Hippotherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hippotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep hippotherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je hippotherapeut wordt.

 

Wat is een Hippotherapeut?

 

Een hippotherapeut geeft kinderen en volwassenen met een fysieke beperking fysiotherapie op een paard. Paardrijden is goed voor de spieren en de ademhaling en helpt de lichaamshouding te verbeteren. Zo zijn er oefeningen om de rompspieren te versterken, spierkracht op te bouwen en de houding van de deelnemer te corrigeren. Bovendien zijn er oefeningen om het evenwicht te verbeteren. Mensen die spastische klachten hebben, kunnen hun spieren door middel van hippotherapie meer ontspannen. Tevens geeft het paardrijden mensen met een fysieke beperking een gevoel van vrijheid.

Hippotherapie is een onderdeel van equitherapie, waar ook het paardrijden  met gehandicapten, het psychotherapeutisch paardrijden en het orthopedagogisch paardrijden onder vallen. Een groot verschil met psychotherapeutisch paardrijden is het feit dat men bij hippotherapie voornamelijk uitgaat van de genezende werking van de bewegingen van het paard, terwijl men bij psychotherapie voornamelijk aandacht heeft voor het wegwerken van psychische blokkades bij de deelnemer.  Bij hippotherapie ligt de nadruk dus op het fysieke aspect en bij psychotherapeutisch paardrijden op het psychische aspect. Bij het orthopedagogisch paardrijden doen de deelnemers voltige-oefeningen op het paard, met als doel de psychomotoriek (bewuste, vanuit de hersenen gestuurde beweging), cognitie, concentratie en de sociale vaardigheden van de deelnemers te verbeteren. 


Past het beroep Hippotherapeut bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Hippotherapeut

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Therapeutic Horseback Riding

Wil je werken als Hippotherapeut?

Werk je al als Hippotherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hippotherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Hippotherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Hippotherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Cliënten
  • Psychotherapeuten
  • Orthopedagogen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hippotherapeut

Wat verdient een Hippotherapeut?

Als hippotherapeut kun je veel geld verdienen, maar hoeveel je precies verdient hangt onder andere af van hoeveel cursussen je aanbiedt en hoeveel geld je daarvoor vraagt. Het bedrag ligt zo rond de 2000 tot 3000 euro per maand. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet aan de orde, omdat je voor jezelf werkt.

Salarisschaal Hippotherapeut

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Hippotherapeut

Er zijn geen vacatures Hippotherapeut aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Hippotherapeut in werkt.

Meer weten over de sector waar een Hippotherapeut in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hippotherapeut

Wat zijn de baankansen voor een Hippotherapeut?

Als hippotherapeut heb je een goed arbeidsperspectief, omdat therapieën met behulp van een paard redelijk populair zijn. Je arbeidsperspectief kun je vergroten door je door middel van cursussen en bijscholing verder te specialiseren of je op andere gebieden te ontwikkelen. Je kunt je bijvoorbeeld na je opleiding tot hippotherapeut ook toeleggen op een studie of een cursus psychotherapie, zodat je niet alleen kennis hebt van de genezende werking van de bewegingen van een paard, maar ook weet hoe paarden inzicht kunnen geven in het gedrag van mensen. Je kunt dan dus niet alleen mensen met lichamelijke problemen helpen, maar ook mensen met sociale of psychische problemen. Ook kun je je specialiseren in hippotherapie voor lichamelijk gehandicapten.

 

De actuele kans op werk voor een Hippotherapeut

Het beroep Hippotherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Fysio- en oefentherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Fysio- en oefentherapeuten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Hippotherapeut

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Hippotherapeut worden: Opleidingen tot Hippotherapeut

Wil je Hippotherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Hippotherapeut.

Hoe word je een Hippotherapeut? 

Er bestaan specifieke opleidingen voor hippotherapeut, zoals de opleiding Hippotherapeut in Gent (België) en de opleiding Equitherapie in Soerendonk. Laatstgenoemde duurt twee jaar, waarin deelnemers leren om pedagogische principes te integreren in het paardrijden. Geschikte vooropleidingen voor dergelijke specifieke opleidingen zijn onder andere Pedagogiek, Psychologie of Fysiotherapie. Na de opleiding krijg je een certificaat. Ook kun je je, als je een HBO- of een WO-diploma hebt, laten bijscholen en je specialiseren op een bepaald gebied. Je hoeft dan geen specifieke (vaak dure) opleiding te volgen. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Hippotherapeut

Er zijn geen opleidingen Hippotherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Hippotherapeut in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Hippotherapeut

Als je je wilt omscholen tot Hippotherapeut is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Hippotherapeut zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Hippotherapeut dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hippotherapeut

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Hippotherapeut

Als je Hippotherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hippotherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Hippotherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Hippotherapeut?

Competenties en Vaardigheden Hippotherapeut

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Hippotherapeut nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Hippotherapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Hippotherapeut

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren

Persoonlijkheid van een Hippotherapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Hippotherapeut. Als Hippotherapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Hippotherapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Hippotherapeut

Vakkennis voor een Hippotherapeut

Het is voor een Hippotherapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Hippotherapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Hippotherapeut


Werkervaring Hippotherapeut

Het is voor een startend Hippotherapeut die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Hippotherapeut is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Orthopedagoog, Fysiotherapeut, Psychotherapeut .

Iets anders leren?

Is Hippotherapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Hippotherapeut

Je kunt als Hippotherapeut een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Hippotherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Fysio- en oefentherapeuten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Hippotherapeut


Hoofd beroepsgroep Hippotherapeut

Het beroep Hippotherapeut valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Hippotherapeut

Met wie werkt een Hippotherapeut samen? 

Als hippotherapeut kom je uiteraard in aanraking met cliënten. Bovendien werk je soms samen met therapeuten die weliswaar gebruik maken van paarden als hulpmiddel, maar die zich gespecialiseerd hebben op een ander gebied, zoals psychotherapeuten en orthopedagogen. 


  • Cliënten
  • Psychotherapeuten
  • Orthopedagogen
Hippotherapeut


Organisaties waar een Hippotherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Hippotherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Hippotherapeut?

Vaak werkt een hippotherapeut als zelfstandige. Hij of zij ontwikkelt eigen behandelmethodes en oefeningen en biedt deze aan aan mensen met lichamelijke problemen.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Hippotherapeut

Waar kun je het beste werken als Hippotherapeut? Hieronder vind je de best door de Hippotherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hippotherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hippotherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Hippotherapeut.

Welke competenties heeft een Hippotherapeut nodig?

Een Hippotherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Hippotherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Hippotherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Hippotherapeut nodig? 

De hippotherapeut is een gever, waarnemer en loyalist. De therapeut krijgt inzicht in de behoeften van de cliënten door waar te nemen, en speelt hierop in met de behandelmethode (gever). Tevens is de hippotherapeut een loyalist, omdat hij vertrouwelijk om moet gaan met gevoelige informatie over de cursisten en zorgzaam moet zijn. 

 

 

 

Bekijk de persoonstypen voor Hippotherapeut


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Hippotherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hippotherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hippotherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hippotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hippotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hippotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hippotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hippotherapeut iets voor je?

Zou je graag Hippotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hippotherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hippotherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar