Ergotherapeut Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Ergotherapeut worden: Opleidingen tot Ergotherapeut

Wil je Ergotherapeut worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Ergotherapeut, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Ergotherapeut.

Hoe word je een Ergotherapeut? 

Om Ergotherapeut te worden volg je de opleiding Ergotherapie (HBO). Deze opleiding duurt vier jaar.

Voor Ergotherapeuten is er het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit is niet verplicht. Het kwaliteitsregister Paramedici is een vrijwillig register voor een groot aantal paramedische beroepsgroepen waaronder Ergotherapeuten.

Verder moet je als Ergotherapeut op de hoogte moeten blijven van ontwikkelingen binnen ergotherapie: nieuwe behandelingen en hulpmiddelen. Om dit te doen kan je vakliteratuur lezen of bijscholingen en cursussen volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Ergotherapeut

Er zijn geen opleidingen Ergotherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Ergotherapeut in werkt

Bekijk meer opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Is het verstandig om Ergotherapeut te worden?

Voordat je aan een opleiding Ergotherapeut begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Ergotherapeut worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Ergotherapeut?

Naar verwachting krijgt 83% van de Ergotherapeuten met een diploma een baan.

Verder zou je bij de gemeente aan de slag kunnen of je kan opklimmen binnen een organisatie. Je kan je specialiseren in ouderen, kinderen of mensen met een handicap. Je zou je kunnen gaan richten het ontwikkelen van hulpmiddelen of je kunt adviseur worden.

De actuele kans op werk voor een Ergotherapeut

Het beroep Ergotherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Arbeids- en ergotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Arbeids- en ergotherapeuten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

81

Baankans Ergotherapeut

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Ergotherapeut

Als je je wilt omscholen tot Ergotherapeut is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Ergotherapeut door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Ergotherapeut zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Ergotherapeut

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Ergotherapeut dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures

Vacature Ergotherapeut (in opleiding)
Atlant
Ben jij een enthousiaste ergotherapeut (in opleiding)? Heb je ervaring of zou je deze graag op willen doen binnen de ouderenzorg, chronisch psychiatrische verpleeghuiszorg( CPV), korsakov of huntington? Atlant heeft …
Vacature Ergotherapeut (in opleiding)
Atlant
Ben jij een enthousiaste ergotherapeut (in opleiding)? Heb je ervaring of zou je deze graag op willen doen binnen de ouderenzorg, chronisch psychiatrische verpleeghuiszorg( CPV), korsakov of huntington? Atlant heeft …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ergotherapeut

Als je Ergotherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ergotherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ergotherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Ergotherapeut?

Competenties en Vaardigheden Ergotherapeut

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Ergotherapeut nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Ergotherapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Ergotherapeut

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Ergotherapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Ergotherapeut. Als Ergotherapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Ergotherapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Ergotherapeut

Vakkennis voor een Ergotherapeut

Het is voor een Ergotherapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Ergotherapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Ergotherapeut


Werkervaring Ergotherapeut

Het is voor een startend Ergotherapeut die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Ergotherapeut is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Ergotherapeut, maar iets anders?

Is een opleiding Ergotherapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Ergotherapeut te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Ergotherapeut te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Ergotherapeut te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Ergotherapeut te worden?

Zou je graag Ergotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Ergotherapeut voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar