Docent proza Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Docent proza? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep docent proza. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je docent proza wordt.

 

Wat is een Docent proza?

De docent proza geeft les in het vak proza.

De docent proza geeft les op een MBO of HBO opleiding in de richting creative writing, een opleiding op de schrijversvakschool of een andere soortgelijke schrijfopleiding. Daarnaast kan de docent proza ook freelance cursussen/lessen/workshops proza schrijven geven. De voornaamste taak van de docent proza is zijn kennis op het gebied van het schrijven van proza overbrengen op zijn leerlingen/studenten. De docent proza leert zijn leerlingen/studenten onder andere van alles over de ontwikkeling van het plot, de spanningsboog van het verhaal, het schrijven van dialogen, de uitbeelding van personages en het opzetten van een verhaal.

De docent proza geeft zijn leerlingen/studenten opdrachten, toetsen, tentamens en huiswerk dat hij vervolgens nakijkt, met de leerlingen/studenten bespreekt en waar nodig becijfert. Naar aanleiding van al het gemaakte werk en de inzet tijdens de lessen kan de docent proza de studieontwikkeling en studievoortgang van zijn leerlingen/studenten nauwkeurig bijhouden en waar nodig met ze om de tafel gaan om te kijken naar verbeterpunten en hoe hij ze daarbij kan helpen.

De docent proza heeft verstand van het schrijven van proza en weet zijn kennis en visie op een leuke, interessante en educatieve manier op zijn leerlingen/studenten over te brengen. Daarnaast heeft hij passie en affiniteit met proza en weet hij zijn enthousiasme op leerlingen/studenten over te brengen. Ook durft hij streng op te treden wanneer een leerling/student zich vervelend gedraagt om ten alle tijde de orde in de klas te bewaren en/of herstellen.

Naast zijn werkzaamheden in de klas is de docent proza ook aanwezig tijdens vergaderingen met collega's om de opleidingen en de school te bespreken en te kijken naar verbeterpunten binnen de opleiding en de school.Wil je werken als Docent proza?

Werk je al als Docent proza en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Docent proza worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Docent proza, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Docent proza in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerlingen/studenten
 • Directeur van de school
 • Collega's
 • Mensen uit de schrijfwereld

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Docent proza

Wat verdient een Docent proza?

De docent proza die werkzaam is op een school verdient tussen de €1300,- en €2100,- bruto per maand, afhankelijk van de school waar hij werkzaam is en het aantal jaren werkervaring. De docent proza die freelance cursussen/lessen/workshops geeft mag zijn eigen tarief bepalen; hier valt dus geen specifieke indicatie voor te geven.

Salarisschaal Docent proza

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Docent proza

Er zijn geen vacatures Docent proza aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Docent proza in werkt.

Meer weten over de sector waar een Docent proza in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Docent proza

Wat is de toekomst van Docent proza?

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent proza is gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid op de verschillende opleidingen en daarnaast kan de docent proza freelance cursussen/workshops/lessen proza schrijven gaan geven. Ook kan de docent proza zich in andere schrijfvakken specialiseren en daarin les gaan geven.

Baankans Docent proza

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Docent proza worden: Opleidingen tot Docent proza

Wil je Docent proza worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Docent proza.

Hoe word je een Docent proza? 

De docent proza heeft zelf een opleiding ''Creatief Schrijven'', de opleiding op de schrijversvakschool of een andere soortgelijke schrijfopleiding gevolgd (HBO, vierjarig) of heeft relevante werkervaring als schrijver en is naast zijn werkzaamheden als schrijvers ook les gaan geven.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Docent proza

Er zijn geen opleidingen Docent proza aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Docent proza in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Docent proza

Als je Docent proza wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Docent proza zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Docent proza

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Docent proza?

Competenties en Vaardigheden Docent proza

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Docent proza nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Docent proza nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Docent proza

Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Docent proza

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Docent proza. Als Docent proza wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Docent proza:


zie volledige beschrijving persoonstype Docent proza

Vakkennis voor een Docent proza

Het is voor een Docent proza ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Docent proza zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Docent proza


Werkervaring Docent proza

Het is voor een startend Docent proza die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Docent proza is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Docent toneelschrijven, Docent poëzie .

Iets anders leren?

Is Docent proza het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Docent proza

Met wie werkt een Docent proza samen? 

Het netwerk van de docent proza bestaat uit zijn leerlingen/studenten, de directeur van de school, zijn collega's en mensen uit de schrijfwereld die op school komen spreken.


 • Leerlingen/studenten
 • Directeur van de school
 • Collega's
 • Mensen uit de schrijfwereld
Docent proza


Organisaties waar een Docent proza werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Docent proza meestal werkt.

Waar werkt een Docent proza?

De docent proza werkt op een MBO of HBO opleiding op een school.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Docent proza

Waar kun je het beste werken als Docent proza? Hieronder vind je de best door de Docent proza beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Docent proza.

Competenties, Skills en Vaardigheden Docent proza:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Docent proza.

Welke competenties heeft een Docent proza nodig?

Een Docent proza heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Docent proza

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Docent proza passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Docent proza nodig? 

De docent proza is een waarnemer. Hij let goed op de inzet van zijn leerlingen/studenten in de klas en let goed op hun studieontwikkeling en studievoortgang. Daarnaast is de docent proza een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van het vak proza op een interessante, leuke en educatieve manier op zijn leerlingen/studenten over en biedt waar nodig individuele begeleiding of extra tips en adviezen.

Bekijk de persoonstypen voor Docent proza


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Docent proza

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Docent proza

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Docent proza

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Docent proza

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Docent proza dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Docent proza belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Docent proza. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Docent proza iets voor je?

Zou je graag Docent proza willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Docent proza bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Docent proza

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar