Elektrotechnicus Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Elektrotechnicus worden: Opleidingen tot Elektrotechnicus

Wil je Elektrotechnicus worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Elektrotechnicus, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Elektrotechnicus.

Hoe word je een Elektrotechnicus? 

Om Elektrotechnicus te worden dient men te beschikken over een MBO-2, 3 en/of 4 diploma in de elektrotechniek. Voorbeelden van opleidingen zijn 'monteur installatie' en 'technicus installaties'. Afhankelijk van het niveau kunnen er diverse soorten opleidingen gevolgd worden. Naast deze MBO-opleidingen dient men te beschikken over de juiste papieren met betrekking tot veiligheid en vaknormen. Dit betreffen 'NEN'- en 'VCA'-kwalificaties.

De verschillende MBO-niveaus komen overeen met kwalificaties voor respectievelijk ondersteunende, zelfstandige en leidinggevende taken.

De opleidingsduur varieert tussen de 3 en 4 jaar. Wanneer men doorstroomt vanaf een 'lager' MBO-niveau zal het 'hogere' niveau in een kortere tijd behaald kunnen worden.

 

De 5 best beoordeelde opleidingen Elektrotechnicus

bijgewerkt op 02-12-2021

Basiskennis Elektrotechniek
Veiligheid en kwaliteit staat voorop. Ook bij u in het bedrijf, toch? Elektrotechnische installaties aanleggen, onderhouden, testen en in gebruik nemen, maar ook storingen verhelpen vereisen bovendien specifieke kennis en …
Basiskennis Elektrotechniek
Elektrisch schakelen (Avond)
Leer alles over elektrotechniek met de ROVC-cursus Elektrisch schakelen! Leer storingen oplossen en krijg inzicht in schakeltechniek. Ben je werkzaam als storings- of onderhoudsmonteur en heb je geen kennis van …
Elektrisch schakelen (Avond)
Elektrisch schakelen opfrisdagen (Dag)
Jouw theoretische en praktische kennis van Elektrisch schakelen weer op het juiste spoor zetten? Schrijf je in voor de Elektrisch schakelen opfrisdagen! Heb jij het verleden de cursus Elektrisch schakelen …
Elektrisch schakelen opfrisdagen (Dag)
Elektrisch schakelen (Dag)
Leer alles over elektrotechniek met de ROVC-cursus Elektrisch schakelen! Leer storingen oplossen en krijg inzicht in schakeltechniek. Ben je werkzaam als storings- of onderhoudsmonteur en heb je geen kennis van …
Elektrisch schakelen (Dag)
Storingstechnicus elektro (Avond)
Hoe los je storingen in elektrotechnische installaties snel en adequaat op? Met het volgen van deze cursus ontwikkel jij je in de Elektrotechniek en weet je hoe je dit het …
Storingstechnicus elektro (Avond)

Is het verstandig om Elektrotechnicus te worden?

Voordat je aan een opleiding Elektrotechnicus begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Elektrotechnicus worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Elektrotechnicus?

De lagere tot middelbaar opgeleide Elektrotechnicus heeft gemiddelde mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

De Elektrotechnicus kan binnen de organisatie doorgroeien naar functies met meer verantwoordelijkheden. Men dient hiervoor wel, al dan niet op kosten van de werkgever in ruil voor de garantie dat de werknemer enkele jaren bij de werkgever blijft, te beschikken over de vereiste diploma's. Daarnaast is het mogelijk voor mensen die gedreven worden door het beroep Elektrotechnicus zelf om binnen de huidige functie werkzaam te blijven gedurende langere tijd.

Natuurlijk is het altijd mogelijk om voor de 'concurrent' te gaan werken. Er kunnen diverse redenen voor zijn waarom mensen dit zouden doen, zoals ontevredenheid met de organisatie, collega's of gebrek aan doorgroeimogelijkheden.

Tevens zou het zo kunnen zijn dat de Elektrotechnicus een HBO-opleiding gaat volgen, waardoor hij/zij zich een Elektrotechnisch Ingenieur mag gaan noemen. Voor deze functie is het arbeidsmarktperspectief goed en zijn er goede  doorgroeimogelijkheden.

De actuele kans op werk voor een Elektrotechnicus

De kans op werk voor het beroep Elektrotechnicus is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

30

Baankans Elektrotechnicus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Elektrotechnicus

Als je je wilt omscholen tot Elektrotechnicus is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Elektrotechnicus door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Elektrotechnicus zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Elektrotechnicus

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Elektrotechnicus dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Elektrotechnicus

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Elektrotechnicus

Als je Elektrotechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Elektrotechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Elektrotechnicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Elektrotechnicus?

