Gebouwbeheerder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Gebouwbeheerder: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Gebouwbeheerder. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Gebouwbeheerder nodig heeft.Wat doet een Gebouwbeheerder? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Gebouwbeheerder?

 

Gebouwbeheer valt onder de discipline Facility Management. Facility Management zorgt voor zo goed mogelijke werkomstandigheden voor het personeel van een bedrijf. Eén van de facilitaire processen binnen een organisatie is gebouwbeheer. Een gebouwbeheerder zorgt ervoor dat het pand en alle installaties goed worden onderhouden, zodat de veiligheid en gezondheid gewaarborgd blijven.

Een gebouwbeheerder stelt een beheervisie en meerjarenonderhoudsplan op voor het bedrijf. Hij bepaalt welke installaties of onderdelen aan vervanging of reparatie toe zijn en maakt hiervoor een planning en begroting.

De gebouwbeheerder is verantwoordelijk voor het onderhoud van installaties zoals verwarmings- en koelingsinstallaties en ventilatiesystemen, het sanitair en elektrotechnische installaties. Hij zorgt ervoor dat kapotte apparaten worden gerepareerd, installaties regelmatig worden getest en storingen worden verholpen. De gebouwbeheerder huurt specialisten in, zoals installateurs, en controleert hun werk. Bovendien kan de gebouwbeheerder bepalen welke materialen zich waar moeten bevinden in het bedrijf. 

Past het beroep Gebouwbeheerder bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Gebouwbeheerder

Op zoek naar een nieuwe baan als Gebouwbeheerder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gebouwbeheerder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Gebouwbeheerder per ervaringsniveau

junior Gebouwbeheerder vacatures startend Gebouwbeheerder vacatures senior Gebouwbeheerder vacatures beginnend Gebouwbeheerder vacatures trainee Gebouwbeheerder vacatures leidinggevend Gebouwbeheerder vacatures medior Gebouwbeheerder vacatures aankomend Gebouwbeheerder vacatures ervaren Gebouwbeheerder vacatures leerling Gebouwbeheerder vacatures vacatures omscholen tot Gebouwbeheerder vacatures opleiding tot Gebouwbeheerder

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gebouwbeheerder

Wat verdient een Gebouwbeheerder?

 

Het salaris van een gebouwbeheerder hangt af van zijn opleiding, precieze functie en ervaring. Vaak geldt dat hoe hoger de opleiding van de gebouwbeheerder is, hoe meer hij verdient. Hij kan een bedrag van tussen de 2500 en 5000 euro bruto per maand verwachten.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar een gebouwbeheerder werkt.

Salarisschaal Gebouwbeheerder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Gebouwbeheerder

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Gebouwbeheerder


Bekijk het salaris Gebouwbeheerder per ervaringsniveau

Salaris junior Gebouwbeheerder Wat verdient een startend Gebouwbeheerder? Wat is het loon senior Gebouwbeheerder? beginnend Gebouwbeheerder salaris Maximaal salaris trainee Gebouwbeheerder Hoeveel verdient een leidinggevend Gebouwbeheerder? Wat is het salaris van een medior Gebouwbeheerder? Salaris aankomend Gebouwbeheerder Wat verdient een ervaren Gebouwbeheerder? Welk salaris krijgt een leerling Gebouwbeheerder?


Gebouwbeheerder worden: Opleidingen tot Gebouwbeheerder

Wil je Gebouwbeheerder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Gebouwbeheerder.

Hoe word je een Gebouwbeheerder? 

 

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot gebouwbeheerder, maar wel tot facilitair manager. Opleidingen tot facilitair manager zijn bijvoorbeeld de MBO-opleidingen Facilitair Leidinggevende,  de HBO-opleidingen Facilitair Management en Facilitaire Dienstverlening. Ook een WO-managementopleiding is geschikt. Gebouwbeheerder is slechts een onderdeel van Facility Management, dus het is aan te raden om naast bovengenoemde opleidingen een cursus Gebouwbeheer van enkele dagen of weken te volgen. 

Andere (technische) opleiding zijn vaak ook goed, zoals Werktuigbouwkunde of Elektrotechniek.

 

Opleidingen Gebouwbeheerder

Gebouwbeheer 2 Module 2 : Wet en Regelgeving voor de Gebouwbeheerder
Algemeen Gebouwbeheer 2 is de vervolgtraining van Gebouwbeheer 1. Je gaat veel dieper in op de adequate gebruikerseisen en processen voor het beheer van jouw gebouw en installaties. Je bent …
Gebouwbeheer 2 Module 2 : Wet en Regelgeving voor de Gebouwbeheerder
MHBO Gebouwenbeheer (groep)
Het beheren van een gebouw maakt deel uit van Facility Management. Zo houdt een gebouwbeheerder toezicht op de veiligheid en onderhoud van een gebouw en zorgt een gebouwbeheerder ervoor dat …
MHBO Gebouwenbeheer (groep)
MHBO Gebouwenbeheer (met coaching)
Het beheren van een gebouw maakt deel uit van Facility Management. Zo houdt een gebouwbeheerder toezicht op de veiligheid en onderhoud van een gebouw en zorgt een gebouwbeheerder ervoor dat …
MHBO Gebouwenbeheer (met coaching)
MHBO Gebouwenbeheer (privé-les)
Het beheren van een gebouw maakt deel uit van Facility Management. Zo houdt een gebouwbeheerder toezicht op de veiligheid en onderhoud van een gebouw en zorgt een gebouwbeheerder ervoor dat …
MHBO Gebouwenbeheer (privé-les)
MHBO Gebouwenbeheer (op afstand)
Het beheren van een gebouw maakt deel uit van Facility Management. Zo houdt een gebouwbeheerder toezicht op de veiligheid en onderhoud van een gebouw en zorgt een gebouwbeheerder ervoor dat …
MHBO Gebouwenbeheer (op afstand)Gebouwbeheerder worden: Omscholen tot Gebouwbeheerder

Als je je wilt omscholen tot Gebouwbeheerder is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Gebouwbeheerder zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Gebouwbeheerder dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gebouwbeheerder

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gebouwbeheerder

Als je Gebouwbeheerder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gebouwbeheerder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gebouwbeheerder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gebouwbeheerder?


Competenties en Vaardigheden Gebouwbeheerder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gebouwbeheerder.

Welke competenties heeft een Gebouwbeheerder nodig?

Een Gebouwbeheerder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Organiseren
Organiseren

Steekwoorden: netwerken, communicatief vaardig, plannen, informatie beheren, gestructureerd 

Omschrijving

Mensen die goed kunnen organiseren, bereiden een evenement, presentatie, personeelsuitje of een andere gebeurtenis nauwkeurig voor. Zo regelen zij de dag en tijd, maar ook de spullen die nodig zijn, de mensen die nodig zijn enzovoort.

Goede punten
Personen die goed kunnen organiseren, kunnen goed plannen en efficiënt en gestructureerd werken. Ook stellen ze prioriteiten en weten ze via welke kanalen ze wat kunnen regelen. Ze zijn vaak ook goed in communiceren en netwerken.

Zwakke punten
Mensen die dingen regelen, kunnen soms niet goed samenwerken. Zij hebben al precies in hun hoofd wat er moet gebeuren en vinden dan soms vervelend als een ander zich ermee komt bemoeien. Ook vergt het organiseren van dingen vaak veel energie en dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Vaardigheden Gebouwbeheerder

 • Analytisch vermogen
 • Methodisch werken
 • Prioriteiten stellen
 • Initiatief
 • Voorspellen
 • Luisteren
 • Verbanden leggen
 • Plannen
 • Voorbereiden
 • Beslissen
 • Keuzes maken
 • Zelfvertrouwen
 • Budgetteren
 • Onderhandelen
 • Rekenen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Gebouwbeheerder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gebouwbeheerder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gebouwbeheerder nodig? 

 

Een gebouwbeheerder is energiek, zelfverzekerd en gaat doelgericht en efficiënt te werk. Hij moet knopen doorhakken en alle onderhoudswerkzaamheden in goede banen leiden. Hij is vaak recht-door-zee en weet wat hij wil. Een persoonstype dat bij een gebouwbeheerder past is daarom de succesvolle werker.

Een ander persoonstype dat past bij de gebouwbeheerder is waarnemer. Hij moet steeds zijn ogen open houden. Hij stelt vast waar zich problemen voordoen en waar het personeel op het technische gebied behoefte aan heeft. Ook zorgt hij ervoor dat hij volledig op de hoogte is van wat zich binnen het bedrijf afspeelt. 

Bekijk de persoonstypen voor Gebouwbeheerder


Eigenschappen Gebouwbeheerder

 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • Ondernemend
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Gebouwbeheerder

Wat zijn de baankansen voor een Gebouwbeheerder?

 

Lang niet alle bedrijven hebben een gebouwbeheerder, dus het vinden van een baan kan lastig zijn. De grotere bedrijven hebben wel een gebouwbeheerder, dus daar is vaak wel werk te vinden. Wel nemen de meeste bedrijven alleen gebouwbeheerders met ervaring aan. Vooral voor beginnende gebouwbeheerders kan het dus lastig zijn een baan te vinden.

Na jaren van ervaring kan een gebouwbeheerder bij steeds grotere bedrijven aan de slag of een hogere functie binnen het bedrijf krijgen. Ook door middel van cursussen kan een gebouwbeheerder zijn kansen op de arbeidsmarkt vergroten. 

De actuele kans op werk voor een Gebouwbeheerder

Het beroep Gebouwbeheerder is onderdeel van de beroepsfamilie Facilitair managers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Facilitair managers is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

10

Baankans Gebouwbeheerder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Gebouwbeheerder

Je kunt als Gebouwbeheerder een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Gebouwbeheerder is onderdeel van de beroepsfamilie Facilitair managers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Gebouwbeheerder

Verwante beroepen Gebouwbeheerder

Doorgroei beroepen voor een Gebouwbeheerder

Bedrijfsleider / ondernemer administratiekantoor

bedrijfsleider administratiekantoor

ondernemer administratiekantoor

Bedrijfsleider / ondernemer actuarieel adviesbureau

bedrijfsleider actuarieel adviesbureau

ondernemer actuarieel adviesbureau

Hoofd crediteurenadministratie

groepshoofd crediteurenadministratie

teamleider crediteurenadministratie

Hoofd debiteurenadministratie

Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Gebouwbeheerder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gebouwbeheerder meestal werkt.

Waar werkt een Gebouwbeheerder?

 

Een gebouwbeheerder kan bij verschillende organisaties aan de slag. Het gaat dan meestal om de grotere bedrijven, zoals multinationals, verpleeg- en zorginstellingen en hotels. Dit kunnen zowel profit- als non-profitorganisaties zijn.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Netwerk Gebouwbeheerder

Met wie werkt een Gebouwbeheerder samen? 

 

Het spreekt voor zich dat een gebouwbeheerder veel in contact komt met de andere medewerkers van het bedrijf waar hij werkzaam is. Dit zijn zowel eventuele andere onderhoudsmensen als het overige personeel. Hij stelt vast waar het personeel behoefte aan heeft en hij overlegt en maakt afspraken met hen. Bovendien komt hij in aanraking met de directeur van het bedrijf, evenals met de leveranciers van bijvoorbeeld apparatuur en specialisten die de gebouwbeheerder inhuurt.


 • Medewerkers bedrijf
 • Directeur
 • Leveranciers
 • Specialisten (zoals Installateur)
Gebouwbeheerder

Interview met een Gebouwbeheerder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Gebouwbeheerder in één oogopslag

Netwerk:

 • Medewerkers bedrijf
 • Directeur
 • Leveranciers
 • Specialisten (zoals Installateur)

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

10Ga direct naar