Docent drama Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Docent drama? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep docent drama. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je docent drama wordt.

 

Wat is een Docent drama?

Een docent drama geeft les in toneelspel (drama).

Een docent drama kan lesgeven op het voorgezet onderwijs, op MBO opleidingen of op HBO opleidingen met betrekking tot theater of kan theater maken of les geven in een Centrum voor de Kunsten. De docent drama die lesgeeft op een theateropleiding (bijvoorbeeld de opleiding Sociaal Cultureel Werk Theater of een opleiding op de Kleinkunstacademie) leert zijn leerlingen alle facetten van het toneelspel (waaronder het bewust worden van hun lichaam, stemexpressie en improviseren) en leert zijn leerlingen zich daarmee ook meteen op fysiek en mentaal gebied te ontwikkelen op het gebied van theater en zelfbewustzijn. Na vier jaar op de theateropleiding kunnen de leerlingen, na het behalen van hun diploma, dankzij de lessen van de dramadocent aan de slag als acteur of theatermaker. Het is belangrijk dat de docent drama de leerlingen individueel begeleidt (zo kan een leerling die de cabaret richting op wil een andere lesmethode nodig hebben, en dus aanpak vereisen, dan iemand die wil gaan acteren of in musicals wil spelen) om op die manier het beste in de leerlingen naar boven te halen.

Ook is het mogelijk dat de docent drama naast zijn werk op een theateropleiding of op een Centrum voor de Kunsten op MBO of HBO opleidingen zonder directe link met theater dramalessen geeft. Zo kan de dramadocent bijvoorbeeld op een opleiding tot therapeut  helpen met het onwikkelen van gesprekken door les te geven in rollenspel.

Daarnaast kan de docent drama ook toneellessen geven op basisscholen om kinderen zo te helpen zekerder van zichzelf te worden en samen te gaan werken.

De docent drama geeft, afhankelijk van de opleiding(en) of centrum voor de kunsten waar hij werkzaam is en lesgeeft, gemiddeld vijf keer per week les.Wil je werken als Docent drama?

Werk je al als Docent drama en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Docent drama worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Docent drama, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Docent drama in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Schoolleiding
  • Leerlingen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1200 tot €1810

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Docent drama

Wat verdient een Docent drama?

De docent drama verdient wanneer hij lesgeeft op een reguliere opleiding gemiddeld tussen de €1200,- en €1810,- netto per maand.

Als de docent drama als trainingsacteur of op een Centrum voor de Kunsten werkt hangt het salaris af van de hoeveelheid werkzaamheden die hij verricht en (indien hij bij een Centrum voor de Kunsten werkt) hoeveel dagen hij lesgeeft.

Salarisschaal Docent drama

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Docent drama

Op zoek naar een nieuwe baan als Docent drama? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Docent drama. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Docent drama vacatures

Docent Drama
Alberdingk Thijm College
Alberdingk Thijm College zoekt een Docent Drama te HBO geplaatst op 07-06-2020 Alberdingk Thijm Scholen Alberdingk Thijm College is per augustus 2020 op zoek naar een: Docent Drama (0,8 fte) …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Docent drama

Wat is de toekomst van Docent drama?

Het arbeidsperspectief voor een afgestudeerd docent drama is gemiddeld. De werkgelegenheid hangt volledig af van het aantal scholen (of centrum voor de kunsten) die een vacature hebben openstaan.

Daarnaast kan de docent drama ook als trainingsacteur of regisseur bij jeugdtheaterscholen werkzaam zijn.

Baankans Docent drama

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Docent drama worden: Opleidingen tot Docent drama

Wil je docent drama worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Docent drama? 

De opleiding tot Docent Drama is op meerdere HBO scholen door heel Nederland te volgen (waaronder op de NHL in Leeuwarden of op de HKU in Utrecht). De opleiding is over het algemeen vierjarig. Na het behalen van het diploma kan de dramadocent aan de slag op basisscholen, het voortgezet onderwijs, MBO of HBO opleidingen, Centrum voor de Kunsten, als trainingsacteur of als regisseur bij jeugdtheatervoorstellingen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Docent drama

Er zijn geen opleidingen Docent drama aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Docent drama in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Netwerk Docent drama

Met wie werkt een Docent drama samen? 

De docent drama heeft het meest te maken met de leerlingen aan wie hij lesgeeft. Hij geeft ze les in toneelspelen en leert ze alle facetten van het vak waarin zij worden opgeleid. Hij luistert naar de leerlingen, kent ze en weet waar hun sterke en zwakke punten liggen, anticipeert hierop om zo de leerlingen zich zo goed mogelijk te laten ontwikkelen.

Daarnaast kan de docent drama ook te maken krijgen met andere leraren op de school en met de schoolleiding (of de leiding van het Centrum voor de Kunsten)


  • Schoolleiding
  • Leerlingen
Docent drama


Organisaties waar een Docent drama werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Docent drama meestal werkt.

Waar werkt een Docent drama?

De docent drama werkt op scholen (basisonderwijs, voortgezet onderwijs en in MBO en HBO opleidingen), Centrum voor de Kunsten, Jeugdtheaterscholen of zelfstandig als trainingsacteur.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Docent drama

Waar kun je het beste werken als Docent drama? Hieronder vind je de best door de Docent drama beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Docent drama.

Competenties, Skills en Vaardigheden Docent drama:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Docent drama.

Welke competenties heeft een Docent drama nodig?

Een Docent drama heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Docent drama

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Docent drama passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Docent drama nodig? 

Een docent drama moet de leiding kunnen nemen. Hij geeft les aan klassen en groepen en moet ervoor kunnen zorgen dat zij naar hem luisteren en moet ten alle tijde de leiding in handen weten te houden. De leerlingen moeten naar de docent drama luisteren en dat kan alleen als de docent drama ervoor zorgt dat er orde in de klas aanwezig is. (perfectionist)

Daarnaast moet de docent drama (vooral op theateropleidingen) goed naar zijn leerlingen luisteren en ze individuele aandacht geven om zo het beste in ze naar boven te halen. De docent drama kent zijn leerlingen en hun zwakke en goede punten, en zorgt ervoor dat aan het eind van de opleiding de zwakke punten zijn verbetert en de goede punten nog verder zijn ontwikkelt. (waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Docent drama


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Docent drama

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Docent drama

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Docent drama

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Docent drama

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Docent drama dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Docent drama belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Docent drama. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Docent drama iets voor je?

Zou je graag Docent drama willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Docent drama bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Docent drama

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar