docent bestuurskunde verdient tussen de €1500,- en €2100,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring en de school waar hij werkzaam is.

Salarisschaal Docent bestuurskunde

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Docent bestuurskunde

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Docent bestuurskunde

Wat is de toekomst van Docent bestuurskunde?

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent bestuurskunde is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid. Daarnaast kan de docent bestuurskunde zich ook (na zich eventueel in een ander vak gespecialiseerd te hebben) ook in een ander vak/vakken les gaan geven (waaronder bijvoorbeeld het vak bedrijfskunde).

Naast zijn werkzaamheden in de klas kan de docent bestuurskunde ook een andere rol binnen het onderwijs op zich nemen (waaronder bijvoorbeeld een mentorrol).

Baankans Docent bestuurskunde

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Docent bestuurskunde worden: Opleidingen tot Docent bestuurskunde

Wil je docent bestuurskunde worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Docent bestuurskunde? 

De docent bestuurskunde heeft een WO opleiding ''Bestuurskunde'', ''International Relations and Diplomacy'', ''Political Science'', ''Politicologie'', '''Public Administration and Organizational Science'' of ''Recht en Bestuur'' gevolgd. Deze zijn over het algemeen vierjarig.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Docent bestuurskunde

HBO Bestuurskunde
Bestuurskunde krijgt steeds meer aandacht binnen de Non-Profit sector. Wilt u effectief kunnen sturen op processen? Deze boeiende en brede opleiding biedt u de kans om u op een doelgerichte …
Meer opleidingen Docent bestuurskunde

Weet je nog niet of je Docent bestuurskunde wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Docent bestuurskunde of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Docent bestuurskunde

Met wie werkt een Docent bestuurskunde samen? 

Het netwerk van de docent bestuurskunde bestaat uit zijn leerlingen/studenten, zijn collega's, mensen uit het vak die op school komen spreken, de directeur van de school, stagebegeleiders van de stagebedrijven waar zijn leerlingen/studenten stage lopen en de ouders van leerlingen/studenten tijdens ouderavonden.


 • Leerlingen/studenten
 • Collega's
 • Mensen uit het vak en stagebegeleiders
 • Directeur van de school
 • Ouders van leerlingen/studenten
Docent bestuurskunde


Organisaties waar een Docent bestuurskunde werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Docent bestuurskunde meestal werkt.

Waar werkt een Docent bestuurskunde?

De docent bestuurskunde werkt op een MBO of HBO opleiding op een school.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Docent bestuurskunde

Waar kun je het beste werken als Docent bestuurskunde? Hieronder vind je de best door de Docent bestuurskunde beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Docent bestuurskunde.

Competenties, Skills en Vaardigheden Docent bestuurskunde:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Docent bestuurskunde.

Welke competenties heeft een Docent bestuurskunde nodig?

Een Docent bestuurskunde heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Docent bestuurskunde

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Docent bestuurskunde passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Docent bestuurskunde nodig? 

De docent bestuurskunde is een waarnemer. Hij let goed op de actuele ontwikkelingen binnen de maatschappij en politiek om dit in zijn lessen mee te nemen en er met zijn leerlingen/studenten over te praten. Daarnaast let de docent bestuurskunde goed op de studievoortgang en studieprestaties van zijn leerlingen/studenten om hun ontwikkeling nauwgezet bij te houden.

Daarnaast is de docent bestuurskunde ook een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van bestuurskunde over op zijn leerlingen/studenten en biedt ze waar nodig individuele begeleiding of extra tips en adviezen.

Bekijk de persoonstypen voor Docent bestuurskundeInterview met een Docent bestuurskunde

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Docent bestuurskunde

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Docent bestuurskunde

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Docent bestuurskunde

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Docent bestuurskunde dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Docent bestuurskunde belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Docent bestuurskunde. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Docent bestuurskunde iets voor je?

Zou je graag Docent bestuurskunde willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Docent bestuurskunde bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Docent bestuurskunde

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar