Persvoorlichter Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Persvoorlichter? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep persvoorlichter. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je persvoorlichter wordt.

 

Wat is een Persvoorlichter?

De Persvoorlichter is verantwoordelijk voor de communicatie van een bedrijf of organisatie naar de buitenwereld. Het is daarom belangrijk dat een Persvoorlichter op de hoogte is van wat er binnen het bedrijf speelt en weet hoe hij  nieuws zo diplomatiek mogelijk aan het publiek kan overbrengen. De communicatie van Persvoorlichter naar publiek wordt gemonitord en gestuurd door het bedrijfsbestuur, dat aangeeft welke informatie aan pers en publiek vrijgegeven moet worden en wanneer.

Het is belangrijk dat een Persvoorlichter niet alleen een goed en duidelijk praatje kan houden, maar ook goede contacten heeft met de media en ook extern relevant nieuws in de gaten houdt. Dit komt vooral van pas als de Persvoorlichter het bedrijf moet adviseren over een plan van aanpak. De Persvoorlichter reguleert als het ware de informatiestroom van bedrijf naar media en publiek is zo zowel bezig met het vrijgeven van informatie als met het reageren op informatie van buiten.

Over het algemeen is een Persvoorlichter de hele dag aan het werk om e-mails en telefoontjes te beantwoorden om alle communicatie die binnenkomt zo goed mogelijk af te handelen. Hij spreekt vaak dagelijks met de pers en de Persvoorlichter moet daarbij vooral goed om kunnen gaan met stress en deadlines. Aangezien een Persvoorlichter veel tijd besteedt aan het beantwoorden van vragen van journalisten en medewerkers, is het noodzakelijk om eloquent te zijn. Misvattingen in communicatie zijn voor een Persvoorlichter funest.Wil je werken als Persvoorlichter?

Werk je al als Persvoorlichter en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Persvoorlichter worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Persvoorlichter, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Persvoorlichter in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Journalisten
 • Communicatie-directeur
 • Personeel
 • Publiek

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €3800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Persvoorlichter

Wat verdient een Persvoorlichter?

Aangezien een Pervoorlichter vaak al uit een andere communicatiefunctie komt, is het starterssalaris hoger dan voor andere startersfuncties (ca €2500) en kan dit salaris verder oplopen tot €3800 of zelfs meer, afhankelijk van het soort bedrijf en het belang dat een bedrijf hecht aan het werk van een Persvoorlichter.

Salarisschaal Persvoorlichter

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Persvoorlichter

Er zijn geen vacatures Persvoorlichter aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Persvoorlichter in werkt.

Meer weten over de sector waar een Persvoorlichter in werkt

Bekijk werken in Marketing & Communicatie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Persvoorlichter

Wat is de toekomst van Persvoorlichter?

Persvoorlichters kunnen in het gemiddelde bedrijf niet doorgroeien, aangezien de meeste bedrijven maar één Persvoorlichter nodig hebben. In grotere, vaak internationale bedrijven is er wel de mogelijkheid om door te stromen en kan men ook switchen naar werk als communicatie directeur bijvoorbeeld. Er zijn niet veel openbare vacatures voor Persvoorlichters. Het  is raadzaam om van het reeds opgebouwde netwerk gebruik te maken en zo via-via aan een andere functie te komen.

Baankans Persvoorlichter

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Persvoorlichter worden: Opleidingen tot Persvoorlichter

Wil je persvoorlichter worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Persvoorlichter? 

Een opleiding in Communicatie of Journalistiek op HBO of WO niveau is de benodigde basis voor een carrière als Persvoorlichter. Daarnaast is werkervaring inverwante communicatieberoepen vaak een vereiste voor vacatures in de persvoorlichting.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Persvoorlichter

Mediacontacten, persvoorlichting en woordvoering (pers, media)
Hoe kun je als persvoorlichter het medialandschap intensief bespelen? Hoe werken journalisten? Welke onderwerpen zijn voor jouw organisatie risicovol en kansrijk? De tweedaagse training Mediacontacten, persvoorlichting en woordvoering belicht alle …
Meer opleidingen Persvoorlichter

Weet je nog niet of je Persvoorlichter wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Persvoorlichter of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Persvoorlichter

Met wie werkt een Persvoorlichter samen? 

De pers is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het netwerk van een persvoorlichter. Verder moet er met het bestuur van het bedrijf gecommuniceerd worden, en dan met name met de communicatie-directeur overlegd worden. Verder personeel stelt vragen en heeft antwoorden nodig over problemen van externe communicatie. Het publiek in het algemeen heeft ook noodzaak aan informatie van de persvoorlichter.


 • Journalisten
 • Communicatie-directeur
 • Personeel
 • Publiek
Persvoorlichter


Organisaties waar een Persvoorlichter werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Persvoorlichter meestal werkt.

Waar werkt een Persvoorlichter?

Persvoorlichters zijn nodig zowel bij particuliere bedrijven als de overheid, als Woordvoerders voor de verschillende ministeries.

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Best beoordeelde werkgevers Persvoorlichter

Waar kun je het beste werken als Persvoorlichter? Hieronder vind je de best door de Persvoorlichter beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Persvoorlichter.

Competenties, Skills en Vaardigheden Persvoorlichter:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Persvoorlichter.

Welke competenties heeft een Persvoorlichter nodig?

Een Persvoorlichter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Persvoorlichter

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Persvoorlichter passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Persvoorlichter nodig? 

Het gehele imago van een bedrijf is in handen van de Persvoorlichter. Het is daarom essentieel dat de Persvoorlichter loyaal aan het bedrijf is, en niet in de verleiding komt om de verkeerde informatie aan de pers door te geven (Loyalist). Verder moet er ook geen sprake zijn van het per ongeluk verspreiden van onjuiste informatie door bijvoorbeeld een typefout of verspreking. Een Persvoorlichter moet in het openbaar altijd blijven nadenken en het hoofd koel houden(Perfectionist) .

Bekijk de persoonstypen voor Persvoorlichter


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Persvoorlichter

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Persvoorlichter

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Persvoorlichter

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Persvoorlichter

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Persvoorlichter dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Persvoorlichter belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Persvoorlichter. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Persvoorlichter iets voor je?

Zou je graag Persvoorlichter willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Persvoorlichter bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Persvoorlichter

Marcel

Het beste kan je informatie inwinnen bij de School voor de Journalistiek in Utrecht.

leonie

hallo, ik ben erg nieuwsgierig in het beroep pervoorlichter. mijn vraag is nu: welke vakken heb je nodig bij de opleiding? vriendelijke groet, leonie

leonie

hallo, ik ben erg nieuwsgierig in het beroep pervoorlichter. mijn vraag is nu: welke vakken heb je nodig bij de opleiding? vriendelijke groet, leonie

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar