Heibaas: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Heibaas: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Heibaas? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Heibaas wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Heibaas, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Heibaas


Vacatures Heibaas

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Heibaas?

De Heibaas geeft leiding aan een ploeg heiers en de machinist van de hei- of funderingsinstallatie. Ook werkt de Heibaas vaak mee met de heiwerkzaamheden. Deze werkzaamheden omvatten het opstellen, verplaatsen, bedrijfsklaar houden, strijken en vervoeren van de heistelling. Ook bij en onder de heistelling verricht de Heibaas samen met de heiers diverse werkzaamheden.

Heien is het in de grond zetten van een betonnen, stalen of houten damwand of heipaal. De Heier brengt dus funderingselementen van hout, staal of beton aan. Dit gebeurt door middel van een heistelling die door aanhoudend met een heiblok of hydraulische impact hamer op de kop van de paal te slaan of door een valblok of trilblok in de paal te laten vallen de damwand of heipaal in de grond brengt. Hiermee wordt de fundering voor een gebouw gelegd.

Naast de uitvoerende werkzaamheden heeft de Heibaas ook diverse leidinggevende werkzaamheden. De Heibaas motiveert en stimuleert het team van heiers en de machinist van de hei- of funderingsinstallatie bij de werkzaamheden en zorgt dat deze zo goed mogelijk worden uitgevoerd. De Heibaas draagt hiermee dus een grote verantwoordelijkheid.             

De Heibaas is werkzaam bij een hei- of funderingsbedrijf. De Heibaas verricht zowel staand als lopend werk. Het heien brengt voor de Heier ook een aantal beroepsrisico’s met zich mee zoals lawaai, trillingen, lichamelijke klachten en werkdruk.


Past het beroep Heibaas bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Heibaas per stad

Vacatures Heibaas Alkmaar

Vacatures Heibaas Almelo

Vacatures Heibaas Almere

Vacatures Heibaas Alphen aan den Rijn

Vacatures Heibaas Amersfoort

Vacatures Heibaas Amstelveen

Vacatures Heibaas Amsterdam

Vacatures Heibaas Apeldoorn

Vacatures Heibaas Arnhem

Vacatures Heibaas Assen

Vacatures Heibaas Bergen op Zoom

Vacatures Heibaas Breda

Vacatures Heibaas Capelle aan den IJssel

Vacatures Heibaas Delft

Vacatures Heibaas Den Bosch

Vacatures Heibaas Den Haag

Vacatures Heibaas Den Helder

Vacatures Heibaas Deventer

Vacatures Heibaas Doetinchem

Vacatures Heibaas Dordrecht

Vacatures Heibaas Ede

Vacatures Heibaas Eindhoven

Vacatures Heibaas Emmen

Vacatures Heibaas Enschede

Vacatures Heibaas Gouda

Vacatures Heibaas Groningen

Vacatures Heibaas Haarlem

Vacatures Heibaas Haarlemmermeer

Vacatures Heibaas Heerlen

Vacatures Heibaas Helmond

Vacatures Heibaas Hengelo

Vacatures Heibaas Hilversum

Vacatures Heibaas Hoogeveen

Vacatures Heibaas Hoorn

Vacatures Heibaas Katwijk

Vacatures Heibaas Leeuwarden

Vacatures Heibaas Leiden

Vacatures Heibaas Lelystad

Vacatures Heibaas Maastricht

Vacatures Heibaas Middelburg

Vacatures Heibaas Nieuwegein

Vacatures Heibaas Nijmegen

Vacatures Heibaas Oss

Vacatures Heibaas Purmerend

Vacatures Heibaas Roermond

Vacatures Heibaas Roosendaal

Vacatures Heibaas Rotterdam

Vacatures Heibaas Schiedam

Vacatures Heibaas Spijkenisse

Vacatures Heibaas Terneuzen

Vacatures Heibaas Tilburg

Vacatures Heibaas Utrecht

Vacatures Heibaas Veenendaal

Vacatures Heibaas Venlo

Vacatures Heibaas Vlaardingen

Vacatures Heibaas Westland

Vacatures Heibaas Zaanstad

Vacatures Heibaas Zeist

Vacatures Heibaas Zoetermeer

Vacatures Heibaas Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Heibaas

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Heibaas?

Het salaris van de Heibaas varieert van ongeveer 2000 euro tot 2800 euro. Gemiddeld verdient de Heibaas rond de 2400 euro. Het salaris is daarbij wel afhankelijk van ervaring. Ook zijn er altijd secundaire arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen en een eindejaarsuitkering. 


Meer weten over het salaris Heibaas

Salaris aankomend Heibaas Salaris junior Heibaas Wat is het salaris van een medior Heibaas? Welk salaris krijgt een senior Heibaas?


Hoe word je een Heibaas? 

De Heibaas begint vaak als heier of machinist hei- of funderingsinstallatie. Door ervaring en eventuele aanvullende opleidingen en cursussen groeit de heier of machinist hei- of funderingsinstallatie door naar de functie van Heibaas. Om Heibaas te kunnen worden is dus geen specifieke opleiding nodig. Vaak wordt er om MBO niveau gevraagd en moet de heibaas de cursus Basisveiligheid behaald hebben.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Heibaas

Er zijn geen opleidingen Heibaas aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Heibaas in werkt

Bekijk alle opleidingen Bouw


Omscholen tot Heibaas

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Heibaas. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Heibaas

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Heibaas

Als je Heibaas wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Heibaas zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Heibaas

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Heibaas?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Heibaas

Een Heibaas heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Heibaas

 • Positiviteit
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Stimuleren
 • Overtuigingskracht
 • Beslissingen nemen
 • Afwegen
 • Prioriteiten stellen
 • Besluitvaardigheid
 • Delegeren
 • Motiveren
 • Zelfsturing
 • Zelfontwikkeling
 • Durf
 • Doelgericht werken
 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Heibaas nodig? 

De Heibaas moet een harde werker zijn die van doorzetten en aanpakken weet. De Heibaas moet energiek doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker). Daarnaast moet de Heibaas beschikken over leidinggevende kwaliteiten. De Heibaas moet daarom zelfverzekerd en onafhankelijk kunnen werken (Baas).


Eigenschappen Heibaas

 • Zelfverzekerdheid
 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Enthousiasme
 • OndernemendheidWat zijn de baankansen voor een Heibaas?

De Heibaas geeft leiding aan een ploeg met een aantal heiers en een machinist hei- en funderingsinstallatie. Er zijn in Nederland rond de duizend heiers die verdeeld zijn in diverse ploegen. Al deze ploegen worden geleid door een Heibaas.

De Heibaas begint vaak als heier of als machinist hei- of funderingsinstallatie. Vanuit één van deze functie wordt doorgestroomd naar de functie van Heibaas. Binnen de bouw zijn vaak nog andere doorgroeimogelijkheden voor de Heibaas.

De actuele kans op werk voor een Heibaas

Het beroep Heibaas is onderdeel van de beroepsfamilie Heimachinisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Heimachinisten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Heibaas

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Heibaas

Het beroep Heibaas is onderdeel van de beroepsfamilie Heimachinisten.

Verwante beroepen Heibaas


Waar werkt een Heibaas?

De Heibaas is werkzaam bij een hei- of funderingsbedrijf. De Heibaas geeft hier leiding aan een ploeg heiers en een machinist hei- of funderingsinstallatie. De Heibaas is werkzaam in de profit sector.


Met wie werkt een Heibaas samen? 

De Heibaas werkt in een ploeg waarin de Heibaas leiding geeft aan een groep Heiers en een machinist van de hei- of funderingsinstallatie.


 • Heier
Heibaas

Alles over het beroep Heibaas in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Heier

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar