Docent bouwtechniek worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Docent bouwtechniek worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Docent bouwtechniek worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Docent bouwtechniek? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Docent bouwtechniek goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Docent bouwtechniek?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Docent bouwtechniek wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Docent bouwtechniek.

Alles over hoe je Docent bouwtechniek kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Docent bouwtechniek?

De docent bouwtechniek heeft een opleiding ''Leraar Bouwtechniek I en II tweede graad vo''. Deze opleiding is HBO en twee of vierjarig.

Welke vaardigheden heb je nodig om Docent bouwtechniek te worden?

Om Docent bouwtechniek te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Docent bouwtechniek zijn Analyseren, Systematisch denken en Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken. Ook zijn Evalueren, Redeneren en Oog voor detail belangrijke vaardigheden als je Docent bouwtechniek wilt worden. Verder zijn Zorgvuldigheid, Nauwkeurigheid en Vernieuwend zijn ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Docent bouwtechniek te worden?

Als je Docent bouwtechniek wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Docent bouwtechniek

  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Innovatief
  • Kritisch
  • Motiveren
  • Presenteren
  • Resultaatgerichtheid
  • Uitdrukkingsvaardigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Docent bouwtechniek te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Docent bouwtechniek te worden zijn Empathie, Behulpzaamheid en Vriendelijkheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Docent bouwtechniek worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Docent bouwtechniek. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Docent bouwtechniek zijn de Gever en de Waarnemer.

De docent bouwtechniek is een gever. Hij geeft zijn kennis op het gebied van het vak bouwtechniek over op zijn leerlingen/studenten, geeft ze tips, lessen en advies en geeft ze waar nodig individuele begeleiding of extra begeleiding.

Ook is de docent bouwtechniek een waarnemer. Hij let goed op de studievoortgang van zijn leerlingen/studenten, kijkt naar hun ontwikkeling en let goed op de klas wanneer zij tijdens praktijkopdrachten met gevaarlijke materialen of gereedschappen werken.

Opleiding Docent bouwtechniek

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Docent bouwtechniek kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Docent bouwtechniek. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Docent bouwtechniek. Maar ook cursussen en trainingen voor de Docent bouwtechniek.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Docent bouwtechniek

Er zijn geen opleidingen Docent bouwtechniek aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Docent bouwtechniek in werkt

Bekijk meer opleidingen Onderwijs

Omscholen tot Docent bouwtechniek

Hoe kan je omscholen tot Docent bouwtechniek? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Docent bouwtechniek zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Docent bouwtechniek

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Docent bouwtechniek?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Docent bouwtechniek. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Docent bouwtechniek?

Als je wilt omscholen tot Docent bouwtechniek is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Docent bouwtechniek

Wat verdient een Docent bouwtechniek? Het salaris van een Docent bouwtechniek begint bij €1500,- bruto per maand. Een ervaren Docent bouwtechniek verdient tot maximaal €2100,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.