Competenties en Vaardigheden Elektrotechnicus

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Elektrotechnicus nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Elektrotechnicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Elektrotechnicus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Elektrotechnicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Elektrotechnicus. Als Elektrotechnicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Elektrotechnicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Elektrotechnicus

Vakkennis voor een Elektrotechnicus

Het is voor een Elektrotechnicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Elektrotechnicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Elektrotechnicus

e-learning Nettechniek 1: Basis Elektrotechniek Energietechniek
Elektrische Energietechniek zonder de complexe wiskunde; het kan! Volg de 15 modules e-learning Nettechniek 1; Basis Elektrotechniek Energietechniek. Je werkt op het gebied van elektrische energietechniek met motoren, transformatoren en/of …
e-learning Nettechniek 1: Basis Elektrotechniek Energietechniek
Elektrotechniek E-Learning
Cursus Elektrotechniek: leer elektrische apparaten kennenBuitenverlichting aanleggen, een koffiezetapparaat repareren, de wasdroger maken: leer dit en nog veel meer met de cursus Elektrotechniek. Contactdozen, transformators en de meterkast: leer de …
Elektrotechniek E-Learning
Elektronica E-Learning
Elektronicacursus voor beginners en gevorderdenEen tijdschakelaar maken? Een vorstmelder? Volg de cursus Elektronica en leer hoe telefoons, televisies, tijdschakelaars en andere apparaten werken. Van omgaan met meetapparatuur tot fouten opsporen …
Elektronica E-Learning
Introductie Elektrotechniek
Altijd al meer willen begrijpen van elektriciteit of wil je starten met elektrotechniek? Leer de basis vandaag nog! Elektriciteit is tegenwoordig overal. In ons huis was dat al normaal, maar …
Introductie Elektrotechniek

Werkervaring Elektrotechnicus

Het is voor een startend Elektrotechnicus die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Elektrotechnicus is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Elektrotechnicus, maar iets anders?

Is een opleiding Elektrotechnicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Elektrotechnicus te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Elektrotechnicus te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Elektrotechnicus te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Elektrotechnicus te worden?

Zou je graag Elektrotechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Elektrotechnicus voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Alle opleidingen Elektrotechnicus

Storingstechnicus elektro (Dag)

Storingstechnicus elektro (Dag)

Hoe los je storingen in elektrotechnische installaties snel en adequaat op? Met het volgen van deze cursus ontwikkel jij je in de Elektrotechniek en weet je hoe je dit het oplost. Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus en wil …

 • Onderwerp opleiding Elektrotechnicus
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.715,00
 • Duur 8 dagen
Beoordeling
Digitale elektronica 2

Digitale elektronica 2

Keywords: elektrotechniek In het kort In de cursus Digitale techniek 2 raak je vertrouwd met de digitale elektronica en leer je deze toepassen in de praktijk. Ook leer je methodes, waarmee je digitale schakelingen vereenvoudigt en ontwerpt. De digitale schakelingen …

 • Onderwerp opleiding Elektrotechnicus
 • Lesmethode Thuisstudie
 • Prijs € 440,00
 • Duur 0 dagen
Storingstechnicus elektro - Maritiem (Dag)

Storingstechnicus elektro - Maritiem (Dag)

Wil je storingen in elektrotechnische installaties adequaat kunnen oplossen en je op deze manier te ontwikkelen in de Elektrotechniek? Schrijf je in voor de cursus Storingstechnicus elektro - Maritiem! Werk jij als technicus binnen de scheepvaart en offshore en word …

 • Onderwerp opleiding Elektrotechnicus
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.495,00
 • Duur 5 dagen
Cursus Elektrotechniek voor de industrie (Elektrisch schakelen)

Cursus Elektrotechniek voor de industrie (Elektrisch schakelen)

De cursus Elektrotechniek voor de industrie (Elektrisch schakelen) helpt u de basiselementen van elektrotechniek, zoals elektrisch schakelen, te begrijpen en toe te passen. U maakt kennis met elektrische componenten als relais, transformatoren, motoren, generatoren en bedieningselementen. Leg een stevige basis …

 • Onderwerp opleiding Elektrotechnicus
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.120,00
 • Duur 7 dagen
Beoordeling
507.01 Basiscursus elektrotechniek

507.01 Basiscursus elektrotechniek

Doel Het doel van de Basiscursus elektrotechniek is de cursisten te leren hoe eenvoudige elektrotechnische principes in de praktijk kunnen worden toegepast. Na deze cursus kan de cursist eenvoudige schakelingen doorgronden, bouwen en laten werken. Daarnaast heeft de cursist inzicht …

 • Onderwerp opleiding Elektrotechnicus
 • Lesmethode In-company / Maatwerk
 • Prijs € 1.650,00
 • Duur 5 dagen

Ga direct naar